A hőszigetelés témakörében nagyon sokféle, alapvető hibába bele lehet futni, melyeket érdemes megismerni, hogy mi ne essünk ugyanabba a csapdába. Egy-egy elrontott kivitelezés, rossz minőségű anyaghasználat pár éven belül visszaüthet. Így akár már meglepően rövid távon is jobban megéri szakemberekkel szigeteltetni az épületet, és a megfelelő anyagokat felhasználni.

Ebben a bejegyzésben 3 hibát szedtünk össze, mely a hőszigeteléshez kapcsolódik.

Nincs megfelelő hőszigetelés

Természetesen a legnagyobb hiba az, ha egyáltalán nincs hőszigetelés. Az újonnan épített épületeknél már kötelező, de pár évtizeddel ezelőtt még nem voltak ilyen szigorúak az építési szabályok. Sőt, akár egy évtizeddel ezelőtt is sokkal megengedőbbek voltak az előírások, ami miatt most a viszonylag új építésű házaknál is lehetnek hiányosságok.

A hőszigetelés nagyon fontos, mivel a nem leszigetelt épületeknél hatalmas az energiaveszteség. Már egy homlokzati hőszigeteléssel is akár harmadával csökkenhet a téli rezsiszámla, és ez az arány tovább javítható az épület más részeinek hőveszteség elleni védelmével.

Az egyre melegebb nyarak miatt pedig a munkának nem csak a télre kell korlátozódnia, a szigetelés a bődületesen meleg nyarak ellen is véd. Nem csak a komfortérzetünket javítja, de a légkondi áramszámláját is kedvezően befolyásolja.

Csak legyen valami

Az is alapvető hiba, hogy nem teszünk különbséget hőszigetelés és hőszigetelés között. A „csak legyen valami” megközelítés hibás, hiszen itt energetikai tulajdonságokról beszélünk, az épület hőveszteségének mértékét próbáljuk csökkenteni. Emiatt nem mindegy, hogy milyen mértékű a hőszigetelés, még a nagyon jó hőszigetelő purhabnál is szükség lehet több rétegre a tökéletes védelem kialakításához.

Ebben a kérdésben érdemes a szakemberre hagyatkozni, aki okkal ajánl bizonyos megoldásokat, és a tanácsait nem megfogadva a hőszigetelés nem lesz tökéletes, ami az energiaszámlákon is meglátszik.

Hőhidak maradnak az épületben

Az eltérő típusú építőanyagok hőátadási tulajdonságai nagyon eltérők, így az épület fa, beton, tégla és más részei különböző módon vezetik be az épületbe a kinti hideget. Emiatt hőhidak alakulhatnak ki, ezek olyan eltérő hőmérsékletű pontok, ahol például a fűtött helyiség melege elszivároghat.

A hőszigeteléssel kiküszöbölhetők a hőhidak, a szórt purhab például egy varratmentes, egybefüggő szigetelést hoz létre, amely megszünteti ezeket. De ez a módszer is csak akkor hatékony, ha szakértő szórja fel, és nem maradnak ki kezeletlen részek.

Más típusú szigetelőanyagoknál még bonyolultabb a helyzet, mivel azok idővel összeesnek, és a gyakran táblás kiszerelés miatt az illesztéseiknél is szivároghat a hő. Még ezt is lehet fokozni, ha takarékossági vagy egyéb okok, például hozzá nem értés miatt egyes felületek nem kapnak hőszigetelést.

Ilyenkor ott nem csak a hő fog elszökni, de a hidegebb terület miatt télen lecsapódik a pára. Ez makacs penészesedést fog okozni, ami gyakorlatilag a tavaszi idő megérkezéséig nem is fog elmúlni.