Már sokszor leírtuk, hogy a szórt purhab napjaink egyik legnépszerűbb építőanyagai közé tartozik. Ez nem véletlen, hiszen olyan sokrétű előnyökkel rendelkezik, melyek kiemelik a versenytársak közül. Ebben a bejegyzésben 5 okot vizsgálunk meg, melyek miatt mindenképpen érdemes a purhabot választani.

Loading...

1. Nem ártanak neki az évek

A purhab azon kevés alapanyagok közé tartozik, mely kiszórása és megszilárdulása után alig öregszik. Ez azt jelenti, hogy az évek során sem fog szétmállani, nem pereg ki a résekből és nem válik el a felülettől. Utóbbinak persze feltétele, hogy megfelelően zsírtalanított és portalanított felületre hordják fel, de még ennek elmulasztása után sem az idő vasfoga bánik el vele.

A szórt purhabnak egyetlen fő ellensége a nap, az UV fény hatására tönkre megy. Ezért a szilárd purhabot mindenképpen be kell burkolni, ha olyan helyen található, melyet napsugarak érnek.

2. Nem számít veszélyes anyagnak

A felszórt hab egyáltalán nem számít veszélyes anyagnak, ezt jól bizonyítja az a tény, hogy a levágott felesleg a kommunális hulladékba dobható. A poliuretán hab az évek során sem párolog, nem ereszt ki magából aromás gőzöket, így biztonságosan használható a gyermekszobában is.

A kicsiknél arra mindenképpen figyelni kell, hogy a purhabot megfelelően elrejtsük előlük. Bár az anyag nem káros az egészségre, a gyerekek apróbb részeket törhetnek le belőle, amit aztán a szájukba vehetnek, és veszélynek tehetik ki magukat. A purhabbal is ugyanúgy kell bánni a gyerekszobában, mint más építőanyagokkal, és mindent meg kell tenni a picik biztonsága érdekében.

3. Varratmentes felületet hoz létre

A purhab a kiszórása után többszörösére dagad, ezáltal megfelelő technika használatakor egy varratmentes felületet hoz létre. A varratmentesség azt jelenti, hogy az akár több rétegű habfelületen nem lesznek rések és szakadások, így tökéletes hőszigetelés alakul ki. Ez nem csak a benti meleg elszökését akadályozza meg, hanem a kinti meleg vagy hideg bejutását is, ezért a purhab nagyon kedvelt a padlások, tetőterek vagy pincék hőszigetelésére.

A varratmentesség kedvez a vízzárásnak is, a purral lefújt felületen nem jut be többé az esővíz, és nem kell a csapadék semmilyen beszivárgásától tartani. Az egybefüggő terület emellett útját állja a rovaroknak és élősködőknek is, így a helyiség teljes védelmet kap.

4. Átereszti a párát

A szigetelőanyagoknál sok gondot okozhat az épületben keletkező pára, mely gyakran ezeken a felületeken csapódik le. A megszilárdult purhab azonban átereszti a párát, ezért mögötte nem pálik be a felület. Ezzel elkerülhető a hőhidak és nedvesedések kialakulása, a penész megjelenése vagy az építőanyagok tönkre menetele.

5. Szakértőként jó tempóban lehet vele dolgozni

A purhab szórásához komoly felszerelés kell, de ha az ember megismeri az anyagot és a felhordásának technológiáját, akkor jó tempóban lehet vele dolgozni. Ez azért fontos, mert a szigetelésre sokszor ipari létesítményeknél van szükség, ahol hatalmas felületeket kell befedni a poliuretán habbal.

Otthoni felhasználóként azonban problémákat okozhat a hab felvitele, ez gyakran jelenik meg az anyag leválásában a felületről. A másik komoly gond, hogy a szóráshoz biztos kéz kell, különben nagyon sok kárba mehet a drága alapanyagból. Az is előfordulhat, hogy sokat kísérletezve végül több lesz a végső költség, mintha alapból szakember szórta volna fel a szigetelést.