A blogunkban nagyon sokféle információt osztottunk már meg a purhabról, melyeket olvasva jól látható, tényleg egy sokrétűen használható alapanyagról van szó. Ebben a bejegyzésben pedig érdekességeket szedtünk össze a poliuretán habról, egyaránt érintve az összetevőket, a felhasználást vagy a típusokat.

Loading...

1. A purhab kétféle anyagból áll össze

A purhab egy szóösszevonás, mely a poliuretán (polyurethane) és a hab szavakból áll össze. A poliuretán pedig egy vegyület, mely dizocianátból és poliolból készül. Ezt a két alapanyagot külön kell a felhasználás helyszínére szállítani, majd ott bekeverni.

2. A purhabot melegen kell tartani

A purhab összekeveréséhez hő kell, amit egy speciális kályhával biztosítanak a szakemberek. Ezzel érhető el az az állag, amelyet a szórópisztolyokkal már ki lehet juttatni a kért helyre. Ipari felhasználásnál szokott gondot okozni az, hogy a purt szállító csövek túl hosszúak, így az anyag lehűlhet és beköthet. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a kivitelező apró fűtőszálakkal ellátott csöveket biztosít a munkához, így a purhab megfelelő hőmérsékletű marad.

3. A felületet megfelelően elő kell készíteni

A purhab felszórását mintegy nulladik lépésként előzi meg a felület előkészítése. Ennek során a szakemberek leporolják a területet, eltávolítják a pókhálókat és más felesleges szennyeződéseket, majd szükség esetén zsírtalanítanak is. Amennyiben ez nem történik meg, a purhab elválhat a felülettől.

4. Fontos szerepet játszik a víz

A purhab megszilárdulásához víz is kell, melynek egy részét a levegőben található nedvességből veszi fel. Emellett a szakmunkások a szórás előtt a falat vékonyan meghintik vízpermettel, és erre jön rá a hab. Ha több rétegre van szükség, akkor mindegyik között újra meg kell szórni vízzel a már felfúlt részeket is.

Természetesen az is fontos, hogy ne ázzon el a helyiség, ezért valamilyen spray-fejjel ellátott eszköz a legjobb a vízpermet előállításához.

5. Kétféle purhabot használnak

A története során többféle kivitelben létezett a purhab, kezdetben sokkal keményebb volt az anyag. Napjainkban nyitott- és zártcellás habról beszélhetünk, melyek közül az első a puhább. A nyitott cellás purhabot a leggyakrabban családi házaknál használják, a padlás szalufái közé, a padlástér burkolata vagy hasonló helyekre befújva. A zárt cellás hab jóval keményebb, ezért még lépésálló felületek is kialakíthatók vele, főleg az iparban használatos, magánházaknál a terhelhetősége miatt a födém vagy az aljat szigetelésénél kerülhet elő.

6. Nem kell mindig eltávolítani a korábbi szigetelőanyagot

A purhab kiválóan használható arra, hogy a régi szigetelőanyagra legyen felfújva. Ezt minden esetben helyszíni felmérés során lehet eldönteni, ahol a szakértő azt vizsgálja, meg bírja-e tartani a régi anyag az új hab súlyát. Ha ez lehetséges, akkor a munka sokkal gyorsabbá válik, gyakorlatilag csak fel kell hordani a purt. Ha nem lehetséges, akkor viszont előszőr a régi szigetelést kell elbontani, utána elő kell készíteni a felületet, majd ezt követi csak a poliuretán hab felszórása.