Az építkezés és felújítás során számos szigetelőanyaggal találkozhatunk, ezeknek előnyei, de hátrányai is vannak. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a leggyakoribb anyagok jellemzőit pro és kontra, majd összehasonlítjuk őket a purhab felhasználásával.

Loading...

Üveggyapot

Az üveggyapot jó hőszigetelő anyagnak számít, tűzálló, és alakját hosszabb távon is megtartja. Az olcsóbb alapanyagok közé tartozik, és viszonylag könnyen lehet szállítani is.

A fő hátránya, hogy nagyon veszélyes a belélegzése, mivel a tüdőbe kerülve súlyos megbetegedéseket okozgat. A lépésállóság kialakítása nagyon nehéz ezzel az alapanyaggal, egyáltalán nem környezetkímélő, és nagyon érzékeny a nedvességre.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot szintén jó hőszigetelő, melyhez még hozzá kell venni a hangszigetelő képességét is. Mivel átereszti a párát, így az üveggyapottal szemben nem érzékeny a nedvességre, az épület szellőzését nem akadályozza. Nagyon biztonságosnak számít, mert akadályozza a tűz terjedését.

A fő hátránya ez esetben is egészségügyi, az apró szálacskák belélegezve a tüdőbe juthatnak, ott pedig súlyos betegségeket okozhatnak. Emellett a többi szigetelőanyaghoz képest az ára drágának számít, és alakját is elveszítheti az évek során.

Cellulóz

A cellulóz környezetbarát anyagból készül, tűzálló, és résmentesen teríthető a kialakítása miatt. Nincsenek az egészségre ártalmas részecskéi, így nem okozhat tüdőbetegségeket. Általában olyan anyagokat kevernek hozzá az elkészítése során, mely miatt a különféle rágcsálók és élősködők is elkerülik.

A fő hátránya az ára, mivel a drágább alapanyagok közé tartozik, és a vízfelvétele is nagy. Bár nem éghető, azt azért meg kell említeni, hogy a tűz hatására izzik, ami tovább táplálhatja a már megkezdődött égést.

Hungarocell

A hungarocell már jó ideje használt, környezetbarát szigetelőanyag, amely széleskörűen alakítható, könnyű a szállítása és a vele való munka. A szálas szigetelőkkel szemben a hungarocell nem lehet ártalmas az egészségre.

A legnagyobb hátránya, hogy szakszerűtlen felhasználása esetén tűzveszélyes lehet, mivel jól éghető anyagról van szó. Párazáró tulajdonságokkal rendelkezik, és a napfény hosszabb távon károsíthatja a felületét.

Purhab

A purhab szigetelés előnyeinek már egy teljes bejegyzést szenteltünk, ezért itt csak a főbb tulajdonságait említjük meg. Ez a szigetelőanyag kiváló hő- és hangszigetelő, a felszórása után, a levegővel érintkezve azonnal a sokszorosára dagad, ezért a legkisebb résekbe is bejut. Gyakorlatilag tökéletesen izolálja az épületet, így már a munkavégzést követő naptól érezni lehet az előnyeit.

Felhasználása egyáltalán nem bonyolult, de a gazdaságos szóráshoz szakember szükséges. Viszont akár egy ember is nekiállhat a purhab terítésének, így elkerülhetők az építőiparban jellemző több hónapos vagy akár még hosszabb várakozási idők.

A purhab többféle típusban létezik, elérhető nyitott cellás és zárt cellás kivitel is, melyekkel mindenféle élethelyzet és felhasználási mód lefedhető, legyen szó magánotthonokról, illetve ipari környezetről. Akár lépésálló kivitelben is felszórható, és mivel egyáltalán nem számít veszélyes anyagnak, így darabkái még a kommunális szemétbe is bekerülhetnek.

A fenti szigetelőanyagokat összehasonlítva már látható, hogy miért nő Magyarországon is robbanásszerűen a purhab szórást kereső ügyfelek száma, akik ezzel a modern és kedvező árú alapanyaggal szeretnék kiváltani a drágább vagy az egészségre veszélyes megoldásokat.