Az építőiparban számos szigetelési módszert használnak, amelyek lehetővé teszik az épület jobb energiahatékonyságát. A lehetséges alternatívák esetében azonban nem árt alaposan átgondolni, hogy melyik típusú ingatlannál milyen megoldások jöhetnek szóba.

Loading...

Sok minden befolyásolja ugyanis azt, hogy melyiknél mi a hatékony módszer, így nem árt szakember segítségét kérni a választás során. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen szigetelési lehetőségek jöhetnek szóba az egyes ingatlanoknál és azok külső és belső falainál.

Miért van szükség szigetelésre?

Elsősorban azt kell átgondolni, hogy hova és milyen célból akarunk szigetelést tenni. A legtöbbeknek ilyenkor a hőszigetelés jut az eszébe, hiszen a lakóépületeknél legtöbbször ezt alkalmazzák. Nem mindegy azonban, hogy melyik esetben mit használunk.

Amikor egyhéjú szerkezetes épületről van szó, akkor zárt cellaszerkezetű hőszigetelést kell használni, azaz  Ha viszont nyílt pórusúról van szó, akkor nyitott szigetelést kell választani, tehát olyat, amelyet jól át lehet szellőztetni.

Milyen szigetelő anyagok léteznek?

A gyakorlatban többféle hőszigetelő anyaggal találkozhatunk. Az egyik az EPS, azaz a polisztirol lap, de ott van még a grafitos homlokzati polisztirol lap, az XPS, a kőzetgyapot, az üveggyapot, illetve természetesen a szórt poliuretán hab, avagy a szórt purhab. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, ráadásul nem mindegy alkalmas minden épülethez sem.

Az EPS használata

Az EPS az egyik legkedveltebb és legkeresettebb megoldás itthon. Mivel könnyen kezelhető, viszonylag olcsó, illetve sok helyen alkalmazható, így kétség sincs afelől, hogy miért ezt választják. Könnyen vágható, ráadásul többféle vastagságban be lehet szerezni.

Főként a homlokzatszigetelés esetében találkozhatunk vele, lábazat esetében nem ajánlatos ezt alkalmazni. Ideális megoldás álmennyezetek, falszerkezetek, esetleg födémek padlásszigetelésére egyaránt. Utóbbi kapcsán csak akkor jöhet szóba, ha nem szeretnénk járható borítást létrehozni odafent.

Az XPS használata

Az XPS viszont már tökéletesen alkalmas a lábazati szigeteléshez. Ennek kapcsán igen magasak az elvárások, aminek az oka, hogy az ingatlanok nagy részénél ez a homlokzati elem van kitéve a legnagyobb igénybevételnek. Az EPS laphoz képest az XPS jóval tartósabb, nagyobb ellenállóképességgel rendelkezik, amely az egyik leggyakrabban alkalmazott alapanyag, ha lábazati szigetelésről van szó. Mivel itt minden esetben zártcellás, tehát vízhatlan lapokat célszerű alkalmazni, így ezek a lapok ideális megoldást nyújtanak a feladat elvégzéséhez.

Az XPS-nek nemcsak a nyomásállósága nagyobb, de a nedvességgel szemben is kifejezetten jól teljesítenek. Nem engedik át, de nem is szívják magukba a vizet, éppen ezért választják a legtöbbször a pincék és a lábazat szigetelésére. Költséghatékony, tartós, ráadásul védelmet nyújt a lábazati vízszigetelés mechanikus károsodása ellen is.

A grafitos polisztirol hőszigetelés

Hasonló az EPS-hez, azonban ebbe az anyagba mikroszkopikus méretű grafit részecskék kerülnek, ami még 20%-kal növeli meg ezeknek a lapoknak a hővezető képességét. Ezáltal vékonyabban dolgozhatunk vele, mégis ugyanolyan hatást érhetünk el. Ha viszont ugyanazt a vastagságot hozzuk létre, mint az EPS esetében, akkor további 20%-kal növelhető meg az ingatlan energiamegtakarítása.

Ez a megoldás akkor hasznos, ha nincsen túl sok hely, azonban lényeges lenne legalább egy vékony kis szigetelés. Szóba jöhetnek az ajtók és az ablakok környékén, ahol nem mindig van lehetőség EPS használatához.

Hol érdemes kőzet- és üveggyapotot használni?

Az ásványi alapú gyapotok természetes anyagokból készülnek, a jó hőszigetelő képességük a szálak közé zárt nagy levegőmennyiségnek köszönhető. Mind a kőzet-, mind az üveggyapot igen könnyű, egyszerűen kezelhető szigetelés, amivel bátran lehet dolgozni, hiszen nem káros az egészségre. Utóbbi valamivel kisebb súlyú, mint a kőzetből készült változat, általában könnyűszerkezetes házak, esetleg födémek vagy tetők hőszigetelésénél kerülhetnek szóba.

Ezzel szemben a kőzetgyapot inkább a homlokzatnál használatos, aminek az oka, hogy ha a masszív táblákat állítva teszik fel, akkor azok kisebb mértékben deformálódnak. Jobban ellen tudnak állni a környezeti hatásoknak, nem okoz nekik gondot a nedvesség vagy a fizikai behatás sem.

Mikor és hol előnyös a szórt purhabos szigetelés?

A purhab napjainkban a szigetelés módszerek egyik legjobb változata, amely modern és szinte bárhol használható. Nagy előnye, hogy lépésálló, jól bírja a terhelést, ráadásul minden ponton tökéletesen szigetel. Rugalmas anyaga miatt minden résbe megtelepszik, így hő-, illetve vízszigetelésre is alkalmas. Az idő folyamán nem kell attól tartani, hogy összemenne, amire a fent említett anyagok nem képesek.

A szórt purhabos szigetelés megóvja az építmények falait a nedvességtől, ezáltal képes megnövelni azok ingatlanok élettartamát. Elfelejthetjük a penész lerakódásokat és az elszíneződéseket, a purhab kiváló megoldás, ha gyors és egyszerű megoldást keresünk hőszigetelésre.

Ahhoz viszont, hogy ez megvalósulhasson, 0 Celsius fok feletti hőmérsékletre, száraz, por, olaj, illetve zsírmentes felületre és szélcsendes időre van szükség. Ezek segítik hozzá az anyagot a megfelelő száradáshoz, így a végső eredmény hatékony lesz.

A fent említett szigetelési megoldások tehát mind hatékonynak bizonyulnak, viszont nem mindegy, hogy melyiket és hol alkalmazzuk. Figyeljünk tehát arra, hogy a megoldások közül mi való a lábazatra és mi a homlokzatra, illetve mit érdemes használni például az ablakok beszerelésénél.