A szórt purhab a mezőgazdaságban és állattenyésztésben használt épületeknél és építményeknél is felhasználható, hiszen kiváló jellemzői ezen a területen is kamatoztathatók. Ebben a cikkben 3 olyan területet szedtünk össze, ahol hosszútávú megtakarítás érhető el a segítségével.

Loading...

Sertésólak purhabos szigetelése

Folyamatosan növekvő trendet mutat a magyarok sertéshús-fogyasztása, ami magával vonja az ágazat bővülését. Mivel nagyon szigorú uniós és magyar szabályozások vonatkoznak az állattartásra, ezért csak a megfelelően karbantartott sertésólakat lehet használatba venni.

Legyen szó akár egy vadiúj létesítményről vagy egy régi sertésfarm felújításáról, a purhab számos felmerülő feladatot megold. Ez nem csoda, a sokrétű előnyei pont azokra a problémákra adnak választ, melyek a sertéseknek otthont adó épületeknél szoktak jelentkezni.

A szórt purhab segítségével egy varratmentes réteg alakítható ki az épület belsejében, ami egyaránt kint tartja a téli hideget és a nyári meleget. A kiváló hőszigetelő anyag miatt egyenletessé válik a belső hőmérséklet, ami nem csak az állatoknak jelent nagyobb könnyebbséget, de a rezsiköltségeket is tervezhetőbbé teszi.

A purhab megszünteti a hőhidakat, melyek elsődleges okai a penész lecsapódásának. Ahol annyi sok állat van összezárva, mint a sertéstelepeken, mindig rengeteg pára képződik, és a szellőztetés hiányosságai miatt a nedvesség pont a hőhidakra ül ki. Mivel a purhab megszünteti ezeket, így egy gonddal kevesebbet kell kezelni az ólaknál.

A varratmentesség azt az előnyt is megadja, hogy elzárja a külvilág felől érkező rovarok és károkozók útját, így kisebb eséllyel kapnak el betegséget az állatok. Az egyenletes felületet pedig vízsugárral is le lehet mosni, így eleget téve a higiéniai előírásoknak. Természetesen az összefüggő habréteg a kinti nedvességet sem engedi át, így megszűnnek a korábbi beázások és vízszivárgások.

Baromfiistállók szigetelése purhabbal

Magyarországon a sertéshús mellett a különféle baromfifélék húsa a legkedveltebb, melyre egész évben szükség van. Ez esetben is folyamatosan biztosítani kell a meglévő baromfiistállók karbantartását, felújítását, illetve az új létesítmények előírásoknak megfelelő elkészítését.

A baromfikat olyan épületben kell tartani, ahol meg van oldva a megfelelő szellőzés, amelynek tervezésekor figyelemmel kell lenni a szélirányra és a környező lakott területekre. Az istálló mindkét végén nagyméretű, önműködő kapukat kell felszerelni, melyen keresztül megoldható az élelem és a salakanyagok gépi mozgatása.

Ilyenkor is fontos a megfelelő szigetelés kialakítása, melyhez gyakori a szórt purhab igénybe vétele. A nagyipari gépekkel könnyedén lefedhetők akkora felületek, ami egy ilyen istállóra jellemző. A hab kétkomponensű, ezért az alapanyagokat a kivitelező cég a helyszínen keveri be, majd hosszú csöveken keresztül juttatja el a szórás helyszínére.

Természetesen a baromfiknak otthont adó épületek esetében is varratmentes felület jön létre, aminek könnyű a takarítása, nehezebben tapad meg rajta a gomba, a penész vagy más szennyeződések és távol tarthatók a kártevők.

Az állatok szempontjából az is lényeges szempont, hogy a megszáradt purhabnak nincs egészségre káros kipárolgása, és hosszú időn keresztül megbízhatóan végzi a feladatát. Nem számít veszélyes hulladéknak, ez olyannyira igaz, hogy a lakossági habszóráskor levágott feleslegeket egyszerűen a kukába lehet dobni.

Gabonatárolók purhabos szigetelése

A szórt purhab nem csak az állattenyésztésben kerül felhasználásra, hanem nagyon gyakran veszik igénybe a gabonatárolók szigetelésére. Ezek a nagyméretű épületek rengeteg terményt tárolnak, és bizonyos szempontok alapján még kényesebb feladatokat kell megoldani, mint az élőállatok tartásakor.

A betakarított gabona egyik fő ellensége a nedvesség, mely számos módon tönkre teheti. A nem megfelelő szellőzés során a vízpárát beszívhatják a gabonaszemek, ami miatt idő előtt csírázva már nem használhatók fel. Gyakoribb azonban a penészesedés, ez hatalmas mennyiséget tehet tönkre, amíg észreveszik a hibát. A pára a hőhidakon is lecsapódhat, ezért a semlegesítése fontos feladat.

Hasonlóan nagy probléma az eső, a hóolvadék vagy más időjárási elem okozta nedvesség beszivárgása. Ez akkor is elrothaszthatja a gabonát, ha amúgy a szellőzése és a hőszigetelése megfelelő. Ellentétben az állatok tartásával, a terménytárolók egyik legfontosabb feladata a vízbetörések kiküszöbölése.

Mindennapos küzdelmet jelent a rágcsálók elleni harc is, melyek a legapróbb réseket is megtalálják. Az irtásuk nem csak állandó feladat, hanem jelentős költségei is vannak. A szórt purhab által biztosított egybefüggő réteg segít távol tartani a kártevőket és a rágcsálókat, a szivárgások elleni védelem pedig megakadályozza a beázásokat. A hőhidak kiküszöbölése lehetővé teszi, hogy ne alakuljon ki penész vagy másféle gombásodás.

A hab szórása több rétegben is történhet, mely nem igényel különösebb előkészítést, csak a felület takarítását. A por-, zsír- és másféle anyagoktól mentes részekre már könnyen felvihető a purhab, az egyes rétegek között kisebb szünetet tartva.