A purhab szigeteléssel kapcsolatban rendszeresen merülnek fel vásárlói kérdések, melyeket érdemes tisztázni, hogy mindenki tájékozottan dönthessen a saját beruházásáról. Ide tartoznak a purhabbal, mint anyaggal kapcsolatos felvetések, de sokszor a munkavégzés menete is érdekes az építtetőknek vagy a felújítást végzőknek.

Ebben a bejegyzésben olyan gondolatokat osztunk meg, melyek a fent felsorolt témakörökhöz kapcsolódnak.

Loading...

Nyitott- és zárt cellás purhabok

A nyitott és zárt cellás purhabok között felhasználói szemmel nézve a fő különbség a keménységük. A nyitott cellás változat puhább, és kiválóan alkalmas arra, hogy a régebbi szálas szigeteléseket kiváltsuk vele. A családi házaknál ezt a típust alkalmazzák a legtöbbször.

Ezzel szemben a zárt cellás purhab egy keményebb felületet eredményez, mellyel elérhető a lépésállóság is. Elsődleges felhasználási területe az ipari csarnokok és épületek, családi házaknál az aljzat és a födém szigetelésénél vethető be.

Akármelyik típusról is van szó, a minden résbe eljutó hab tökéletes légzáró felületet alkot, így az energiaveszteség minimalizálható. A purhab fő előnye emiatt a hőszigetelés, legyen szó akár ipari, akár magáncélú felhasználásról.

Másik nagy előny a gyorsaság. A purhab szórásához az anyagok bekeverése, majd a felület előkészítése szükséges, ezután pedig a hab felvitele egy átlagos családi ház tetőszerkezetének szigetelésénél akár 1 nap alatt is elkészülhet. A munkavégzés ideje függ a helyszíni felméréstől és az elvégzendő feladat nagyságától.

Kivitelezés

Már beépített tetőterek is szigetelhetők, ennek egyik módja a régi szigetelés eltávolítása, és a purhab felfújása. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a cserepek megbontásával, kívülről juttatható be ez az anyag. Mindkét megoldással energiamegtakarítás érhető el, és a helyszínen már a tervek során megmondható, milyen munkákra lesz szükség a megvalósításhoz. A hab vastagságától függ a hőszigetelés minősége, itt el kell dönteni, hogy mi az az ár/érték arány, amit a kivitelezés még elbír.

A technológia miatt azonban minimális vastagságot el kell érni, ez zárt cellás habnál minimum 3 centiméter, nyitott cellás habnál pedig 5-8 centiméter. A munka elvégzését az időjárás befolyásolja, nagy hidegben nem törtnénik meg a szigetelés. Az ideális hőmérséklet legalább 10 fok, de vannak speciális purhabok, melyekkel 5 fokos hőmérsékletnél is lehet dolgozni. Egyes habtípusok vízállóak is, de ezt mindig a felmérés során kell meghatározni, mivel más típusú összetevőkre lehet szükség hozzá.

A purhab felvitelét a szakemberek végzik el, a megrendelőnek a munkaterület biztosításán kívül nincs tennivalója. A szükséges szerszámokat, az összetevőket szintén a kivitelező hozza magával. Az interneten elérhető webshopokból konzultáció nélkül nem érdemes bevásárolni, mivel kellő szakismeret nélkül esetlegesen nem megfelelő termékek kerülnek kiszállításra. Általában a munkát elvégző szakember is ragaszkodik hozzá, hogy az általa ismert anyagokkal dolgozhasson, melyekre garanciát is tud vállalni.