Nem csak a magán építtetők piaca pezseg, hanem a közintézményeké és más célú létesítményeké is. Mit sem bizonyít jobban az két hír, melyet ebben a cikkben is megismerhetünk, és ahol nem magánszemélyek a megbízók.

Loading...

Az első hír Balatonfüredről érkezett, ahol több, mint 6 milliárd forintból épül meg egy konferenciaközpont. A második pedig Mélykútról, ahol 5 milliárdos állami támogatással húznak fel egy sport- és kulturális központot.

Parkoló volt, most konferenciaközpont lesz a helyén

Két nagy építőipari cég által kerül megépítésre Balatonfüred központjában egy konferencia központ. Az épületkomplexumot, melynek várható értéke 6,373 millió forint, a Huray utcai parkoló helyére álmodták meg a tervezők.

A tervek szerint a főbejárat is ebből utcából nyílik, azonban tekintettel az utca folyamatos emelkedésére, az épület további része terepszint alá kerül. A szintkülönbséget lépcsősorral egyenlítik ki, mely az épülettel párhuzamosan fut.

A leendő építkezésnek helyet adó terület részben a 2017. évi vizes világbajnokságra épült murvás parkoló, részben pedig cserjés, fás zöldterület. A konferenciaközpontot a tervek szerint kőből és üvegből fogják megépíteni úgy, hogy az épület ötödik homlokzata zöldtető lesz.

Praktikussági okból – figyelemmel az épület funkciójára – az alaprajzot úgy alakítják ki, hogy az rugalmasan változtatható legyen, több rendezvény, kiállítás legyen megtartható benne, akár egy időben is. Az előcsarnok kettős belmagasságú lesz, ez is a többcélú használhatóságot (lobby-, kiállítási-, bankett tér) segíti elő.

Maga a kiállítótér, mely közvetlenül az előcsarnokból nyílik, 650 négyzetméter lesz, szintén változtatható alapterülettel. Az emeleti szinten szekciótermeket, irodákat alakítanak ki, valamint itt kapnak helyet a gépészeti egységek is.

Az épületkomplexum teljes területe majdnem eléri az 5 ezer négyzetmétert, plenáris terme 650 fő befogadására lesz képes. Természetesen nem maradhatnak ki a teljes épületet kiszolgáló vizesblokkok, ruhatárak sem. A büfé, a cukrászda, valamint a jegypénztár kívülről, a gyalogos sétányról is elérhető lesz.

Az emeleti 4 szekciótermet, melyek egyenként 78 fő befogadására alkalmasak, nemcsak a főlépcsőn, de lifttel is meg lehet közelíteni. Természetesen a termek összenyithatók, ezáltal akár 300 fő befogadására is készen állnak.

Az előadótermek mellett külön helyiségek, úgy nevezett cateringek kialakítására kerül sor, ahol biztosíthatók a rendezvényen felszolgálandó ételek és italok. Ide a földszinten lévő konyhából hozzák az élelmiszereket.

A parkolónak az épület alatt alakítanak ki helyet, mely méreténél fogva közparkolási feladatokat is ellát, és a 71-es útról is könnyedén megközelíthető lesz.

5 milliárdos állami támogatással épül a kulturális központ

Az önkormányzat megrendelésére, 5 milliárd forintos állami támogatással, szintén két nagy építőipari cég összefogásával valósul meg Mélykúton az új Kulturális és Sportközpont megépítése. Nem áprilisi tréfa, hogy április 1. napján a városközpontban elhelyezték az alapkövet, az átadás 2024. januárjára várható. Nemcsak az épületkomplexum épül meg, de új parkolóhelyeket is kialakítanak.

Az építés a jelenlegi művelődési ház melletti zöld területen kezdődik, melyet a későbbiek folyamán lebontanak. A területen nem csak egy 20×40 méteres küzdőteret, hanem 300 fő befogadására alkalmas mobil lelátót, öltözőt, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket, de egy 1367 négyzetméteres sportpályát is létre hoznak.

A komplexum fő részét egy 216 négyzetméteres aula alkotja majd, de lesz egy 300 négyzetméteres rendezvényterem, 141 négyzetméteres nézőtér, 111 négyzetméteres színpad is.

46 db új parkolót is kiépítenek, a mai elvárásoknak megfelelően elektromos autók töltését is biztosítják, egyszerre 4 db gépjármű részére. További parkolók építésére is sor kerül majd, a szomszédos telken 27 db gépkocsi és 2 db autóbusz fogadására alakítanak ki helyeket, a közterületen pedig 41 autó számára (ebből 3 db mozgássérültek részére) lesz hely.

A számokból is látszik, hogy az épületkomplexum nemcsak a helyi igényeket tudja majd kiszolgálni, de országos versenyek fogadására is alkalmas lesz. Ezt a nagyszabású projektet már 2017-ben elkezdték megálmodni, mert a régi kultúrház nemcsak energetikailag, de szerkezetileg is sem felel meg a kor elvárásainak, nem tudta kielégíteni a lakosság egyre növekvő igényeit.

A 21. században égetően szükség volt már egy korszerű, modern sportcsarnokra, ahol a kor igényeinek megfelelően nemcsak a városi általános iskolában sikeresen működő csapatsportokat űző diákok kaphatnak helyet, de országos versenyek is megrendezhetők.

Az alapkő letételénél többek között részt vett Dr. Varga Judit igaságügyi miniszter is, aki a sportközpont egyedisége mellett hangsúlyozta azt is, hogy ez a létesítmény Magyarország első ilyen jellegű monumentális és multifunkcionális központja lehet. Alkalmas lesz a sportolás mellett művelődésre, valamint egyéb igények kielégítésére is, beépül a kisváros életébe, mindennapjaiba. Működtetéséhez megújuló energiát fog felhasználni.