Egy dolog biztos, ahogy beköszönt a rekkenő hőség, rekordokat dönt a klímaberendezések forgalma a különféle hipermarketekben és barkácsáruházakban. Pedig a vásárlás még csak az első lépés, hozzáértő szerelő is kell, aki a nyári csúcsidőszakban sokszor több hetes várólistával dolgozik.

Loading...

Ha azonban felszerelésre kerül a kívánt eszköz, még nem jelenti automatikusan a problémák megoldását, sőt, gyakran a légkondi további gondokat okoz. Kevesen tudják, de a klímát rendszeresen kezelni kell, ennek elmulasztásával komoly betegségeknek tehetjük ki magunkat.

Egészségügyi panaszok

A klímák komoly légmozgást okozhatnak, amit megfelelően kell a lakótérbe irányítani. Ha ez nem így történik, huzatot kaphat a fülünk, szemünk, de akár még a fogunk is. Megfázhatnak az ízületeink, a levegőt szárító berendezések pedig szem- és nyálkahártya szárazságot okozhatnak, de gyakori a köhögés, tüsszögés és torokkaparás is.

A jól beállított légkondival a fenti problémák elkerülhetők, de a nem tisztított gépek másféle egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Ezek közül a legismertebb a legionella, mely főleg a legyengült immunrendszerrel, illetve az idősebb korosztály számára jelenthet komoly következményeket. A nem megfelelően karbantartott légkondik ennek a fertőzésnek a melegágyai, ezért a csak hűtésre használt gépeknél legalább évente egyszer, hűtésre-fűtésre használt gépeknél pedig legalább évente kétszer kell karbantartani.

A leginonellánál gyakoribb probléma a különféle gombák megjelenése, ezek a klíma belső elemein tapadnak meg, ahol a nedves környezet kiváló táptalajt biztosít a számukra. Apró spóráikat a gép aztán a lakótérbe fújja, ahol légúti megbetegedéseket okozhatnak.

Alternatív megoldások

Nem minden esetben szükséges klímaberendezést felszereltetni, hiszen a tetőterek kivételével az esetek nagy részében évente csupán néhány hétig van nagy meleg. Itthon is terjedőben vannak a környezet- és egészségtudatosabb megoldások, melyek úgy csökkentik a környezetünk hőterhelését, hogy nem fogyasztanak sok áramot, vagy nem rendelkeznek egészségügyi veszélyekkel.

Új épületeknél a passzívház-koncepció, régebbieknél pedig a megfelelő szigetelés nyújthat valós megoldást. Az olyan modern szigetelőanyagok, mint a purhab, rövid idő alatt felfújhatok a felületekre, és órákon belül elnyerik végleges formájukat. A levegővel érintkezve többszörösére dagadnak, így kitöltenek minden rést, tökéletessé téve a szigetelést.

A purhab réteg már a munkavégzést követő naptól teszi a dolgát, segíti az épület izolálását, kint tartva a nyári meleg nagy részét. Télen pedig csökkenti a hő elszivárgását, így a megtakarítás komoly tételt tehet ki az energiaszámlákon.

A modern hőszigetelés kiegészíthető további megoldásokkal, a különféle árnyékolók és előtetők felszerelése szintén sokat dob a nyári meleg elleni védekezésen. Nem szabad elfeledni a klasszikus megoldást, a szellőztetést sem, ezzel az is elkerülhető, hogy a relatív páratartalom megnövekedése miatt szaunában kelljen élnünk.