Az építkezés vagy felújítás mindig hatalmas kiadást jelent, különösen igaz ez Magyarországra, ahol az utóbbi években nagyon elszaladtak a beruházás költségei. Saját, jól felfogott érdekünk is az, hogy olyan épületeket húzzunk fel, amelyek nem pazarolják az energiát, ezen többek között a különféle hőszigetelő anyagok beépítésével lehet segíteni.

Loading...

Ebben a bejegyzésben megnézzük, mely anyagok használhatók fel, és milyen megoldandó feladatokkal találkozhatunk.

Gyakori szigetelőanyagok

A piacon nagyon sokféle szigetelőanyag érhető el, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. A leggyakrabban az alábbi szigetelők közül választhatunk:

Ásványgyapot: Az ásványgyapot többféle anyagból készülhet, újrahasznosított üvegből üveggyapot, acélgyárakban salakgyapot, bazaltból pedig kőzetgyapot jön létre. Az R-értékük változó, általában 2,8 és 3,5 közötti. Alapesetben ezek a gyapotok nem bírják a hőt és a lángot, ezért adalékanyagokat kevernek hozzájuk, hogy tovább ellenálljanak a tűznek.

Polietilén: Ezt a típusú műanyagot kémiailag alakítják át, hogy szigetelőanyagként is felhasználható legyen. Alkalmazása korlátozott, mivel olvadáspontja kissé 100 fok fölött található, azonban kiváló elektromos szigetelő. Általában a korrózióálló fényvisszaverő fólia közé kerül, hogy a bezárt levegőbuborékok segítsék a hő megtartását.

Cellulóz: A cellulóz környezetbarát anyag, újrahasznosított papírfélékből készítik. Tűzálló, R-értéke 3,1 és 3,7 közötti. Mivel elég tömör anyag, így igen jól le tudja szigetelni a felületeket.

Purhab: Az egyik leggyakrabban használt szigetelőanyag, számos változatban használja az építőipar. Megvásárolható flakonos kivitelben, amelyet például a nyílászárók beépítésekor használnak, illetve, szórható formában, melynek segítségével nagy felületek is könnyen leszigetelhetők. Környezetbarát, és rendkívül tartós.

Tippek a megfelelő szigetelés kiválasztásához

A megfelelő szigetelés kiválasztásához nem árt néhány dolgot fejben tartani. A piacon nagyon sok gyártó érhető el, és mindegyik hangzatos ígéretekkel adja el a saját termékét. Érdemes egy kis időt rászánni, szakértőket megkérdezni, hogy melyik gyártó felel meg valóban a gyakorlati felhasználás során. Ezzel pénz, idő és sok idegeskedés spórolható meg, nem beszélve az idő előtti tönkre menetel vagy csere okozta extra költségekről.

Nem mindegyik szigetelőanyag használható fel mindenhol, még ha első ránézésre ugyanabból az anyagból is készülnek. Mindig érdemes még a vásárlás előtt tájékozódni a választott termék jellemzőiről, és utána járni, hogy tényleg úgy viselkedik a beépítés után, mint azt a gyártó ígérte.

A költséghatékonyság is nagyon fontos, mivel vannak olyan kiváló szigetelőanyagok, a nagy mennyiségben történő felhasználásuk azonban ár/érték arányban nem biztos, hogy megéri. Érdemesebb inkább egy kissé gyengébb hőszigetelőt választani, vagy több megoldást kombinálni, és így érni el a kívánt hatást. Számításokat kell végezni, ahol az egyik oldalon a szigetelés által okozott nyereség szerepel, a másik oldalon pedig az alapanyag és a beépítés költségei.

A purhab egy igazán univerzálisan használható anyag, mely ár/érték arányban a legjobbak közé tartozik. A felhasználásakor azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy érzékeny a nap UV fényére, ezért beépítés után fedni kell.