Korábbi bejegyzéseinkben már írtunk a baromfiistállók, illetve sertésólak szigeteléséről a purhab segítségével, ebben a cikkben a gabonatárolóknál felmerülő problémákat, és az azokra adott megoldást vesszük számba.

Loading...

Milyen veszélyek fenyegetik a gabonát

A gabonatárolóban felhalmozott termény esetében többféle feladatot meg kell oldani. Ezek közül egyik a rágcsálók és kártevők elleni küzdelem, melyekre ma már könnyen kihelyezhető, tartós megoldások találhatók.

Hasonlóan fontos a nedvesedés elleni védelem, mely akár nagyobb mennyiségét is tönkre tehet a gabonából. Ennek csak egyik okozója a vízszivárgás, a termény romlását okozhatja a talaj felől érkező nedvesség, az ezek hatására kialakuló penész, gombafertőzés és számos más dolog is.

Megoldandó még a tűz- és vagyonvédelem, de ezekre ma már szintén jó hatásfokkal dolgozó, automatizált rendszerek állnak rendelkezésre. Az olyan áttételes problémák, mint a nem megfelelő szakértelem vagy a gépek karbantartási hiányosságai pedig szintén orvosolhatók az előrelátó vállalkozások számára.

Nedvesség elleni védelem

Külön ki kell emelni a gabona nedvesedése elleni védelmet, mivel ez az egyik legnehezebben megoldható feladat. A hagyományos épületszigetelési módszerek az idő előre haladtával veszítenek hatékonyságukból vagy a technológiából eredően okozhatnak problémákat.

Például, a napjainkban olyan divatos trapézlemezek nem megfelelő rögzítéseinél is befolyhat a víz, mely utat találva a gabonához, szép lassan tönkre teheti azt. Ráadásul, a régebbi épületeknél a már elhasználódott, régebbi szigeteléseket nehézkes lecserélni, hiszen rendkívül időigényes, nagy anyag- és munkaerőköltséggel járó folyamatokat jelentenek.

A purhab szigetelés ezekre mind megoldást jelent. A nagy teljesítményű gépeket használva a szakemberek a kért felületre juttatják az anyagot, mely az a levegővel érintkezve a többszörösére dagad. Ennek a tulajdonságának az az előnye, hogy a szétterülése közben a legkisebb réseket is kitölti, így egy varratmentes, egységes felületet hoz létre.

Ez hő- és vízszigetelőként viselkedik, elzárva a kintről beszivárgó víz útját, és megszünteti a hőhidakat, amelyeken nedvességlecsapódás, majd penész alakulhat ki. Az épület jobb energetikai tulajdonságai miatt egyenletesebbé válik a belső klíma, és megszűnnek azok a hirtelen hőmérsékletváltozások, melyek a gabonát elnedvesíthetik.

A zárt felületeken nem jutnak át a kórokozók és kártevők, így javulnak a tárolás körülményei, a purhab tartóssága pedig egy hosszútávon is működő, valódi megoldást jelent a hőszigetelésre és a nedvesség elleni küzdelemre.

A purhab segítségével a talajvíz okozta nyirkosság is orvosolható, ahol egy vízzáró réteget létrehozva, tökéletesen el lehet szeparálni a nedvességet a tárolóhelytől.

Purhab szórás nagyobb volumenben is

A purhab szórásakor felhasznált ipari besorolású berendezések lehetővé teszik, hogy a hab nagy felületre legyen kiszórva. Ez más szigetelőanyagok beépítésével szemben nagyon rövid idő alatt elvégezhető, és csupán a terület előkészítése szükséges. A hátramaradó terményt a munkálatok idejére el kell távolítani, fel kell takarítani, majd gondoskodni kell a pormentesítésről.

A purhab ezután már könnyen felvihető, és előnyei a munkavégzést követően már azonnal érezhetővé is válnak.