A purhabbal kapcsolatban számos kérdés merül fel az érdeklődőkben, akik gyakran meghökkentő részletességgel ássák bele magukat a témába. Ebben a bejegyzésben olyan kérdéseket válaszolunk meg, melyek a lehető legalaposabban tárgyalják ki a purhab és a hozzá kapcsolódó témaköröket.

Loading...

Mit jelent a purhab?

A purhab a poliuretánról kapta a nevét, mely fő összetevője ennek a habszerű anyagnak. Kémiai folyamatok eredményeként jön létre, dizocianát és poliol keveredésekor. A purhab egy biztonságos és rendkívül széles körben felhasználható alapanyag. A rugalmassága, ellenállóképessége és más tulajdonságai attól függenek, hogy a komponenseket milyen arányban elegyítették egymással a létrehozásakor.

Mire használható a purhab?

A purhab szinte mindenhol felhasználható, Magyarországon elsődlegesen a tetőszigetelésnél és más építőipari szigetelési területeken alkalmazzák. A hab alapjául szolgáló poliuretánt emellett például olyan különleges termékekben is hasznosítják, mint a szörfdeszkák. Az ipar folyamatosan kísérletezi ki az újabb és újabb lehetőségeket, ahol ezt az anyagot igénybe vehetik.

Miért használják szigetelésre a purhabot?

A purhab azért kedvelt az építkezéseken, mert kiváló hőszigetelési értékekkel rendelkezik. Az olyan hagyományos építőanyagok, mint a beton, a habarcs vagy a vakolat gyakorlatilag egyáltalán nem szigetelnek, a régebben kedvelt üveggyapot pedig folyamatosan bomlik, és veszít a hatékonyságából. Az olyan alternatív megoldások, mint a gyapjú vagy a felszórható parafaapríték is csak kb. felét tudja a purhab hőszigetelési mutatóinak.

A természetes alapanyagokat ráadásul gyakran vegyszerekkel kezelik, hogy tartósabbak legyenek, vagy elérjék a kívánt tulajdonságokat. A purhab emellett kiterjedése közben bejut a legapróbb résekbe is, és kitölti azokat. A megszilárdulása után véglegesen lezárja a felületet, így biztosítva tökéletes szigetelést.

Mennyivel olcsóbb a purhab az ásványgyapotnál?

Külföldi felmérések során vizsgálták a purhab előnyeit az ásványgyapottal szemben. Egy német professzor az ablakok szigetelésénél történő felhasználást vizsgálta, és úgy találta, hogy az ásványgyapot beépítése 2,5-5-ször többe kerül, mint a purhab szigetelés.

A purhab úgynevezett lambda értéke 0.030-0.040 W/mK, amely a habbal szórt egész felületen érvényes. Ezzel szemben az ásványgyapot hőszigetelése nagyban függ az építőipari szakember hozzáértésétől, a nem megfelelő beépítése esetén a szigetelés hiányos marad.

Hogyan távolítható el a felesleges purhab?

A purhab megkeményedése után a felesleg eltávolítható. Ehhez tapétavágó vagy bármilyen olyan éles szerszám felhasználható, amely egyenletesen képes levágni a kilógó részeket. A vékonyabb rétegeket speciális eltávolító szerrel lehet feloldani, hogy aztán letörölhetők legyenek. Az ilyen anyagokat általában ugyanaz a gyártó is készíti, mint a habképző anyagokat, a felhasználáshoz pedig részletes leírást is biztosít.