A szórt purhab az egyik legjobb megoldás, ha a tető szigeteléséről van szó. Nem csak a hőszigetelés, de számos más feladat is teljesíthető vele, és két típusa miatt a legváltozatosabb helyekre is eljuttatható. Nem számít, hogy az épületen belül vagy azon kívül van rá szükség, a hab időtálló réteget képez a felületeken.

Loading...

Ebben a cikkben azt a területet járjuk körül, hogy hogyan használják fel a purhabot a tető szigetelésél, milyen előnyöket nyújt, és pontosan mi is történik a munkálatok során.

Tetőszigetelés

A szórt purhabbal elvégzett tetőszigetelés számos előnnyel rendelkezik. A felhordott anyag nem csak a hőszigetelést oldja meg, hanem megszünteti a vízszivárgásokat is. A munkavégzés más kivitelezési módokkal összehasonlítva gyors, a megszilárduló purhab pedig nem penészedik és nem ártalmas az egészségre.

A modern technológia lehetővé teszi, hogy a cseréppel, palával, lemezzel, zsindellyel vagy üveggel fedett tetők is szigetelésre kerüljenek. Az építési technológia sem befolyásolja a végeredményt, a purhab ugyanolyan jól működik a sátortetőknél, a nyeregtetőknél, a lapostetőknél vagy a magastetőknél is.

A szakemberek a tetőtérben a purhabot többféle helyre felszórhatják, akár közvetlenül a födémre vagy a vízszigetelő fóliára is jól tapad. A munkálatokat megelőző felmérés során már meg lehet határozni az a habvastagságot, amely tökéletesen ellátja a feladatát, vastagabb szigetelés esetén a szórás több rétegben folyik. A száradás után a megkeményedett szigetelőanyag felesleges részei könnyedén eltávolíthatók.

A nyitott cellás hab felhasználásánál először vízzáró réteget kell kialakítani, zárt cellás habnál viszont erre nincs szükség. Ez önállóan létrehozza ezt a réteget, ezért akár a cserepekre is fújható. A korábban beépített párazáró fólia idővel tönkre megy, így már nem tudja ellátni eredeti feladatát, ezért ez esetben is érdemes a zárt cellás purhabot felhasználni.

A tetőszigetelés során felszórt anyag sűrűsége 35 kg/m3, nyomószilárdsága 150 kPa. A hővezetési együtthatója (λ-értéke) 0,023 W/m*K és a tűzvédelmi besorolása alapján a B2-es, önkioltó kategóriába tartozik. A tapasztalatok alapján már 8-10 centiméter vastagságban felszórt zárt cellás purhabbal is hatalmas megtakarítás érhető el az energiaszámlákban.

Lapostető szigetelése

A lapostetők gyakran jelentenek megoldandó feladatot a házkezelők vagy tulajdonosok számára, mivel az olyan szigetelőanyagok, mint a bitumenes lemez, néhány év után már veszítenek minőségükből. Az itt-ott felváló felület utat enged a víznek, ami tovább roncsolja a védőréteget, nem egyszer beázásokat is okozva.

A szórt purhab az ilyen típusú tetők szigetelésére is tökéletes, hiszen lépésálló réteg is kialakítható vele. Külön előnye, hogy a felszóráshoz nincs szükség a korábbi szigetelőanyag eltávolítására, de azt minden esetben meg kell vizsgálni, milyen állapotban van. Ezt követi egy felületi kezelés a szennyeződések eltávolítására, majd a purhab felvitele.

Lapostetőknél ez a modern szóróanyag a hőszigetelés mellett a víz útját is elzárja, ezért megszűnik a korábban olyan sok gondok okozó beázás. A hab a levegővel érintkezve a többszörösére dagad, ezért nem csak a legkisebb réseket tölti ki, hanem egy varratmentes felületet alakít ki. Emiatt az épületben nem alakulnak ki hőhidak, rajtuk pedig nem telepszik meg a penész.

A szórt purhab könnyűnek mondható, ezért nem terheli túl az épületet. A lépésállóság nagyobb, 55 kg/m3-es sűrűségű habot igényelhet, amelynek nyomószilárdsága eléri a 200 kPa-t. Ennek hővezetési együtthatója 0,024 W/m*K, és szintén a B2-es, önkioltó kategóriába tartozik a tűzvédelmi besorolás szerint. Amennyiben a sűrűbb purhab mégsem szükséges, akkor ez esetben is a 35 kg/m3 sűrűségű hab használható fel a szigetelésre.

A purhab alapesetben károsodik a Nap sugaraiban található UV fénytől, ezért a szakemberek a lapostető felszínén történő szóráskor egy speciális UV elleni festékkel vonják be.

Palatető szigetelése

Az 1980-as évek környékén robbanásszerűen elterjedt palatetők ma már a végüket járják Magyarországon, alig találni olyan épületet, ahol az ilyen tetőzet nem ázik be, nem sérült vagy hiányos. A felújításukra a szórt purhab kiváló alternatívát jelent, hiszen az alkalmazása során nem jelent gondot az esetlegesen törött vagy repedezett tetőfedés.

A hullámpala vagy négyzetpala jól bírja a kiszórt purhab tömegét, mivel ez a modern anyag nem terheli meg túlságosan a hordozófelületet. Akár a szigetelést igénylő felületre is felhordható, miután azt por- és zsírmentesítették, illetve eltávolították róla a pókhálókat és más szennyeződéseket.

Már egy 3 centiméteres habréteg is elszigeteli a kinti és a benti teret egymástól, ezáltal nem szökik el a hő és nem alakulnak ki hőhidak. A kezelt felületen nem kell penésszel számolni és a rágcsálók, bogarak vagy más élősködők sem jutnak be a varratmentes felületen. Amennyiben még jobb hőszigetelő képesség kialakítása a cél, a purhab vastagabban is kiszórható, akár több rétegben egymás után.

A palatetőknél is ideális a 35 kg/m3 sűrűségű purhab felhasználása, mely a 0,023 W/m*K lambda értékével minimális szinten vezeti el a hőt az épületből.