A purhab pisztoly nagyon hasznos eszköz, ha kisebb felületeket kell kitölteni az anyaggal. Ma már mindegyik barkácsboltban kapható, olcsó és könnyű vele bánni. A töltőanyagként szolgáló purhab flakonos kivitelben érhető el, és ára lehetővé teszi, hogy bátran kísérletezgessünk a felhasználásával.

Loading...

Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, hogyan kell használni egy purhab pisztolyt.

Purhab pisztoly felhasználása a hab kinyomására

A pisztolyt a használat előtt ellenőrizni kell, hogy el van-e zárva a szelepe. Ha nincs, akkor a tekerőgomb segítségével gondoskodni kell erről. Ezt követi a flakon csatlakoztatása, melynek el kell távolítani a műanyag zárósapkáját, majd feltekerni a pisztoly aljára.

A hab kifújása előtt a flakont jól fel kell rázni, így egynemű és jól kezelhető hab jön ki a tartályból. A pisztolyt az egyik kézzel megfogva, a másikkal pedig a flakont tartva kell le-fel irányú, erőteljes mozgatásokkal rázni a szettet, nagyjából 10-20 másodpercig.

A kezelendő felületnek pormentesnek, zsírmentesnek és vegyszerektől mentesnek kell lennie, hogy a hab ne váljon le. Ha ez megvan, akkor egy szórópisztoly segítségével be kell nedvesíteni a felületet, melyre tökéletesen megfelel a bármely barkács- vagy hobbikertészboltban kapható olcsó, műanyag vizespalack. A víz kiszórásakor ügyelni kell arra is, hogy ne legyen eláztatva a terület, kis gyakorlással megtalálható az egyensúly.

A pisztolyból kilépő hab mennyiségét a rajta található tekerőgombbal lehet szabályozni, ennek megfelelően lehet vastag vagy vékony csíkokat húzni. A használat megkezdése előtt érdemes egy tesztet végezni, hogy a munkafelületre már a beállított habvastagsággal léphessünk.

A purhabot a résekbe alulról felfelé, egyenletes mozdulattal kell injektálni, lehetőleg egy menetben. A vízszintes felületeknél általában balról-jobbra történik a hab kifújása, de ettől egyéni preferenciák alapján el lehet térni. A kész habcsíkot is meg kell nedvesíteni, mivel a víz hatására történik meg a végső kötése. A mélyebb réseket esetlegesen több rétegben kell feltölteni purhabbal, ahol az egyes rétegek között is el kell végezni a nedvesítést.

Purhab pisztoly tisztítása

A munka végeztével a purhab pisztolyt meg kell tisztítani, hogy az anyag ne kössön bele. Ennek első lépése a pisztoly külső kezelése a speciális takarítószerrel, majd a purhabos flakonról leszerelve, a pisztoly szelepét is át kell törölgetni. Végül pedig a purhab flakonja helyett a tisztítószer flakonját kell a pisztolyra tekerni, és a szelepet megnyitva, addig engedni az anyagot, míg az utolsó purhab részecske is kiürül a szórófejből, és csak a tisztítószer folyik.

Ekkor el lehet zárni a pisztolyt, majd enyhén megrázogatva és a felesleget letörölve, el lehet tenni a következő munkavégzésre.

Purhab szórása nagyobb mennyiségben

Ha nem egy-egy nyílászáró beszereléséről van szó, a purhab szórása sokkal gazdaságosabb a nagyteljesítményű gépek segítségével. Ezeket speciálisan a purhab felvitelével foglalkozó vállalatok használják, akik hatalmas felületeken tudják megoldani a hab segítségével a hőszigetelést. A gépek működtetéséhez tapasztalat kell, így nem érdemes otthon egyedül próbálkozni velük.