A tetőtér szigetelése egész Magyarországon megoldandó feladat, hiszen télen a külső hőmérséklet elérheti a mínusz 10-20, nyáron pedig akár a plusz 40 fokot is. Bár hazánkban már az 1980-as években felismerték ennek fontosságát, a legtöbb esetben ideiglenes megoldások születtek, amelyek csak korlátozott mértékben orvosolták a problémát.

Az ilyen régebbi tetőterekben nyáron mindig nagyon meleg van, télen pedig nem igazán lehet felfűteni a helyiségeket.

Loading...

Megoldandó feladatok a tetőtér szigetelése során

Az új építésű épületeknél már gondoskodni kell a homlokzati szigetelésről, illetve a tetőtér lakhatóvá tétele esetén ennek hővédelmét is el kell látni. Az energiahatékonysági törvények szigorodása folyamatosan jobb hőátbocsátási tényezőt ír elő a felhasznált anyagoknál, a saját pénztárcánk kímélése miatt pedig érdemes még a kötelezőnél is jobb értékű építőanyagokat felhasználni.

A már jónak mondható 0,14-es hőátbocsátási tényező eléréséhez 20 centiméteres szigetelés is szükséges lehet az épületen, de manapság már nem ritka, hogy az építtetők a 30 centiméteres elemek költségét is bevállalják a későbbi megtakarítás miatt.

A tetőtérben komoly feladat a tetőzet irányában elszökő hő megtartása, illetve nyáron a hőség kint tartása. A szarufák közötti tér kitöltésével csökken a hőveszteség, de a fenyőfa rosszabb energetikai értékekkel rendelkezik, mint a modern szigetelőanyagok. Emiatt a szarufák önmagukban is hőhidakként viselkednek, így nem elegendő csak közöttük leszigetelni a tetőteret, hanem alájuk is kerülniük kell a felvitt anyagból. Ezzel ugyan a kialakítható tér magassága pár centiméterrel csökken, azonban teljes körűen izolálható a tetőtér a tetőzettől.

Alternatívaként megoldható, hogy a tetőteret ne alulról, hanem felülről szigeteljék, ilyenkor az izoláció a szarufák és a cserepek vagy a másféle fedőanyag alá kerül. Ennek megfelelő kialakításához szakértelem kell, és számos paramétert figyelembe kell venni már a tervezés során: a fedésre használt anyag típusát és súlyát, a felületre eső téli csapadék súlyát és az egyéb összetevők által okozott terhelést. A szakszerűtlen lefektetés miatt ráadásul a szigetelés gyorsan tönkre mehet, és további problémákat okozhat.

Tetőszigetelés purhabbal

A tetőtér egyik legkényelmesebb szigetelési módja a purhab, melynek többféle típusa széleskörűen felhasználhatóvá teszi ezt az építőipari alapanyagot. A födémre lépésálló bevonat képezhető belőle, a szarufák közötti tér pedig gyorsan és varratmentesen tölthető ki vele.

A purhab szórásához elő kell készíteni a felületet, ezután viszont a hozzáértő szakember egyenletesen tudja felfújni a habot a kért helyre. A levegővel érintkezve a poliurethane hab sokszorosára dagad, és kitöltve a legkisebb réseket, légmentesen izolálja a tetőteret. Ezáltal megakadályozható a téli meleg elszökése, illetve csökkenthető a legnagyobb nyári melegekben a hőség. Mindkét előny pénzt spórol nekünk, legyen szó az alacsonyabb fűtésszámláról, vagy a klimatizálás kisebb költségeiről.

Szintén hatalmas előny, hogy a purhab rövid időn belül megszilárdul, a felesleg egy sima pengével eltávolítható, és a keletkező hulladék sem számít veszélyes anyagnak, akár a kommunális szemétbe is dobható. Ezután pedig lambériával vagy gipszkartonnal le is lehet fedni a szórást, így egy esztétikus, és rendkívüli módon energiahatékony tetőtér alakítható ki.