A padlás szigetelése az egyik legnépszerűbb hőszigetelési munka, mivel ezen a felületen nagyon jelentős lehet a hőveszteség. Különösen fontos ez a tetőnél, mellyel hatásosan csökkenthető az energiaszámlák összege is.

Loading...

Hogy milyen módon álljunk neki a padlás szigetelésének, az nem csak a rendelkezésre álló helytől függ. Még a tervezés során meg kell vizsgálni a szalufák, a gerendák és más elemek állapotát, hogy biztosan bírni fogják a szigetelőanyag okozta megterhelést. Amennyiben ez rendben van, akkor tovább lehet lépni a gyakorlati megvalósítás szakaszába.

Az is gyakori, hogy a padlás kapott valamilyen hőszigetelést, de ez valamilyen kivitelezési hiba miatt nem működik megfelelően. Ide tartozik a szigetelőanyag nem megfelelő rétegezése, vagy a folytonossági problémák, ezek nem csak a meleg elszökését, de akár penészedést vagy gombásodást is magukkal vonhatnak.

Legyen szó akár újonnan felvitt szigetelésről, akár a meglévő kijavításáról, mindig csak felkészült szakembereket szabad megbízni a feladattal. Ők biztosan tudják, mire vállalkoztak, és a hőszigetelés hosszú időn át elvégezheti a feladatát.

Mivel szigeteljük le a padlást?

A piacon jelenleg is számos olyan szigetelőanyag létezik, mely nagy hatékonysággal használható fel a hőveszteség elkerülésére. Ezek között megtalálható az ásványgyapot, melyet a szalufák közé vagy alá fektetnek le, de hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a habosított polisztirol is.

Egyre növekvő népszerűséggel rendelkezik a purhab, melyből a zárt- és nyílt cellás kivitelek is elérhetők. A padlás betonrészeire általában zárt cellás habot fújnak fel, mely sűrűbb és magasabb a nyitott cellás változatnál, ráadásul erős és bírja a terhelést is. Magas diffúziós ellenállása miatt pedig vízszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A padlás fából készült részeire, mint például a szalufák környéke, a nyitott cellás purhab lehet a jó megoldás. Könnyű, így nem terheli meg nagyon a felületet, hőszigetelő képességei mellett a hangszigetelést is megoldja. Az eljárás során a szakemberek gyakran kitöltik purhabbal a szalufák közötti részeket, majd gipszkartonnal borítják az egészet. Így nem csak megfogja a hőt, de szép megjelenést is biztosít.

Befejező lépések

Amint a hőszigetelés megvan, folytatódhat a többi munka. Attól függően, hogy a tetőteret be akarjuk építeni, vagy sem, még a feladatok hosszú sora várhat ránk.

A beépített tetőtér a szigetelés elvégzése után megkaphatja a különféle épületgépészeti elemeket, a víz-, a fűtés- és az áramszerelő elvégzi a neki kijelölt munkákat. Amint ez megvan, lehet gondoskodni az egyéb folyamatokról. A gipszkarton falakat le kell festeni, a vizesblokkba pedig általában csempe kerül a falra. A padlót többféleképpen lehet burkolni, akár laminált padlóval, akár járólappal.

Érdemes hosszan tartó, jó minőségű anyagokat vásárolni, és szakképzett mesterembereket megbízni. A feljavított hőszigetelési képességekkel rendelkező padlástérben már a munkák befejezését követően észlelni lehet, hogy nyáron sokkal kisebb a meleg, télen pedig nem hűl le annyira az épület. Ezek hatásai pedig rövidesen megjelennek az energiaszámlákon is.