Az egyik előző cikkünkben körbejártuk, hogy hányféle módon lehet felhasználni a szórt poliuretán habot az épület hőszigeteléséhez. Itt a pincétől kezdve, a mennyezeten át, eljutottunk egészen a tetőtérig és a tetőig, miközben megemlítettük az egyre több gondot okozó palatetők kezelését is.

Ebben a bejegyzésben tovább szemlézzük a korábbi anyagainkat, ezúttal viszont a purhab gazdasági célú felhasználására koncentrálunk.

Sertésólak szigetelése purhab segítséggel

Magyarországon a sertéshús az egyik legkedveltebb húsfajta, minden évben egyre többet fogyasztunk belőle. A keresletet az új sertésólak felépítése, illetve a régiek felújítása követi, ahol a purhab kiválóan felhasználható a szigeteléshez.

Ez az anyag nem csak segíti a belső hőmérséklet szabályozását, de megakadályozza a gomba és penész megjelenését okozó hőhidak kialakulását. A varratmentes felület pedig könnyen tisztítható, így a sertésól nem csak megfelel a hatályos állategészségügyi szabályoknak, de komfortosabbá is teszi az állatok életét. A bejegyzés itt érhető el: Sertésólak szigetelése purhab segítségével

Baromfiistállók szigetelése

A sertéshúshoz hasonlóan kedvelt húsfajta itthon a baromfi, ahol az állatok tartását szintén szigorú állategészségügyi- és más törvények szabályozzák. Ezek vonatkoznak az etetésre és itatásra, de a szellőztetésre is.

A baromfikat tenyésztő épületeknél is kiváló megoldást jelent a purhab szórása, melynek segítségével csökkenthető a rezsi, és egyenletesebb hőmérséklet biztosítható az állatok tartására. A szigetelés a hőtulajdonságok javítása mellett olyan problémákra is hathatós választ nyújt, mint például a vízszivárgások, ugyanis a hab a megkeményedése után elzárja az eső vagy másféle folyadék épületbe jutását. A részletek itt olvashatók el: Baromfiistállók szigetelése

Gabonatárolók purhabos szigetelése

A gabonatárolók szigetelése az egyik legfontosabb feladat, mivel a terményt nagyon sokféle veszély fenyegeti. Az épületbe bejutó esővíz már régóta nehezíti a gazdálkodók feladatát, a réseken átmászó állatok pedig egészségügyi veszélyt jelenthetnek.

Ezeket a problémákat a poliuretán hab felszórása orvosolja, hiszen nem csak az esővizet tartja kint, de varratmentesen el is zárja külvilágot a gabonától. Az egyenletes hőmérséklet és a hőhidak kiküszöbölése pedig megelőzi a páralecsapódásokat, így a termény nem rohad be, és nem jelenik meg penész. A témában írt blogbejegyzésünk itt található: Gabonatárolók szigetelése

Raktárak szigetelése

A modern raktárak már épp annyira összetett feladatot jelentenek a napi feladatok során, mint egy állattartó telep. A folyamatos ki- és berakodás, az áruk sokfélesége és a nagy érték koncentrálódása kis helyen megköveteli a tökéletes működést és a hibák kiküszöbölését.

Ahogy azt már megírtuk, a purhab az egyik legjobb megoldás a raktárak szigetelésére. A legnagyobb előnyök közé ez esetben is a kisebb rezsiszámla, illetve a vízszivárgások megakadályozása tartozik. A munka elvégzésének folyamatát részletesen be is mutattuk, a cikket it tettük közzé: Raktárak szigetelése purhabbal