A hőszigetelő anyagokról szóló kisokosunk első részében bemutattuk a főbb szálas szigetelőanyagokat, illetve egy másik kategória egyik képviselőjét, az üveghabot. A cikk végén megemlítettük, hogy a habosított termékek között jóval kedveltebbek a polisztirol gyöngyből előállított termékek, így most ezekkel folytatjuk a leírást.

Loading...

Gyakori hőszigetelő anyagok

Magyarországon nagyon gyakori a polisztirolhab felhasználása, amely lehet expandált vagy extrudált kivitelű. Mindkét technológia alapanyaga a polisztirolgyöngy, melyeket az expandált termékek esetében forró levegő vagy vízgőz felhasználásával, zárt térben duzzasztanak. Az extrudált szigetelőanyagoknál viszont habot képeznek, és ezt duzzasztják fel.

Az építőiparban tapasztalattal rendelkezők a két típust más néven is ismerhetik, az expandált polisztirol hab az EPS, az extrudált pedig az XPS. Az EPS-t hétköznapi nevén hívják még hungarocellnek vagy nikecellnek is.

Az EPS lambda értéke 0,03-0,04 W/m*K, mivel nagyjából 98%-a levegő, ezért jól szigetel. Alakját hosszú időn keresztül megtartja, nem esik össze, és nem is deformálódik el. Az ára is felhasználóbarát, és a környezetnek sem árt, széles körben felhasználható.

Az EPS szigetelőanyagokat a forgalomba hozataluk során egy számmal azonosítják, így léteznek EPS 200-as, 150-es, 100-as, 50 és 100 közötti, de még 50 alatti kivitelek is. Minél nagyobb az érték, a nikecell annál nagyobb terhet tud elviselni. Az 50 alatti termékek épületek szigetelésénél kapnak szerepet, mivel nem terhelhetők. A 100-as kategória már lépésálló, a 150-es pedig már ipari felhasználásra is terhelhető, így gyáraknál, középületeknél is beépítik a padló szigetelésébe. Az EPS 200 termékek pedig még ennél nagyobb erőhatást is el tudnak viselni.

Az EPS-sel ellentétben XPS tömböket nem tudnak elkészíteni, hanem táblás kiszerelésben hozzák forgalomba. Ez az anyag drágább az EPS-nél, lambda értéke 0,025-0,027 W/m*K. Még jobb hőszigetelő anyagnak számít, mint a hungarocell, kevesebb vizet vesz fel, és nagyobb szilárdsággal rendelkezik. Ára miatt az építőiparban főleg a lábazati hőszigetelésnél kap szerepet, mivel még akkor is ellenáll a talajvíznek, ha azzal közvetlenül érintkezik, és a fagyot jól bírja.

Ritkábban használt szigetelőanyag a parafa, mely máig a nevét adó fa kérgének lefejtésével készül. Főleg azt a maradékot használják fel, mely a parafadugók vagy más termékek gyártásakor képződik, ebből darálékot képeznek majd nagy nyomású, 200-300 fokos vízgőzzel kezelik. Ekkor az aprítékban lévő ragadós anyag kiválik, és a mix megkötve egyneművé válik.

A parafa szigetelés lambda értéke 0,05 W/m*K, és főleg azért használják, mert ellenáll a nedvességnek, nem penészedik és fagyálló is. Emiatt olyan helyeken építik be, ahol az állandó nedvességre számítani lehet.

A polisztirol habos termékekhez hasonló népszerűségnek örvend a poliuretán hab, amelyet az alapanyag habosításával állítanak elő félkemény vagy kemény kivitelben. Mivel az alapanyag nagyon jól tapad más dolgokhoz, ezért nincs szükség kiegészítő ragasztókra, ha szendvicspaneleket készítenek vele.

A polisztirol felhasználásának másik kedvelt módja a szórt purhab, mely két komponens összekeveréséből áll. Ilyenkor a kivitelező szakemberek helyben keverik össze a anyagokat, majd fűtőszállal ellátott csövekkel juttatják el a szórás helyére.

A szórt purhab előnyei

A szórt purhabot érdemes külön fejezetben is megemlíteni, mivel rendkívül sokrétű előnnyel jár a felhasználása. Nagyon könnyen felvihető a kért felületre, hiszen a falakat vagy más épületrészeket előtte csak át kell takarítani. Ennek része a por-, zsír- és vegyszermentesítés, a pókhálók eltávolítása és egyéb folyamatok. A szakemberek a hab szórása előtt a felületet kissé megnedvesítik, hogy jobb legyen a tapadás, ha pedig több rétegben kell felvinni az anyagot, a rétegek közé is vízpermetet szórnak.

A poliuretán hab legnagyobb előnye, hogy a kiszórása után azonnal a többszörösére dagad, és kiterjedve egy varratmentes felületet hoz létre. Mivel ilyenkor a legkisebb résekbe is bejut, a varratmentesség tényleg tökéletes, és nem okoz gondot, ha a felület nem sík vagy kiálló részek vannak rajta.

A purhab lambda értéke 0,03 W/m*K, emiatt kiváló hőszigetelő anyagnak számít. A hőhidak megszüntetésével erőteljesen akadályozza a penész megjelenését, a rágcsálókat és rovarokat pedig távol tartja. Fontos még a vízszigetelő tulajdonsága, ami miatt a korábbi beázások és szivárgások útját elzárja, a bent képződő nedvességet pedig nem szívja magába.

A purhab jól bírja az öregedést, de az UV fényt nem szereti, ezért nem tehető ki közvetlen napfénynek. Külterületi alkalmazásánál védő bevonattal látják el, épületen belül pedig burkolással lehet gondoskodni az UV elleni védelemről. Hasonlóan nagy előnye, hogy nem számít káros anyagnak, ezért a szóráskor képződő hulladékot akár a kommunális hulladékba is lehet helyezni.

Fontos információ még, hogy a két komponensnek nagyon jó a kiadóssága, emiatt érdemes szakemberhez fordulni a szóráshoz. Gyakorlatlan kéznek ugyanis jó időbe telik rájönni, mekkora mennyiséget érdemes egyetlen fújással kijuttatni, hogy ne képződjön túl sok felesleg, közben pedig sok kárba megy a drága alapanyagból.