Az elmúlt 10-15 évben erős elvándorlás jellemezte az építőipart, ezzel párhuzamosan a szakképzés leépült, elsorvadt. A munkaerőhiány így már szinte állandónak számított az elmúlt évtizedben. Ez azonban nemcsak a fizikai oldalt érintette, a képzett mérnökök egy része sem Magyarországon próbált szerencsét.

Loading...

Ezt a nem túl szerencsés helyzetet még rontotta az elmúlt évek világjárványa. A pandémia miatt leálló vagy csökkentett kapacitással dolgozó gyárak nem tudtak elegendő építőipari alapanyagot termelni, ezért hiány alakult ki, és az árak elszálltak. Így már érthető, hogy az építőipar végül megtorpant.

Most azonban úgy tűnik, hogy a tendencia megfordul, a gazdasági ág ismét felszállóban van. Ahogyan azt a Magyar Építők oldalán is olvashatjuk, 10,5 százalékkal emelkedett a termelés az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az oldal a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi adatara hivatkozva megemlíti, hogy az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7%-kal magasabb volt a 2020. szeptemberinél. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az augusztusihoz képest 4,2%-kal nőtt. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 12,8%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tendencia növekvő az előző hónapokhoz képest.

Az épületek építésében 30,1, az egyéb építmények építésében 12,7%-kal bővült a termelés 2021 szeptemberében a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.

Ugyan a megkötött új szerződések volumene összességében 16,1%-kal csökkent, de az épületek építésére kötött szerződések 28,4%-kal nagyobbak, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 34,9%-kal kisebbek voltak a tavalyi évnél. Mindezzel párhuzamosan a megkötött szerződések száma is emelkedett, az épületek viszonylatában 21,4 százalékkal, az egyéb építményeket tekintve pedig 7,7 százalékkal.

A közbeszerzéseken is hasít az építőipar

Mindezzel párhuzamosan a közbeszerzéseken is érződik, hogy az építőipar felszálló ágba került. Szintén a korábban említett oldalon olvashatunk erről.

A cikk szerint az első három negyedévnem közel 2500 milliárdra nőtt a közbeszerzési eljárások összértéke, ez pedig körülbelül 20 százalékos növekedést jelent. Ez azt jelenti, hogy elérte a járvány előtti szintet. A közbeszerzések legnagyobb részét, 40,2 százalékát az építőipar adja, eljárások, értékben pedig ennél is többet, 56,8 százalékot.

A közbeszerzésekkel kapcsolatban az a tendencia is megfigyelhető, hogy egyre több cég pályázik a kiírt tendereken. Míg 2019 első 9 hónapjában ez a szám átlagosan 5,2 volt, 2020-ban ugyanebben az időszakban már 6,3, az idei évben pedig 7. Vagyis a cégek érdekeltté váltak az állami beruházásokban is. Ezzel egy időben az egyajánlatos pályázatok, vagyis ahol csak egy pályázó indult, száma csökkent.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke pozitívan értékelte ezt a tendenciát.

Szerinte “Egyre több gazdasági szereplő érzi magát felkészültnek arra, hogy sikerrel vegyen részt a tendereken, ez egyrészt a Közbeszerzési Hatóság által folytatott piaci edukációs tevékenység kapcsán is jó visszajelzés, másrészt azt is jelzi, hogy a magyar vállalkozások általánosságban is egyre érettebbek, felkészültebbek.”

Örömmel üdvözölte azt a tényt is, hogy a közbeszerzések közel 90 százalékában a kis- és középvállalkozások vesznek részt, amelyek jelentős szerepet töltenek be a jövedelemtermelésben és a foglalkoztatottságban is.

A foglalkoztatottság is pozitívan változik

Az építőipar fellendülésével egy időben a korábban említett munkaerőhiány is megoldódni látszik, ahogyan azt a Magyar Építők oldalán is olvashatjuk.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége már a járvány előtt elindította hazahívó programját, amely azonban 2020-ban megtorpant. Ezt idén novemberben Münchenben indították újra, úgy tűnik, sikerrel. A rendezvényre, amelyen a helyzetre való tekintettel online formában is részt lehetett venni, közel 5000 szakember volt kíváncsi.

A rendezvényen Duna Aszfalt Zrt., a ZÁÉV Zrt., az Óbuda Group és a VIV Zrttartott tájékoztatót a külföldön dolgozó szakembereknek. A cél az volt, hogy hiteles és reális képet fessenek a magyar építőipar helyzetéről, eloszlassanak olyan tévhiteket, amelyek azóta fennmaradtak, mióta a munkavállalók zöme a külföldi munka mellett döntött. Ezen kívül konkrét ajánlatokkal is meg tudták keresni az érdeklődőket.

Az ÉVOSZ-nak ugyan konkrét adatai nincsenek, de számításaik szerint körülbelül 1000-1500 szakember tért haza az elmúlt két évben. Köszönhető ez annak is, hogy a pandémia átszervezte az emberek életét, a család és barátok szerepe is felértékelődött. Ezt felismerve az ÉVOSZ az itthoni hozzátartozókat is megpróbálja megszólítani, feléjük is közvetítve azt, hogy az itthoni lehetőségek már felveszik a versenyt a külföldiekkel.

Amennyiben az összes pozitív változás továbbra is megmarad, a magyar építőipar valóban kilábal a válságból, és visszatérhet a járvány előtti szintre.