A gabona tárolása során folyamatosan megoldandó problémát jelent a beázás és a penész elleni védelem, függetlenül attól, hogy mikor és milyen módon épült az adott tároló. Az ezekre adott válasz több okból is kritikus fontosságú, hiszen napjainkban már nagyon szigorúak a törvényi előírások, ráadásul a tönkre ment gabona komoly veszteségeket jelenthet.

Loading...

Idővel még a legmodernebb tetőknél is utat talál magának a víz, mivel a korábban felvitt szigetelőanyagok elmállanak, a csavarozott panelek körül pedig a téli-nyári hőingadozás miatt apró rések és repedések keletkeznek. Ráadásul a beázás tipikusan olyan probléma, amely alattomosan akár hosszabb ideig is fennállhat, és mire felfedezzük, már nagy mennyiségű gabonát tehet tönkre. A hőhidak kialakulásával pedig a páralecsapódás okoz problémákat, ami miatt még a jó szigetelés ellenére is kialakulhat a penészesedés.

Szigetelés purhabbal

A purhab kiválóan alkalmas a szigetelésre, hiszen ez az anyag akár évtizedekig is teszi a dolgát a felszórása után. A levegővel érintkezve a többszörösére dagad, eljut a legkisebb résekbe is, és egy összefüggő, varratmentes felületet képez a tároló felületén.

A purhab nagyon jó hőszigetelő anyag, és vízzáró rétegként is viselkedik. Mindkét tulajdonsága ideális a tárolás során, a beázások elkerülésével megszüntethető a gabona rohadása, a szigetelés pedig a hőhidak kialakulása ellen véd.

A hűtött-fűtött tárolóknál ráadásul a minőségi szigetelés az energiaszámlákon is meglátszik, hiszen a purhab már a felszórását követően azonnal jelentősen csökkentheti a hőszivárgást, vagy a kinti hőmérséklet hatását a szabályozott, benti klímára.

A purhab rugalmassága miatt ráadásul akár a meglévő szigetelésre is felvihető, ezzel költség és idő spórolható meg. A felhasználása jól tervezhető, a szakszerű kivitelező cég már a helyszíni felmérést követően költségbecslést készíthet, amellyel lemodellezhetők az előnyök.

További hasznos tulajdonsága az anyagnak, hogy számos típusban létezik, a nyitott- és zárt cellás hab eltérő tulajdonságai miatt rendkívül széles körben használatos. Bár a komponensei akár önállóan is beszerezhetők a piacon, a kivitelezést érdemes szakértő csapatra bízni, főleg olyan volumenben, ami egy gabonatárolónál már szükséges.

A purhab kezeléséhez nem csak tudás, de komoly gyakorlat is szükséges, mivel a szórás közben nincs idő próbálgatni a dolgokat. A kifújt hab azonnal a többszörösére dagad, majd rövid időn belül meg is keményedik. A szakszerűtlen munkának az egyik hatása az lehet, hogy nem jön létre az összefüggő, varratmentes felület, így kárba vész a felhasznált anyag.

Ennél is jelentősebb gond lehet a kiadósság, hiszen a purhabot nagyon könnyű elpazarolni a túlzott kiszórás során, így jelentősen megnőhet az alapanyag szükséglet. A kárba ment habot is számítva, könnyen kijöhet, hogy olcsóbb lett volna felbérelni egy purhab-szakértőt, mint tapasztalat hiányában, önállóan próbálgatni a kivitelezést.