A szocializmus idején szinte lehetetlen volt megfelelő építőanyaghoz jutni, így még azoknak is gyakran kellett várakozniuk, akik elegendő pénzzel rendelkeztek a beszerzéshez. A hiánygazdaság egyik terméke a pala, mely Magyarországon széles körben fedte az épületek tetejét.

Loading...

Ez még sok helyen ma is így van, és az 1980-as években felrakott palatetők napjainkra érkeztek életciklusuk végére. Sokszor törnek a hó súlya alatt, gyakran vetemednek és beázások jönnek létre.

A palatetők cseréje azonban több dolog miatt is költséges feladat. A hozzájuk készült lécezet és tartóelemek az építőanyag viszonylag kicsi súlyára lettek méretezve, ezért általában nem bírják el a cserepeket. Ezekhez szinte teljesen újra kell építeni az alátámasztást, ami jelentősen megdobja a kivitelezés költségét.

A másik probléma, hogy a pala ma már veszélyes anyagnak számít, és minden olyan munkálatra, amikor egy palát eltörnek, elvágnak vagy megfúrnak, szigorú szabályok számítanak. Ide tartozik a tető átépítése és cseréje, ezért a törvényi előírások teljesítése nagyon megdrágítja már a palatető eltávolítását is.

Palatetők eltávolítása és szigetelése

A pala a veszélyessége miatt csak úgy távolítható el, ha a feladatot végrehajtók betartják a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat. A munkásoknak védőfelszerelést kell használniuk, amellyel elkerülhető a palában található apró szálacskák belélegzése vagy a bőrfelülettel való érintkezése.

A palák leszedésekor lehetőleg ügyelni kell arra, hogy azok ne törjenek el, ezért óvatosan és lassan lehet velük dolgozni. A begyűjtött veszélyes hulladékot speciális zsákokba kell helyezni, majd a szállítás során is gondoskodni kell arról, hogy a járműből ne szabadulhassanak ki ártalmas részek.

Ha az eltávolítás nem ennek megfelelően történik, akkor annak komoly pénzbírság lehet a vége, ráadásul a felújítást követő években is okozhat problémát a szabálytalan munkavégzés. Szerencsétlen esetben az épület környékén előforduló légzőszervi- vagy rákos megbetegedések okozójának is tarthatják a szakszerűtlen bontást, amit hosszan tartó pereskedés és vizsgálatok követhetnek.

A fenti hátrányok miatt ma már szinte egyetlen mérnök vagy kivitelező sem vállalja az épület átépítésének tervezését és elkészítését, ha a palát nem megfelelően ártalmatlanítják.

A felújítás tehát nagyon költséges, aminek kiváló alternatívája lehet a purhabbal történő szigetelés. A palára fújva egy olyan varratmentes szigetelőréteget alakít ki, mely elzárja a veszélyes építőanyagot a környezetétől. Emellett megoldja a víz- és hőszigetelést, így megszűnnek a beázások és csökken a rezsiszámla.

A purhab súlya elhanyagolható, 3 centiméteres vastagságban mindössze 1,8 kilogramm négyzetméterenként. Ez nem jelent olyan többletterhelést, mely gondot okozna a tetőt tartó elemeknél. Ha a hőszigetelésből is ki akarjuk hozni a maximumot, akkor vastagabb hab is felszórható, ilyenkor sokszor több rétegben kerül fel a szigetelés.

A purhab segítségével tehát nem csak a palatetők elöregedése által okozott problémákra lehet hathatós választ adni, hanem még a fűtés- és hűtésszámlán is spórolhatunk.