Egy idő után mindenki elgondolkodik azon a lehetőségen, hogy az ingatlant valamilyen formában hőszigeteléssel látja el. A régebbi típusú épületek esetében ez igen hatásos megoldás, hogy csökkentsük az áram-, illetve fűtésszámlát. Mivel javul a ház energiahatékonysága, így jóval kevesebb meleg megy a feleslegbe.

Loading...

Akár gázzal, akár fával történik a fűtés, az csak akkor lesz költséghatékony, ha a megtermelt hő teljes mértékben házon belül marad és nem távozik a tetőn vagy a falakon keresztül a szabadba.

Megéri a hőszigetelés?

Vegyünk egy példát miszerint a téli időszakban a havi gázszámla 45.000 forint, amit biztosan sokallsz. Ez azonban azért történik, mert se a tető, se a födém, se a falak nincsenek rendesen szigetelve. Ilyenkor jelentősen javulhat a helyzet, ha egy kis befektetéssel megteszed a szükséges lépéseket. Ezáltal akár felére csökkentheted a havi számla összegét, ami azért nagymértékű költségmegtakarítást jelent éves szinten.

Amikor hőszigetelésre kerül sor, akkor kerülnöd kell az érzelmeid befolyását, a tényekre kell alapoznod és azokat figyelembe véve érdemes döntést hozni. Egy jó hőszigeteléssel rendelkező ingatlanban ugyanis sokkal egészségesebb lesz az élettér, hiszen nem keletkezik hőhíd, nincsen penész és gomba.

Azt már említettük, hogy a fűtésszámla csökken, azonban másik érv a szigetelés mellett, hogy nemcsak télen van eredménye, hanem nyáron is. A meleg hónapokban ugyanis akár 4-7 fokkal lesz hűvösebb odabent, mint a szigetelés előtt volt. Ez a 35-40 fokos napokon már igen sokat jelenthet, talán még klímára sem lesz szükség.

Megnő az ingatlan értéke

Valószínű nem az a célja a szigetelésnek, hogy eladd a házat, de érdemes tudni, hogy a jó munkának megvan a gyümölcse. Ha majd egyszer mégis szükség lesz a pénzre, esetleg költöznél, akkor egy jobb energiaosztályú házat jóval magasabb áron tudsz majd értékesíteni, mintha nem lenne rajta szigetelés.

De vajon hol szökik ki a legtöbb hő?

Érdemes tisztáznunk azt is, hogy a házak melyik részén távozik el a legtöbb hő feleslegesen. Az épületek hőveszteségének 30%-a a falon, 25%-a a tetőn, valamint 25%-a az ablakon távozik, amihez hozzá jön a födém és a kémény. Ezekből adódik, hogy az egyes részeken található szigetelés mennyit jelent a pénztárcád számára.

Ebből azonban kiderül az is, hogy önmagában egy homlokszigetelés nem lesz elegendő, érdemes teljeskörű átalakításban gondolkodni. Nem árt egyszerre letudni az egészet és a falak mellett a tetőt, a födémet is leszigetelni, ami mellé jöhet a nyílászárók cseréje. Így mondhatni kimaxoltad egy régi épületben rejlő lehetőségeket.

Mennyi az annyi?

Nem igazán lehet azonban pontos összeget mondani arra, hogy mennyit jelent a szigetelés. Az viszont biztos, hogy minden épületre fordított összeg megtérül majd. Az energiatakarékos üzemeltetés ugyanis hatással van a pénztárcára, évente akár 100.000 forint megtakarítást is jelenthet. Ebből azért elég sok mindent lehet venni még a jelenlegi helyzetben is.

Amennyiben csak a homlokszigetelést végezteted el, akkor számolnod kell azzal, hogy így nem használod ki maximálisan a lehetőségeidet, nem biztos, hogy annyit nyersz vele, amennyit belefektettél. Egy átlagos, B30-as téglából épült ház esetében, ahol nincsen szigetelés, ott a hőátbocsátási tényezője, tehát az U-érték 1,3 W/m2K. Leegyszerűsítve, ha egy évi fűtési költségként 300.000 forintot számolunk, aminek a 30%-a a falakon keresztül távozik, akkor éves szinten nagyjából 90.000 forintot fordítasz az utca és az udvar fűtésére.

Ha viszont a homlokszigetelést választod, ebből mondjuk egy vastagabb változatot, akkor ezt az összeget nagyjából 34.000 forintra csökkentheted, hiszen ennek U-értéke 0,5 W/m2K. Nagy a különbség az 1,3 és a 0,5 között, nem igaz?

Viszont egy rosszul hőszigetelő ingatlan esetében, ahol 1,2 W/m2K vagy annál magasabb ez az érték, ott az utólagos hőszigetelés 6-8 év alatt térül meg teljes egészében. Ezzel tehát érdemes számolni, mielőtt belevágsz a munkálatokba.

Mennyit számít a födém szigetelése?

A hőveszteség nagy része a födémhez köthető, hiszen a meleg felfelé áramlik, így, ha lehetősége van, akkor a szabad levegőre távozik. Viszont egy jól szigetelt ház esetében ezt nem tudja megtenni, így a meleg a falakon belül marad. Érdemes tehát a födémet egy erősebb és jobb minőségű szigeteléssel ellátni, amivel rengeteg energiát takaríthatsz meg.

A padlástérben vagy az említett födémen a szórt poliuretán habbal egy olyan lépésálló felület hozható létre, amely amellett, hogy hőszigetel, tökéletes vízzáró réteggel rendelkezik. Ennek akkor van fontos szerepe, amikor egy régi épületről van szó, aminél a födémszigetelést még a régi módszerrel oldották meg, mint a salak vagy éppen a sarazott födém.

Az említett szigetelőanyag nagy előnye továbbá, hogy a rágcsálók nem bántják, nem rágják meg, nem költöznek bele. Ezzel a technológiával ráadásul egyszerűen és gyorsan szigetelhető le a ház, hiszen a purhab kifújást követően pár másodperc alatt megszilárdul.

Mielőtt azonban belevágnál, érdemes kikérni egy szakember véleményét. Egy hozzáértő jobban átlátja a lehetőségeket, így a lehető legjobb megoldást ajánlja majd.