A hőszigetelési témakörben gyakran előkerül a különféle hőterjedési módok neve, melyeket sokan egymás szinonimájaként használnak. Érdemes tudni, hogy ezek között jelentős különbségek vannak, bár a tévesztésük a hétköznapok során nem jelent problémát.

Loading...

Annál fontosabb lehet azonban az ismeretük a szakemberekkel való konzultáció során, hiszen nem megfelelő használatuk akár félreértésekhez is vezethet.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy mi a különbség a háromféle hőterjedési mód, a hőáramlás, a hővezetés és a hősugárzás között.

Hőáramlás

A hőáramlás olyan hőterjedési mód, amikor valamilyen anyag szállítja az energiát a mozgása során. Csak folyadékokban vagy gázokban alakulhat ki, a természetben a gravitáció, illetve a hőmérsékletkülönbségek miatt jelenik meg. Utóbbira jó példa a szél, amely gyakran a hidegebb területekről áramlik a melegebbek felé, néhány esetben azonban fordítva.

Hőáramlás ember alkotta gépekkel is létrehozható, például a cirkó típusú fűtési rendszerek is így működnek, ezeknél a folyadék szállítja a hőt.

Hővezetés

A hőáramlással ellentétben, a hővezetésnél az anyag részecskéi nem mozdulnak el, hanem a rezgőmozgásuk energiája növekszik. Ezzel nő az amplitúdó, amivel a részecskék egymásnak adják át belső energiájukat. Ha nincs mesterséges közbeavatkozás, akkor a hő áramlása a melegebb hely irányából történik a hidegebb felé.

Utóbbi tulajdonság az, ami miatt az épület elemeinek hővezetése gondot jelent, rajtuk keresztül is elszökik a meleg. A természetes hővezetés mindig létrejön, és intenzitása csupán attól függ, hogy a két végpont között mekkora a hőmérséklet különbsége. Télen, amikor bent fűtenek, kínt pedig súlyos mínuszok vannak, nagy méreteket ölthet.

Hősugárzás

 

A hősugárzás során a testek elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, ennek mértéke függ a test hőmérsékletétől. Minél melegebb egy felület, annál többet hőt ad át, ennek mértéke négyszeresen arányos a hőmérséklet növekedésével.

Az elektromágneses hullámok számára az energiát az adott tárgy, élőlény vagy más dolog belső energiája szolgáltatja. Ugyanígy, a hullámokat elnyelő felületnek a belső energiája növekszik, ez kívülről melegedésként érzékelhető. A hősugárzásra természetes példa a Nap sugarai, melyek a légtéren áthaladva is felhevítik a nekik kitett dolgokat. Az elektromágneses hullámokat nem téríti el sem a vákuum, sem a levegő, hanem egy adott felülettel érintkezve adják le energiájukat.

Hővezetés a szigetelés során

A hétköznapi életben számos helyen találhatunk a fentebb említett hővezetési módokkal. A szigetelés során megoldandó feladatot jelentenek, és a purhab szórásával vagy más szigetelőkkel ezeket a folyamatokat próbálják gátolni a szakemberek.

A munkát nehezíti, hogy az eltérő építőanyagok különböző hőterjedési együtthatókkal rendelkeznek. Az építkezésen használt hagyományos elemek, mint a fa, tégla vagy beton pedig rendkívül rossz hőszigetelőnek számítanak, ezért télen nagyon sok meleget juttatnak ki a szabadba.

A varratmentesen felszórt purhabbal javítani lehet a helyiség hőmegtartó képességén, és teljesen ki lehet küszöbölni az építőanyagok eltérősége miatt jelentkező hőhidakat. Ez azért fontos, mert ezek a hidak nedvesedést, gombásodást vagy penészesedést is okozhatnak.