Magyarországon a legutóbbi időkig nem foglalkoztak az aljzat szigetelésével, ezért ma a legtöbb házban télen vastag zoknit kell hordani vagy padlószőnyeget kell leteríteni. Csak így lehet az ellen védekezni, hogy a padlón járva ne szedjünk össze komoly felfázást, és valamilyen szinten védekezhessünk a hideg ellen.

Loading...

Az épületek felújításakor érdemes lehet arra gondolni, hogy a burkolatot felszedjük, és padló legfelső rétegét feltörve, valódi szigetelést alakítsunk ki. Mivel ez azonban sok pénzt igényel, ráadásul munkaigényes is, a legtöbben maximum a hidegburkolatot cserélik újabbra.

Más a helyzet, ha az épület alatt pince húzódik, és emiatt hideg a padló a házban. Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a legalább a pincét utólag leszigeteljük, és így elszeparálva a lakótértől, ne kelljen télen a hideg padlón járnunk.

Miért olyan hideg a pince?

Hazánkban a pincét jellemzően tárolásra használják, ezért a legtöbb esetben nem fűtik azt a téli időszakban. Sokszor fűtési lehetőség sincs kialakítva, így a helyiség belső klímáját a környezete alakítja ki. Mivel a pince mélyebben fekszik az épületet körül vevő talajszinttől, ezért hatványozottan ki van téve a természet erőinek.

Nem megfelelő építőanyagok felhasználása esetén előfordulhat, hogy a talajvíz az épületbe szivárog, a fűtés hiánya és a rossz szellőzés miatt pedig könnyen kialakulhat a dohosodás, penész. Ez már rövid távon is tönkre teheti a benne tárolt dolgokat, ezért a legtöbb háznál a pince ablakai télen-nyáron nyitva vannak. A rágcsálók és kártevők ellen aprószemű fémhálóval lehet védekezni, de a hidegnek ezek nem állnak ellen.

Emiatt a pince sokkal hűvösebb, mint a lakótér és jelentős mennyiségű hőt szív el onnan. Hogy ez energiamennyiségre lefordítva mit jelent, az épületenként változik. Figyelembe kell venni, hogy a téglafalak rendelkeznek valamennyi hővel a nyári időszakból, és míg ki nem hűlnek, fűtik a pincét.

Számít, hogy mekkora ablakfelületen tódul be a hideg és hogy teljesen ki vannak nyitva vagy csak esetlen résnyi helyen biztosítják a szellőzést. A legnagyobb téli hidegekben azonban nem ritka, hogy a leheletünk is meglátszik a fűtetlen pincében.

A helyiség mennyezete közvetlenül érintkezik a lakótér padlózatával, és a fűtési szezonban folyamatosan hűti azt. Mivel a meleg a hideg felé vándorol, ezért érezhető a hétköznapi életben csak hőelszívó hatásnak nevezett folyamat, a fűtésre költött pénz egy része pedig kárba veszik.

Pince szigetelése

Hogy elejét vegyük a lakótérben termelt hő elszivárgásának, szigetelést kell használnunk. Ma már nem ritkaság a jó minőségű, szigetelt nyílászárók beépítése, az épület külső hőszigetelése vagy a födém hőszigetelése. A hőmegtartás viszont csak akkor lehet teljes, ha a pince irányában történő hőveszteség ellen is védekezünk.

Ennek egyik legjobb módja a purhabos szigetelés, mely tökéletes a mennyezet- vagy a padlás szigetelésére is. Az anyag a levegőre jutva többszörösére dagad, így kitölt minden rést és nyílást. Ennek köszönhetően egy olyan varratmentes, víz- és hőszigetelő réteg alakul ki, mely megakadályozza a fűtött helyiségek hőveszteségét a pince irányába.

A pince mennyezetének habbal történő szórása gyorsan kivitelezhető, az anyag pedig rövid időn belül felveszi végleges formáját. A felesleges részek egy éles pengével eltávolíthatók és mivel a purhab nem káros anyag, a hulladék akár a kommunális szemétbe is kidobható.