A mennyezeti szigetelés az épület hőszigetelési rendszerének egyik fő alkotója, mégis, Magyarországon a legtöbb helyen nem foglalkoznak ezzel a feladattal. A lakótér felett sokszor nem lakott padlás található, mely télen mínusz 10-20 fokra hűl le, nyáron meg eléri az 50 fokot.

Loading...

Mindkét esetben rontja az alatta található helyiségek hőjellemzőit, emiatt a téli fűtés vagy a nyári hűtés egy jelentős része kárba megy.

Ebből már látható, milyen előnyei vannak a mennyezet szigetelésének, felhasználási módtól függően akár 45%-ot is megtakaríthatunk az energiaszámlákon, ha gondoskodunk a nyári hűvös vagy a téli meleg benntartásáról. A költségeken kívül a kevesebb energiahasználat kisebb terhet ró a környezetre, és ha nem használjuk a hűtő- és fűtő berendezéseinket olyan intenzíven, akkor tovább is tartanak.

A hőszigetelés akár házilag, saját magunk által is elvégezhető, csak tartanunk kell magunkat néhány alapszabályhoz. A megvásárolt anyagokat mindig a rendeltetésüknek megfelelően kell beépíteni, nem szabad tömöríteni őket, mivel ezzel kárt tehetünk a felépítésükben és kerülnünk kell a nem fedett rések kialakítását.

Miért van szükség a szigetelésre?

Az építőanyagok többsége, ide értve a fát, a téglát, a betont és az acélt, rossz hőszigetelő. Nagyon rövid időn belül átveszik a külső hőmérsékletet, ezáltal télen lehűtik az épületet, nyáron pedig felmelegítik azt. A rájuk telepített hőszigetelő anyagok viszont légbuborékok millióit zárják magukba, ezért nagyon rosszul vezetik a hőt, azaz jól szigetelnek.

A falakra felvitt szigetelés hasonló anyagokat használ, mint a mennyezet vagy födém szigetelése, de a falakon általában vékonyabb réteget használnak.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a mennyezetet már korábban szigetelték, de ez nem eléggé hatékony. Ilyenkor meg kell vizsgálni a megelőző munkálatok eredményét, és ennek megfelelően dönteni. Ha az eredeti anyag egyenletesen van felhordva, és megfelelően tapad, akkor erre kerülhet az új szigetelés a szükséges vastagságban. Ha azonban a korábbi szigetelés lepereg, nem egyenletes vagy sérült, akkor először el kell távolítani, így nem fogja ledobni az új anyagot. A megtisztított felületre kerülhet ezután a vadi új szigetelés, mely már teljesíteni fogja a tőle elvárt értékeket.

Néha előfordul az is, hogy a korábban szakszerűtlenül felhordott szigetelőanyag alatt penészedett a fal, esetleg bevizesedett, bepállott. A vizes szigetelőknek gyakorlatilag nincs R-értéke, mivel a bennük lévő légbuborékok megtöltődnek folyadékkal, ezáltal elveszítik hatásukat.

A károsodás mértékétől függően szükség lehet penészmentesítésre, a fal felső felületének eltávolítására vagy kiszárítására. Egyes esetekben különféle építőipari anyagokkal kell kezelni a területet, hogy az ismét biztonságosan hordozhassa az újonnan felvitt szigetelést. Ebből is látszik, hogy az építőipar szakmunkák folyamatából áll össze, és a ma megspórolt kisebb költség éveken belül jelentősebb extra kiadásokat okozhat.

A szigetelés is szakmunka, ezért érdemes mindig szakértő csapatra bízni, hogy hosszú távon élvezhessük az előnyeit!