A purhab felhasználása reneszánszát éli, mivel számos előnye mellé könnyű kezelhetőség is társul. Emellett az egyre dráguló energiaárak is a mind tökéletesebb szigetelések felé terelik az embereket, és ez az anyag az egyik leggyakrabban használt építőipari forrás az ilyen feladatoknál.

Loading...

Ebben a bejegyzésben megnézzük, a purhabnak melyik két fő típusa érhető el Magyarországon, és hogy mikor, melyik az ideális. Ezután pedig röviden azt is áttekintjük, hogy melyek a szórás lépései.

Mi az a purhab?

A purhab két fő összetevőből, izocianátból és poliolból áll, melyekhez különféle habképző- és kiegészítő anyagokat kevernek. Az egymással és a levegővel történő érintkezésükkor jön létre az a reakció, amely végül a habképződéshez vezet.

Ezt az alapanyagot már generációk óta használják, bár az először kikísérletezett változat még sokkal merevebb habot eredményezett. Ezt követően tudták kialakítani a lágy- majd a félkemény típusokat is.

Napjainkban a purhab nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik az építőipari felhasználásra, gyakorlatilag -200 és +135 fok közötti hőmérsékleten alkalmazható. Az átlagos hővezetési együtthatója 0,026 Watt/négyzetméter, tömege köbméterenként mindössze 35-50 kg. Kiváló hőszigetelő anyag, illetve ellenáll a penésznek és gombáknak. Széles körben felhasználható, legyen szó akár az új építkezésekről, akár a felújításokról. A porózus szerkezete miatt a függőleges felületeken is megtapad.

Nyitott- és zárt cellás purhab

A purhabokat kétféle típusra lehet osztani, nyitott- és zárt cellás változatokra. Általában a nyitott cellás hab látható a bemutató videókon, mert nagyon látványos, ahogy a szórása után a sokszorosára dagad. Szerkezete laza, jellemző felhasználási területe a szalufák közötti tér kitöltése, vagy a könnyűszerkezetes házak szendvicspaneljeiben található hézagok feltöltése. Szigetelő képessége miatt megakadályozza a hőáramlást, illetve a penészedést.

A zárt cellás hab kevésbé tágul ki, mint a nyitott cellás változat, és a megszilárdulása után sokkal merevebb anyagot kapunk. A leggyakrabban a felületek hő- vagy hangszigetelésére használják, de javíthatja az integritást is. Az építőiparban a zárt cellás purhabot sokszor alkalmazzák a régi palatetők belső szigetelésére, az új típusú fémtetők belső szórására, vagy ipari célokra. Utóbbi esetekben a felvitt réteg elsődleges feladata a hőszigetelés, illetve a nedvességtől való védelem. Jellemző még a zárt cellás típus dekorációs célú felhasználása, mivel kevésbé dagad meg a hab, mint a nyitott cellás változat esetében.

A purhab felvitelének lépései

A purhab felvitelének jól bevált lépései vannak, melyet követve biztosítható, hogy a hab tartósan a felfújt felületre tapadjon.

Első lépésként a szakember megtisztítja a célterületet, eltávolítva a port és a többi szennyeződést. Ezután a kissé nedvesített felületre felfújásra kerül a választott típusú purhab, mely rögtön dagadni kezd. A szórásnak megfelelő technológiája van, melynek elsődleges feladata az összes rés és hely kitöltése, másodlagos célja pedig a habképző anyag veszteségének csökkentése.

A száradást követően a felesleges részek szikével vagy fűrészlappal eltávolíthatók. Ha a fújás során olyan helyre is került a habból, melyet nem kellett volna bevonni, akkor a még friss alapanyag speciális oldószerrel nyom nélkül eltüntethető.