Az építkezés vagy felújítás során számos adattal találkozhatunk, amelyek a legkülönfélébb tulajdonságait írják le a szigetelőanyagoknak. Ezeket sokszor össze sem lehet hasonlítani egymással, mert a legtöbb esetben az egyes gyártók azokat a jellemzőket emelik ki, melyek a számukra előnyösek.

Loading...

Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy milyen kifejezésekkel találkozhatunk a hőszigetelés során, ez adhat valamiféle fogódzkodót a tájékozódáshoz. Ebben a bejegyzésben pedig olyan minősítő szervezeteket és jelöléseket veszünk át, melyek sokszor tűnnek fel a Magyarországon kapható szigetelőanyagok csomagolásán, ezzel mutatva, hogy az adott termék jó minőségű.

RAL

A RAL Gütezeichen – Erzeugnisse aus Mineralvolle emblémát a németországi GGM Gütegemeinschaft Mineralwolle e.V. vállalat kezeli és az ásványgyapot termékeken tűnhet fel. Ez a független minősítő szervezet 1999 óta folyamatosan végzi a dolgát, és mára elérte, hogy a Németországban készülő ásványgyapot szigetelőagyártók többsége alávesse magát a vizsgálatainak.

A gyapotot az előállítók üzemeiben minta vételezik, majd nedvesen elemzéseknek vetik alá. Ma már egyetlen szigetelőanyag-gyártó sem engedheti meg magának, hogy ne rendelkezzen a RAL pecsétjével, hiszen ez jelzi ezeknek az építőanyagoknak a biztonságosságát.

EUCEB

Az EUCEB az European CErtification Board for mineral wool products rövidítése, és 2000-ben jött létre, szintén az ásványgyapot termékek biztonságosságának ellenőrzésére. Ezt a nonprofit társaságot luxemburgi központtal irányítják, és független szakértők sokaságát használja a vizsgálatok lefolytatására.

A kék körben lévő fehér négyzet, és a rajta lévő szintén kék színű pipa jel már évek óta azt mutatja, hogy az adott termék az EU-s előírások alapján beépíthető, és megfelelő kivitelezés során nem jelent problémát az ott élőkre.

EN 13165

Az Európai Szabványügyi Szervezet szabványa az épületek szigetelésére gyártott szigetelőanyagokról, a purhab termékekről. Előírja, hogy a purhaboknak milyen előírásokat kell teljesíteniük, hogy felhasználhatók legyenek az építőiparban.

Az EN 13165 azt is szabályozza, hogy milyen tesztekkel kell vizsgálni ezeket az anyagokat, mi számít megfelelőnek, és ezt hogyan kell jelölni a termékeken. Kétféle határértéket is bevezet, azok a purhabok, melyek hőellenállása kisebb 0,25 nm*K/W-nál, illetve, hővezetése nagyobb, mint 0,06 W*(nm*K), nem kaphatják meg ezt a tanúsítványt.

Blue Angel

A német Blue Angel (Blauer Engel) a környezettudatosságot minősíti, Európa- és világszerte több mint 1600 vállalat 12000 terméke érdemelte ki ezt a pecsétet. Már 40 évnél régebben végzi függetlenül a munkáját, és sikerére mi sem jellemzőbb, mint hogy a német állam is teljes mellszélességgel támogatja.

Az ezzel a minősítéssel ellátott termékeket nem csak úgy készítik, hogy azok teljes biztonsággal felhasználhatók legyenek az otthonokban, de emellett a gyártás során is maximálisan figyelemmel vannak a környezetvédelem iránt. Mivel a Blue Angel embléma csak 3-4 évig érvényes, így a gyártóknak folyamatosan meg kell felelniük az előírásoknak az újabb időszakra szóló tanúsításhoz.