Vajon idén tényleg véget érhet az építőipar aranykora? 2022-ban az építőipar növekedése olyan 4,5 százalék körül alakult, az elmúlt évek bősége után idén és jövőre viszont nem számíthatunk túlzottan nagy fejlesztésekre. A szakemberek számolnak, hogy recesszió lesz, de az egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű és meddig tart majd.

Loading...

A kormány azon dolgozik, hogy elkerülje a mély zuhanást, de ez függ a többi ország helyzetétől is.

Ebben a cikkben arról számolnak be, hogy mire számíthatunk idén az építőiparban.

Nem vagyunk egyszerű helyzetben

Már több vezető és építőipari szakember kiemelte, hogy a dráguló finanszírozás miatt, valamint az elhalasztott beruházások hatására, nagyon nehéz helyzetbe került a magyar építőipar. Az emelkedő költségek miatt kialakuló sokk nem csoda, hiszen míg az infláció nagyjából 20%-os, addig az építőipari anyagköltségek emelkedése meghaladta a 30%-ot.

Emellett nagy hatással lesz az idei építkezésekre és beruházásokra az is, hogy a jegybanki alapkamat emelkedése miatt a hitel piac kétszámjegyű tartományba került. Erre nem volt példa az elmúlt 20 évben. Ez a mostani szint pedig nagy valószínűséggel sok építőipari vállalkozót, magánszemélyt megállít majd abban, hogy új beruházásba fogjon.

Ne nagyon számítsunk új szerződésekre!

Úgy tűnik, hogy számolni kell az új szerződések állománya jelentősen visszaesésére, így 2023 végére elérheti a 2017-18-as szintet. Az állami beruházásokra is igaz, hogy míg 2020-ban 3500 milliárd forint volt ezek értéke, addigra 2022-re ez 2700 milliárdra csökkent, ami idén még tovább esik majd.

Amit viszont érdemes megemlíteni, hogy az idei évben és jövőre az állami beruházások halasztásra kerülnek, emiatt pedig valószínűleg az építőipar teljesítménye jelentősen visszaesik majd. A lakások esetében hasonló csökkenésre kell számítani. Tavaly nagyjából 17 ezer új lakás épült, idénre ez 10 ezerre redukálódik majd.

Szépen haladunk lefelé a gödör mélyére

Az EECFA újabb előrejelzést tett közzé. Ebben 8 kelet-európai ország építőipari piacát kutatta. Ezek alapján úgy tűnik, hogy Délkelet-Európában 2024-ig zsugorodással kell számolni, viszont mivel a régió az elmúlt 5 évben igen bőségesen építkezett, így a 3%-os csökkenés nem számít drasztikusnak.

Nagyobb gond a kelet-európai piacon van, amely négy évvel ezelőtt volt a csúcson. Hazánk előrejelzése pedig egyáltalán nem mutat szép adatokat, még úgy sem, hogy idén végre hozzájuthatunk az uniós forrásokhoz.

A kutatásban azt állapították meg, hogy míg az európai építőipar 2024-ig nulla növekedést ér majd el, addig Magyarország még ennél is rosszabb eredményt produkál majd. A becslések alapján a teljes magyar építési teljesítmény 11%-kal csökken jövő év végéig. Növekedésre és fellendülésre csak ezt követően számíthatunk.

Ennek fő oka, hogy az állam egy több mint 2000 milliárd forintos beruházást függesztett fel. A vállalatok, valamint a magánszemélyek pedig a drágulás miatt kereslet csökkenéssel reagálnak. Mondhatni, hogy hiába kapjunk meg az uniós támogatásokat, akkor sem tűnik jónak a helyzetünk.

A munkáltatók is nehéz helyzetbe kerültek

Nemcsak azokat érinti az áremelkedés, akik építkeznek, hanem azokat is, akik ezeket végrehajtják. Gondoljunk csak bele, a bérek mindenhol folyamatosan emelkednek, nem beszélve az alapanyagok áráról. Ez pedig hatással van a munkabérekre, az árajánlatokra, amiket a magánszemélyek gyakran nem tudnak vagy akarnak elfogadni. Tehát vagy várnak, vagy pedig másképpen oldják meg az adott problémát és feladatot.

Ahhoz pedig, hogy a piac át tudja vészelni ezt az időszakot, fontos a munkavállalók megtartása, hiszen ha mindez véget ér, akkor bizony újra fellendül majd az ipar. Ezt pedig csak azok a vállalkozók és cégek tudják kivitelezni, akik addig finanszírozni tudták a dolgozókat, képesek voltak, ha nem is túl könnyen, de életben tartani a vállalkozást.