Nagyon sokféle hőszigetelő anyag kapható Magyarországon, melyeket gyakran rövidítésekkel jelölnek. Már ez zavaró lehet a tájékozódás során, de komolyabb fejtörést okozhat az a tény, hogy az egyes típusok eltérő helyeken használhatók fel az épületeknél.

Loading...

A szigetelés ugyanis nem egy általános feladat, hanem sokféle folyamat együttesét jelenti az ingatlanoknál. A munkát el kell végezni a lábazatnál, a falaknál, a tetőnél és kiviteltől függően számos más helyen.

Ebben a bejegyzésben a főbb hőszigetelő anyagokat tekintjük át, és azt is bemutatjuk, milyen helyeken alkalmazhatók.

EPS

Az EPS az expandált polisztirol lap rövidítése, és nagyon gyakran ezt használják fel az épületek homlokzatának szigetelésére. Többféle vastagságban érhető el, a mindennapok során általában a 8-12 centiméter közötti termékekkel találkozni.

Az EPS alapját polisztirol gyöngyök adják, melyeket összesajtolnak, míg nagyobb táblák nem alakulnak ki. Ezeket méretre vágják, majd valamennyi pihentetés után értékesítenek. Ára a legolcsóbb megoldások közé tartozik, ezért az építőipari kivitelezők előszeretettel használják fel, a hőszigetelő hatása az ingatlan felújítása után a rezsiszámlák csökkenésében érezhető. Eléggé sérülékeny, lakótelepeken rendszeresen látni, hogy vandálok lyukakat fúrnak bele, vagy letörik egyes részeit. A vizet sem bírja, ezért lábazatnál nem lehet vele dolgozni.

XPS

Az XPS az extrudált polisztirol lapot jelenti, és ez az anyag oldja meg azt, amit az EPS nem tud, azaz, vizes helyeknél is felhasználható. Emiatt széles körben építik be az épületek lábazatának szigetelésére, hiszen folyamatos nedvesség hatására sem szívja meg magát. A szigetelőképessége a vastagság arányában változik, ezért fontos, hogy a körülményeknek megfelelő kivitelt válasszák.

Magyarországon fontos tulajdonsága, hogy fagyálló, a hideg telek sem ártanak neki. Az építőiparban nem csak az ingatlanok alapozásánál használják fel, hanem minden olyan helyen, ahol az EPS nem bírná a folyamatos nedvességet, például a földfelszín alá süllyesztett pincéknél.

Grafit

A hétköznapi szóhasználatban csak grafitos hőszigetelésként emlegetett szigetelőanyag valójában polisztirol lap, amelyhez nagyon apró grafitszemcséket kevernek. Emiatt jobbá válik a hőszigetelési képessége, tehát ugyanazon hatás eléréséhez vékonyabb termék is megfelelő. Főleg ott használják, ahol a vastagabb EPS nem fér el, vagy valamilyen más ok miatt fontosabb, hogy vékony rétegben legyen felvihető a szigetelőanyag.

Hátránya a szürke szín, ami nyáron nehezebbé teszi vele a munkát. A fehér EPS-szel szemben a napon könnyebben felhevül, ezért problémás lehet a ragasztása, de a felületkezelése is. Vannak olyan bevonattal ellátott modellek, melyek visszaverik a nap sugarait, viszont jóval drágábbnak számítanak.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot szálas hőszigetelő anyag, ami a nevének megfelelően olvasztott kőzetből készült szálakat tartalmaz. Többféle kivitelben létezik, a kevésbé sűrű típusokat födémek és a tetőtér szigetelésére használják fel, míg a sűrűbb kiviteleket a padlónál és a homlokzatnál vetik be. Utóbbi helyen kiváló alternatívája lehet a polisztirol alapú EPS-nek vagy grafitos szigetelésnek, mivel nem éghető. Ára azonban jóval drágább ezeknél, az alapanyag akár másfélszer is többe kerülhet.

A födémeknél vagy tetőtérnél a kőzetgyapotot többféle módon is fel lehet használni. Alkalmazható csupán a födém szigetelésére, de akár terhelhető felület is kialakítható vele. Ha több rétegben fektetik le, akkor figyelni kell arra, hogy az évek során a kőzetgyapot összeeshet, és a kialakuló réseknél hőhidak alakulhatnak ki. A tetőtér szigetelésénél pedig akár a szarufák közé beilleszthető, a sűrű anyag önmagát is megtarthatja.

Szórt purhab

A szórt purhab is többféle helyen felhasználható az épületben, legyen szó a pince, a födém, a padlástér vagy más felületek szigeteléséről. Az anyag rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, a két komponenst elkülönítve szállítják a felhasználás helyére, melyeket bekeverve és kiszórva alakul ki a végleges hab.

A purhab a kőzetgyapottal összemérhető szigetelési megoldás, de számos esetben a jobb is nála. Míg a kőzetgyapotnál a nem megfelelő terítés vagy az évek alatt bekövetkező összeesés miatt rések keletkezhetnek, a purhabnál ez nem történhet meg. A poliuretán hab ugyanis a levegőre jutva azonnal a többszörösére dagad, ezért a legapróbb réseket is kitölti, majd egy rövid száradás után egybefüggő és varratmentes felülete hoz létre. Ez az évek során sem esik össze, így gyakorlatilag nem kell rések kialakulásától aggódni.

A purhab emellett a vízszigetelést is megoldja, hiszen elzárja a szivárgás útját. A rágcsálók és rovarok pedig szintén egy összefüggő felülettel találkoznak, mely eltorlaszolja a korábban jól bevált bejáratukat az épületbe.

A mindennapokat tekintve is van egy nagy előnye a purhabnak, hiszen nem tartozik a szálas szigetelőanyagok közé. Ezért nem fordulhat vele elő, hogy a levegőben szálló apró részecskék az ingatlanban lakók tüdőjébe kerülnek, ahol hosszabb ideig tartó expanzió esetén problémákat okozhatnak. A poliuretán habnak a fő ellensége a Napból származó UV-fény, mely ellen burkolással lehet megvédeni. Amennyiben ez megtörténik, akkor hosszú ideig kiválóan ellátja a feladatát.