2021. október 4-től érhető el az NHP Zöld Otthon Program, melyet máris zöld hitel néven említ a szélesebb közönség és a pénzügyi szakma. A teljes futamidő során fix, 2,5%-os kamatot kínáló konstrukció maximálisan felvehető összege 70 millió forint, futamideje pedig nem lehet hosszabb 25 évnél.

Loading...

Ez a lehetőség további kedvezményes pénzösszeget jelent a gyermeket nevelő vagy tervező párok számára, hogy az elfutó ingatlanárak ellenére is saját lakáshoz vagy házhoz juthassanak.

A zöld hitel célja

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója szerint a zöld hitel fő célja, hogy felzárkóztassa a magyar gazdaságot egy zöld átállással, és ehhez egyik fontos lépésként a magyar lakásállományt is megcélozhassa. Az itthoni lakások és házak felelősek ugyanis a magyarországi energiafelhasználás ötödéért, miközben az épületek alacsony energiahatékonyságúak, és jelentős tér van a fejlődésre.

A Magyar Nemzeti Bank a fentiek miatt a Növekedési Hitelprogram részeként elérhetővé teszi a Zöld Otthon Programot, mellyel a zöld szempontok figyelembe vételét ösztönzi a magyar lakáspiacon. A várható hatás is kettős, egyrészt a hitelprogram miatt megnőhet az ilyen ingatlanok iránti érdeklődés, másrészt pedig komoly kínálatbővülés várható a kereslet kielégítésére.

A Monetáris Tanács a zöld hitel keretösszegét 200 milliárd forintban határozta meg. A Magyar Nemzeti Bank 25 éves, 0%-os kölcsönt nyújt a résztvevő bankok számára, akik ezt a forrást használhatják fel a 2,5%-os kamatozású saját hiteleik kihelyezésére az ügyfelek részére.

A 2,5%-on kívül a részt vevő bankok egy maximum 0,75%-os folyósítási díjat is felszámolhatnak a hitelfelvevőknek, de ennek összege nem lehet több 100 ezer forintnál. Az előtörlesztési díjat a törlesztendő összeg 1%-ban, de maximum 30 ezer forintban maximalizálja a program, ráadásul a lejáró lakástakarékpénztárból ingyenes az előtörlesztés.

A hitelt felvevők további költségekre csak olyan egyéb résztvevőktől számíthatnak, mint az értékbecslő, a közjegyző vagy a földhivatal. Ezek minden esetben saját díjakkal dolgoznak.

A zöld hitel mellé is igényelhető lesz a CSOK, ilyenkor ennek kamatozása akár 0% is lehet, de a kétféle hiteltermék együttes összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot.

Az igénylés feltételei

Az új hitelkonstrukciónál maximum 4 adós vonható be egy szerződésbe, ilyen lehet például a kérelmező házastársa, szülei vagy az ingatlanban tulajdonrésszel rendelkező más személyek. Alapszabályként egy adósnak csak egy zöld hitel szerződése lehet, kivételt jelent ez alól a válás vagy az örökléssel történő adóssá válás. Itt kifejezetten a zöld hitelről van szó, hiszen egy személynek lehet több, az új konstrukciótól eltérő hitele is.

Amennyiben egyetlen személy lesz adós a hitelben, akkor a szerződésben megjelölt ingatlannak a tulajdonosának kell lennie. Több személy esetén ez nem feltétel, lehet olyan adós is, aki az adott ingatlanban nem rendelkezik tulajdonrésszel. Fontos szabály azonban, hogy a hitellel terhelt ingatlanban nem lehet tulajdonos olyan személy, aki nem adósa a zöld hitelnek.

A rendelkezés előírja azt is, hogy a vásárlónak vagy építtetőnek minimum 10 éven át életvitelszerűen ott kell majd laknia a hitelben szereplő lakásban vagy házban, emellett számos olyan hitelbírálati feltétel is létezik, melynek az adósoknak meg kell felelniük a banki elbírálás során.

Mire vehető fel zöld hitel?

Az új hiteltípust ingatlan vásárlására, építésére vagy meglévő zöld hitel kiváltására lehet igénybe venni. Ide tartozik a telekvásárlás és azon az ingatlan felépítése, amennyiben a telek ára nem több, mint a hitel 50%-a, és a telek megvételét követő 1 éven belül benyújtásra kerül az építési engedély.

Már meglévő telken történő építkezésre is felvehető a zöld hitel, sőt, félkész ingatlan vásárlására szintén fordítható, ha az még nem kapta meg a használatbavételi engedélyt.

Új lakás vásárlásakor az eladónak vállalkozásnak kell lennie, magánszemély ingatlanja nem vehető meg ezzel a hitellel még akkor sem, ha vadiúj. A vállalkozásnál is feltétel, hogy az építés célja kifejezetten az értékesítés legyen. Az ingatlannal azonos helyrajzi számon szereplő garázs vagy tároló is kifizethető a megítélt összegből.

A korábbi zöld hitel kedvezőbb feltételekre cserélése szintén megoldható ezzel a konstrukcióval, de piaci lakáshitelekre nem használható a hitelkiváltás. A megvásárolni vagy felépíteni kívánt épületnek legalább BB energetikai besorolás alá kell esnie, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az energiafelhasználását minimum 25%-ban megújuló forrásból fedezze, és energiaigénye 81-100 kWh/m2/év legyen.

A pénzpiaci elemzők a házépítési kedv további növekedését várják az új hiteltípustól, mely még kedvezőbb lehetőséget teremt az otthonteremtésre. Az építkezésekre azonban kedvezőtlenül hathat az országszerte jellemző szakemberhiány, és az építőanyagok árának durva elszállása. Ahogy azt a korábbi cikkünkben megírtuk, a koronavírus válság során jelentkező megtorpanás után lendületesen állt talpra a szektor, de 2021. júliusa volt az első hónap, amikor nem emelkedett tovább az építőipar kibocsátása.