Nő a rezsi ára, kivezetésre kerül a KATA. A változásokat az építőipar is megérzi. A nyugdíjasok érzik meg a legjobban a magasabb árakat. Mint már köztudott, augusztustól jelentősen megnőtt az elektromos áram és a gáz ára a rezsicsökkentés csökkentésének, átalakításának következtében.

Loading...

Erre szinte azonnal reagált az ingatlanpiac, mégpedig úgy, hogy a kínálati oldalon egyre több régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú ház hirdetése jelent meg. Ezzel párhuzamosan a kereslet az új építésű lakások felé tolódott el.

Egy neves építőipari cég ügyvezetője úgy látja, hogy a mostani helyzetben a panellakásokban élők vannak nyerő helyzetben, míg azok az idősek, nyugdíjasok, akik családi, vagy az úgy nevezett nagy polgári lakásokban élnek, arra kényszerülnek, hogy azokat eladják, és kisebbe költözzenek, mert nem fogják tudni megfizetni a többszörösére nőtt energia költségeket.

Az ügyvezető álláspontja az, hogy átrendeződések lesznek az ingatlanpiacon a használt lakások vonatkozásában, mert a rezsiköltségek növekedése, illetve az üzemanyagok területén történt változások kihatással vannak a lakáspiacra is.

Mivel a kormány döntése értelmében már augusztus elsejétől az átlagfogyasztás felett a lakosságnak piaci áron kell megfizetnie a felhasznált energiát, ezért a lakosság körében sarkalatos kérdés lett, hogy hogyan lehet a rezsit minél jobban csökkenteni.

Erre az egyik reakció az volt, hogy meg kell szabadulni a nagyobb és korszerűtlenebbnek vélt lakásoktól, és kisebb, korszerűbbe kell átköltözni. Épp ezért elképzelhető hosszú távon az a tendencia fog érvényesülni, hogy az eddigi irreálisan magas panellakások ára tovább növekszik abban az esetben, ha azok fűtési költsége változatlan marad. Befektetésként is érdemes lesz ilyet vásárolni, mert azok bérbeadása kifizetődő lesz.

A korszerű, energiatakarékos új építésű lakások iránti kereslet már most érzékelhető, tehát ezek ára várhatóan tovább növekszik. Az egyedül álló családi, valamint ikerházak iránt a kereslet csökken, de ez a növekvő hitelkamatoknak is köszönhetők.

Mivel az ingatlanpiacon már most is, de valószínűleg a jövőben még több nagy alapterületű családi ház és polgári lakás válik eladóvá, ezért ezeket igen jó áron, jelentősen azok értékük alatt lehet majd megvásárolni.

Felmerül a kérdés, hogy jól járnak-e, és ha igen, akkor miért azok, akik az 50-es, 60-as években épült, de ma is – főleg vidéken, de a fővárosban is – igen népszerű Kádár-kocka házakban laknak.

A szakemberek most úgy látják, hogy ezeknek a házaknak az átlagfogyasztása egy kis odafigyelés mellett optimálissá tehető, a rezsije a megnövekedett költségekkel együtt is kigazdálkodható.

Érdemes az energia fogyasztását mindenkinek átgondolni, átszámolni, és alternatív megoldásokban is gondolkodni, mint például a napelem beszereltetése. Valószínűleg az elektromos fűtési rendszerek ismét előtérbe fognak kerülni a gázzal szemben. Megoldásként felmerülhet még a régi kazánok lecserélése elektromos vagy kondenzációs kazánra.

Számos nyugdíjas KATÁ-s vonul vissza

Egy gyorsfelmérés megállapította, hogy az építőiparban dolgozók 86 százalékát többnyire kedvezőtlenül érinti a KATA évközi megváltoztatása, ugyanis az új szabályok már olyan feltételeket támasztanak, aminek kevesen tudnak eleget tenni. Emiatt nagy a lehangoltság. A megkérdezetteknek mindössze alig egy tizede jelentette ki, hogy továbbra is eleget tud tenni a megváltozott szabályoknak, ezért KATA-s marad.

Főleg a nyugdíj mellett is munkát vállalók az egyik legnagyobb vesztesei ennek, ugyanis nagy részük azt a döntést hozta, hogy a továbbiakban nem fog tovább dolgozni. A változtatás csak azokra nincs hatással, akik továbbra is csak magánszemélyekkel állnak munkakapcsolatban, azonban ez egy nagyon szűk réteg.

Meglepő, hogy a megkérdezettek 5 százaléka a változást pozitívan értékelte. Álláspontjuk szerint a módosítások miatt a piac átrendeződik, a kontárok száma csökken, és az árképzés is egységesebbé válik.

A többség ezzel szemben azon az állásponton van, hogy nemcsak a volt KATA-sok lesznek azok, akik emiatt szenvedni fognak, hanem azok is, akik az alvállalkozóik voltak, mert a változás őket is – ha nem is közvetlenül, – hanem áttételesen ugyan, de szintén kedvezőtlenül érinti.

A KATA-sok száma nem olyan óriási, de rajtuk keresztül mégis tömegeket érint az alapvetően kedvezőtlen változás. A szakemberek nagyobb hányadának az a véleménye, hogy ismét előtérbe kerül a feketemunka mind a foglalkoztatás, mind pedig a számlázás területén.

Tehát a KATA-ból kiesettek nagy része a továbbiakban bejelentés nélkül fog munkát vállalni, a megrendelő pedig nem kap az elvégzett munkáról számlát. Hosszú távon ez sem az államnak, sem a piac többi szereplőjének nem tesz jót. Óvatos jóslások szerint szakember-hiányt is generál a változás, estleg előfordulhat az is, hogy a munkalehetőségek csökkennek.

Jelenleg még a szakemberek is tanácstalanok, kapkodás, információ gyűjtés és megoldáskeresés jellemző, hiszen nem volt idő felkészülni az erőteljes változásokra. Mivel cégeknek a továbbiakban már nem lehet számlázni, ez egyértelműen kedvezőtlen. A KATA átalakítása amiatt is előnytelen, mert az adminisztráció és az adóteher növekedni fog.

Az ügyvezető álláspontja az, hogy a megkérdezettek közül egyetlen ember mondta azt, hogy az ő esetében megvalósult – a kormány által felhozott fő indok – nevezetesen a színlelt foglalkoztatás, mert a munkáltatója KATA-sként adott neki munkát.

A megkérdezettek alapvetően mellékállásként és nyugdíjasként éltek ezzel a kedvező adózási lehetőséggel.