A nyitott cellás purhab napjaink egyik sláger építőipari terméke, mivel rendkívül sokoldalú felhasználása miatt egyaránt találkozhatunk vele a magánházaknál, ipari létesítményeknél vagy gazdasági épületeknél.

Loading...

A fejlődés ráadásul nem állt le, folyamatosan érkeznek az egyre professzionálisabb gépek és eszközök. A szórt purhab pedig lassan az egyik leggyakrabban használt szigetelőanyaggá lép elő.

Hogyan készül a nyitott cellás purhab?

A nyitott cellás purhab is két komponensből kerül kikeverésre a helyszínen, melyhez hő szükséges. Ezt a szakemberek megoldják, a szórópisztolyokból már a keverék jut a külvilágra. A nyitott cellás hab sokkal lazább szerkezettel rendelkezik a zárt cellás változatnál, ezért az egyik leggyakoribb felhasználási területének számít az épületek szalufái közötti terület kitöltése. Emellé az utóbbi pár évben roham tempóval zárkózik fel a könnyűszerkezetes házaknál történő alkalmazás, ahol a szendvicspanelek részeként a szigetelésért is felelős.

Könnyedsége akkor hátrányos, ha lépésálló felületet kellene kialakítani, ilyenkor inkább a zárt cellás változatot használják fel a szakemberek. Mindkét típusnak az egyik fő előnye a varratmentes felület, mivel a purhab a kiszórása után a sokszorosára dagad, így nem csak minden rést kitölt, de a habrészek egymással is egybe fonódnak.

A felhasználásával megoldható a hagyományos szigetelőanyagok azon problémája, hogy az illesztéseiknél rések keletkeznek, ráadásul az évek során összeesve egyre nagyobb nyitott felületek jönnek létre. Itt nem csak a hő szökik el, hanem hőhidak alakulnak ki. Ezek olyan elemek az épületben, ahol egy felületen jelentősen eltér a hőmérséklet a környező elemekétől. Emiatt ott folyamatosan lecsapódik a pára, penész alakul ki, az építőanyag pedig tönkre mehet.

A purhab az összefüggő felületével megoldja a hőhidak problémáját, ráadásul az évek alatt sem esik össze, így tökéletesen zár. A rágcsálókat és rovarokat kint tartja, az esetleges vízszivárgások megszűnnek. Ezzel nem csak a kisebb fűtésszámlán érhető el megtakarítás, hanem az épület is tovább kifogástalan állapotban maradhat.

A nyitott cellás purhab technikai jellemzői

A nyitott cellás purhab a levegőre jutva rövid időn belül eredeti térfogata körülbelül százszorosára dagad, majd hamar megszilárdul. A felhordása előtt a területet zsírtalanítani és portalanítani szükséges, és vékonyan meg kell hinteni vízpermettel. A vízzel való szórásra az egyes pur rétegek között is szükség van.

A nyitott cellás purhab sűrűsége 8 kg/m3 – 10 kg/m3, ez kb. negyede-ötöde a zárt cellás típusnak. Hővezetési tényezője 0,035 W/mK, a tűzvédelmi besorolása alapján pedig az önkioltó kategóriába tartozik.

A hab a kiszórását követően nem számít veszélyes anyagnak, korlátozás nélkül elhelyezhető a kommunális hulladékban. Emiatt a szakemberek a kilógó részeket egy éles eszközzel levágva, a felesleget egyszerűen a kukába dobhatják.

A nyitott cellás purhab sem párolog, így biztonságos egy helyiségben tartózkodni vele, a napfényben lévő UV fény hatására azonban lebomlik, ezért burkolni szükséges. Utóbbi amiatt is jó ötlet, hogy a gyerekek és háziállatok ne férjenek hozzá, és ne törhessenek le belőle apró darabokat.