A pince szigetelésének hiánya számos problémához vezethet, hiszen a föld alatt található, így nagy az esélye, hogy a víz szivárogni kezd, nem úgy tartja a hőt, ahogy azt szeretnénk. Érdemes ezt akár utólag is pótolni, hiszen így megelőzhetjük a későbbi gondokat, helyrehozhatjuk a korábbi hibákat.

Loading...

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a lehetőségeket, amik ennek kapcsán szóba jöhetnek.

Milyen gondokat okozhat, ha nincsen leszigetelve a pince?

Amennyiben egy pincét megfelelően építettek ki, akkor az garantáltan növeli az otthon értékét. Ugyanez igaz egy mélygarázsra is, hiszen ezek mind a föld alatt kerülnek kialakításra, ezáltal szinte bármilyen élelmiszert, tárgyat tárolhatunk itt, akár hosszabb ideig is.

Viszont bármennyire is hasznos ez a szint, igen komoly problémákkal kell szembenéznünk, ha az nem jól lett kialakítva, nincsen szigetelése. Ez ugyanis a falak beázásához és átnedvesedéséhez vezethet. Ezáltal a helyiség teljes mértékben használhatatlanná válik.

Ahol nincsen szigetelés, ott már egy kisebb eső is gondot tud okozni, hiszen nyilvánvalóvá válik, hogy a nedvesség bármilyen kis részen képes beszivárogni. Ilyenkor kellemetlen foltok jelennek meg a falon, de a csapadék együtt jár a salétromos téglával, valamint a málló vakolattal és a dohosodással egyaránt.

A legrosszabb, hogy idővel megjelenik a penész, amely viszont már jóval nagyobb károkat tud okozni az adott helyiségben.

Mit tehetünk utólag?

Ha új házba költözünk, ahol van pince, az pedig nincsen leszigetelve, esetleg egy régi típusú épületben lakunk, ahol korábban erről nem gondoskodtunk, akkor sincsen minden veszve. A szigetelést legjobb egy szakemberrel elvégeztetni, aki pótolni tudja a hiányosságokat, utólagosan is képes elhárítani a problémákat.

A pinceszigetelésnél igen fontos felmérni, hogy mi a gond, hiszen csak körültekintő eljárással lehet a feladatot megfelelően elvégezni.

Az utólagosan elvégzett munkálatok függenek a talajszerkezettől, a talaj minőségétől, valamint az épület elhelyezkedésétől egyaránt. Nem mindegy továbbá, hogy jelenleg milyen állapotban van az ingatlan, hiszen néha ott sem árt javítási feladatokat végezni, mielőtt a pince szigetelésre kerül.

Milyen megoldások léteznek?

A hatékony szigetelés lehet például a manapság egyre több helyen előforduló purhab szigetelés. Nemcsak gyorsan, hanem gazdaságosan is lehet vele dolgozni. Bár a munkálatok kezdetén senki sem garantálja, hogy a végeredmény hatékony lesz, a purhabos megoldással készült szigetelés nem engedi át a nedvességet, nem öregedik el, így nagy valószínűséggel sokáig kitart majd.

Viszont fontos tudni, hogy akadnak olyan esetek, amikor csak belülről valósítható meg a szigetelés. Amikor például az alsó szint csak egyes pontokon csatlakozik az alaphoz és a homlokzathoz. Ilyenkor a pince többi fala független az ingatlantól. Amennyiben pont emiatt vannak problémák, akkor bizony kizárólag a belső szigetelésben gondolkodhatunk.

Természetesen nem mindegy a szigetelőanyag minősége, amelynek kiváló páraáteresztő tulajdonsággal kell rendelkeznie, valamint megfelelően tapad a falszerkezethez. A hézagokhoz mindenképpen a purhab a megoldás, hiszen csak ez az egyetlen rugalmas anyag képes minden apró rést kitölteni. Szinte azonnal megszilárdul, így viszonylag gyorsan elvégezhető a pince utólagos szigetelése.

Amennyiben viszont a pincében nemcsak a falak, hanem a padló is vizesedik, akkor mindenképpen teknőszigetelést kell alkalmazni, így lesz teljes az összhatás.

Mire kell figyelni az utólagos pinceszigetelésnél?

Van pár hiba, amit gyakran elkövetünk, amikor utólag akarjuk szigeteltetni a pincét. Sok esetben ugyanis a szakember nem vakolja le a falat, valamint nem kellősíti annak felületét.

Teljesen mindegy, hogy milyen a szigetelést tartó fal anyaga, muszáj ezt megtenni, így mindenképpen legyünk körültekintőek, ha vállalkozót bízunk meg a feladattal. Ráadásul miután ezeket nem csinálta meg, így a poros és fugahiányos falra akar majd feltenni a szigetelést. Abban reménykedik, hogy az ott is marad.

Gyakori hiba továbbá, hogy a sarkokban és a hajlatokban nem kerülnek íves holkerek, amelyre nagy szükség van abban az esetben, ha szigetelőlemezt használnak a munka során.