A raktárak ma már rég nem azok az épületek, ahova csak be kell hordani az árukat, majd szükség szerint teríteni onnan. A modern, 21. századi raktározási technikák különféle automatizmusokkal követik az áru útját, a belépő egységek vonalkódot vagy QR kódot kapnak, az őket mozgató targoncák pedig leolvassák az adott tétel azonosítóját.

Loading...

Ezzel nem csak valós időben követhető, hogy az áru mikor és merre mozog, de soha nem látott szintre emelkedett a készletgazdálkodás.

A digitalizáció azonban mit sem ér, ha alapvető hiányosságok jelentkeznek az épület fizikai tulajdonságaiban. Egy raktárnak számos kritériumnak kell eleget tennie, hogy költséghatékonyan üzemeljen, miközben a dolgozók egészségének és az árukészlet minőségének megőrzése is kiemelt feladat. Ebben a bejegyzésben áttekintjük ezeket az alapvető feladatokat, és választ adunk arra, hogyan oldhatók meg a purhab szigeteléssel.

Vízszigetelés, beázás elleni védelem

Egy raktárban az egyik legnagyobb ellenség a beázás, mivel rendszerint apró lépésekben jelenik meg, és alattomos módon szivárog be a víz. Ráadásul, a probléma felfedezéséig általában sok idő telik el, ami alatt az árukészlet egy része tönkre is mehet. Ezért a tető vízszigetelése, a beázás elleni védelem mindig kiemelt feladat a raktárakban.

A purhab segítségével kiváló vízszigetelő réteg alakítható ki a tetőn, ráadásul a munkálatok viszonylag gyorsan elvégezhetők, és nem szükséges a normális üzem hosszan tartó leállítása. A folyamat első lépéseként a tetőn lévő szennyeződéseket el kell távolítani, hogy egy tiszta felületet kapjunk. Erre kerülhet egy plusz réteg, mely megkönnyítheti és tökéletesebbé teheti a habréteg tapadását.

A munka fő része a purhab felvitele. Ez olyan többkomponensű anyag, melyet elegyítés után szórópisztollyal kell a tetőre szórni. A levegőre jutó hab azonnal a többszörösére dagad, ezért a megfelelő technológia használatakor az összes kis rést és repedést is kitölti az anyag. A hatás azonnali, egy rövid száradást követően a tető már vízszigetelő réteggel rendelkezik, és megszűnik a beázás lehetősége.

Hőszigetelés

A raktár másik jelentős megoldandó feladata a hőszigetelés. Mivel hatalmas légköbmétert magába foglaló területről van szó, ezért nagyon sok pénz elmehet a fűtésre vagy hűtésre. Ezek biztosítása gyakran munkavédelmi okok miatt még akkor is szükséges, ha amúgy a termékek nem igényelnék. Az olyan árukészletnél viszont, ahol törvényi előírás szabályozza a tárolási körülményeket, az egyik legjelentősebb költségtétel a hőmérséklet beállítása.

Akármelyik feladatról is legyen szó, a purhab nem csak vízszigetelőként viselkedik, hanem hőszigetelőként is. A felhordás után elzárja a kinti meleg bejutásának útját, illetve nem engedi elszivárogni a fűtésből vagy hűtésből származó, beállított hőmérsékletet.

A szigetelés a tető mellett a raktár belső felára is felhordható, ez esetben nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. A felhasználandó technológia mindig a helyi felmérés és az ügyféllel történő megbeszélés tárgya, a purhab minden kivitelezési módra alkalmas.

A leszigetelt raktár rezsiköltségén már az első naptól kezdve érezhetővé válik a megtakarítás. Ezzel pedig tervezhetővé vállnak a költségek, a felújításba való beruházás pedig kiszámítható módon hozza vissza az árát az alacsonyabb rezsin keresztül.