A tetők szigetelése a különféle építési módok és a felhasznált anyagok miatt gyakran okoz komoly fejtörést a szakembereknek. A purhab ezen a területen is jól vizsgázik, ebben a bejegyzésben pedig bemutatjuk, hogyan oldható meg a lapostetők vagy a trapézlemezzel fedett felületek szigetelése ezzel az anyaggal.

Loading...

Lapostető szigetelése purhabbal

A lapostető kiválóan szigetelhető a purhab segítségével, legyen szó a hő- vagy a folyadék elleni védelemről. A felhordott anyag egybefüggő területet alkot, amely védi az alatta lévő födémet, annak jelentősen csökken a hőterhelése, így megszüntethetők az esetleges beázások is.

A hosszan tartó szigetelésnek azonban feltétele a megfelelő technológia kiválasztása, különben legyen szó akármilyen jó alapanyagról, rövidebb-hosszabb időn belül vízszivárgások jelenhetnek meg. A felületkezelés előtt meg kell tisztítani a lapostetőt, eltávolítva róla minden koszt és szennyeződést. A leggyakrabban megtalálható problémák közé tartoznak a szmog okozta lerakódások, az esővízből kiváló anyagok, a por, az elhalt növényi részecskék, a moha, az állati eredetű anyagok, illetve visszamaradt szigetelőanyag vagy építési törmelék.

Amint a tető megtisztításra került ezektől, érdemes speciális felületkezelést végezni, hogy a purhab még jobban tapadjon az alapra. Ezt akkor is ajánlott végrehajtani, ha a szóróanyag gyártója szerint nincs szükség másra, csak a pur felhordására.

A kezelést követően pedig megtörténhet a szigetelés lényegi része, a szakember lépésről-lépésre szórja ki a purhabot, az előzetesen megbeszélt céloknak megfelelő vastagságban. A hab a levegővel érintkezve megdagad, eljut a legkisebb résekbe is, és azt kitöltve, vízszigetelő- és hőszigetelő anyagként viselkedik. Különös figyelmet kell szentelni az olyan elemekre, amelyek megszakítják a tető síkját, ezeknél ugyanis az esővíz az apró réseken beszivároghat, és alulról okozhat nedvesedést. Az ilyen elemek közé tartoznak a tetőablakok, kémények, antennák vagy minden más eszköz, melyet a tetőbe vágtak, vagy utólag szereltek fel rá.

A purhab nem UV-álló, ezért egy lépésben még speciális szerrel is be kell vonni az UV-sugarak visszaveréséhez, így lesz igazán időtálló megoldás.

Trapézlemez szigetelése purhabbal

A trapézlemez igazi reneszánszát éli napjainkban, mivel viszonylag könnyen előállítható, költségeit tekintve egy gazdaságos építőanyagnak számít, és hatalmas felületekre lehet gyorsan felszerelni. Az ipari épületek és csarnokok mellett már a magánházak is felfedezték maguknak, ezért egyre több helyen jelenik meg a jellegzetes kinézete.

A trapézlemezzel fedett tetők szigetelése kihívást jelenthet, mivel a felület nem egyenes, hanem le kell követni a lemezek redőzöttségét. A rögzítéshez használt csavarok pedig akármennyire szorosan is fogják az elemeket, potenciális résforrásként szolgálhatnak, ahol az esővíz bejuthat a tető alá, és penészedést, rothadást okozhat.

Az ilyen tetők víz- és hőszigetelésére kiváló megoldást jelent a purhab, hiszen tökéletesen le tudja követni ennek a speciális fedőanyagnak a formáját. Az egyenletesen felhordott anyagnak köszönhetően megszűnnek a hőhidak, az ezt követő páralecsapódás, az épületen belül pedig kevesebbet kell költeni a fűtésre- vagy a légkondicionálásra.

A trapézlemezes tetők purhabbal történő szigetelése is ugyanolyan szakmunka, mint a lapostetőké, vagy más fedőtípusoké, és a felület előkészítésével kezdődik. Amint a tető tiszta, és készen áll a szigetelés felvitelére, a szakember felszórja a purhabot, mely megszilárdulása után azonnal elkezdi végezni a feladatát. Természetesen az UV-állóságról ez esetben is gondoskodni kell.