Az elmúlt időszakban is tovább pörgött a magyar építőipar, és sorra jelentik be a nagyobb beruházásokat. Ebben a cikkben néhány olyan hírt szedtünk össze, melyek méltán tartanak számot a terület iránt érdeklődők figyelmére.

Loading...

Újabb híd készül a magyar-szlovák határmenti települések fejlődésének érdekében

Fél évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra azt a fejlesztési tervet, ami Szlovákia és Magyarország határátkelését hivatott megkönnyebbíteni. Ezt követően jelentették be az Ipolydamásd – Chľaba (Helemba) híd kivitelezésének indulását, ami a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által finanszírozott projekt.

Mivel a két határmenti települést egy közel 30 kilométeres kerülőút választja el egymástól, a leendő Ipoly-híd Őrhalom és Ipolyvarbó közötti egyszerű átkelést teszi majd lehetővé.

A beruházás alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Dušan Velič, szlovák beruházási, regionális fejlesztési államtitkárral közösen helyezte el a szlovák városban. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül induló fejlesztés magyarországi részét a Hídépítő Zrt. fogja elvégezni, nettó 3,5 millió EUR értékben.

A tájékoztatás szerint a 32 méteres híd 2×1 sávos lesz, a közel 1730 méter csatlakozó útból 1350 méter fog haladni a magyarországi területen. A tervezési sebesség 50 km/óra az építmény teljes területén.

A tervezett hídhoz vezető út a 22-es számú, Rétság – Salgótarján főutat köti össze a szlovák megyében az 565002-es számú megyei közúttal, a MÁV Zrt. Balassagyarmat – Szécsény 78-as számú vasútvonalát keresztezve a két település mentén.

Az átadó után közzé tett nyilatkozat szerint számos hosszútávú pozitív hatása lehet a fejlesztésnek: elősegítheti a helyi gazdasági mutatók javulást, a kiskereskedelem élénkítését, a két ország közötti munkaerő-mobilitás javítását, valamint a turizmus fellendülését.

Exkluzív esemény: Építőipar 2022 konferencia

Az ÉVOSZ és a Portfolio negyedik konferenciája várja az érdeklődőket, ahol rengeteg aktuális témáról lesz szó egy egész napos szakmai program keretében, illetve az este folyamán díjátadó történik majd. Az Építőipar 2022 konferencia azoknak nyújthat szakmai ismereteket, akik a szakmában dolgoznak, többek között vezetőknek, ingatlanfejlesztőknek, építészeknek, mérnököknek, tervezőknek.

Emellett hasznos információkhoz juthatnak a finanszírozás terén dolgozók, a biztosítók, a bankok dolgozói, a befektetők, az építőanyag-gyártók és kereskedők, az ingatlanpiaci szakemberek és vezetők. A programban jogi kérdésekkel is foglalkoznak majd, ezért szívesen várják azokat az ügyvédeket és jogászokat is, akik kapcsolatbővítés szempontjából fontosnak találják az újabb üzleti lehetőségeket, beleértve a networking-et.

Az eseményen olyan témákról lesz szó, mint az építő- és alapanyagárak, a világgazdaság és az infláció miatti újabb kihívások, az állam és az Unió szerepköre az építőipar fejlesztése szempontjából, illetve a konferencia estéjén az Év Építőipari Személyisége díjátadó is sorra kerül. A díjra bárki jelentkezhet, aki az évben, akár az elmúlt években különleges teljesítményt nyújtott a hazai iparágban.

Az alapkő letéve: elstartolt a Diáknegyed építése Dunakesziben

A Laterex Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. által kivitelezett beruházás közel 1550 fiatalnak adhat lehetőséget arra, hogy új komplexumban tanulhasson – elkezdődött az ünnepélyes alapkő-letétel a Dunakeszi Diáknegyed építéséhez. Ezt a sport és oktatási központot nettó 37 milliárd forintból építheti meg a két cég.

Elmondásuk szerint ez a beruházás az elmúlt évtizedek során a legnagyobb volumenű a területen, amely a diákok számára számos lehetőséget nyújthat, hiszen nem csupán jobb tanulási körülményeket, hanem sportpályákat, tornacsarnokokat és egy uszodát is biztosít. A feladat most az, hogy egy 20 tantermes gimnáziumot, és egy 26 tantermes szakképző iskolát építsenek. Mindkét iskolához egy-egy három részre osztható tornaterem tartozik majd az előírások szerint, a gimnáziumhoz pedig egy majdnem 270 főt befogadó lelátó is megtervezésre került. A két épület között egy nagy konyha és étterem helyezkedik el 450 fős befogadóképességgel, amit rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Az új uszodát Kárpáti Györgyről nevezik el, ami egy külön épületben lesz található. A földszinten egy 25×33 m-es úszómedence lesz, emellett tanmedence, öltöző, raktár, iroda és egyéb helyiségeknek találhatók majd meg benne. Az emeletre büfét, lelátót, mosdót és konditermet terveznek kialakítani.

A sportpálya korszerűsítéséhez lelátókat is építenek, ami háromsoros lesz. A feladat az, hogy az iskolaudvaron két sportpálya épüljön, gyepesítve és fásítva – ezért közel 400 fa és több ezer cserje kerül ültetésre.

Az iskola előtt díszudvar és parkoló lesz kiépítve a kényelmesebb közlekedés érdekében, és a tornacsarnokok is saját parkolóval rendelkeznek majd. Ezekhez természetesen kerékpártároló is társul, így azok sem maradnak hoppon, akik nem gépjárművel érkeznek.