Egy korábbi bejegyzésünkben összeszedtünk 3 olyan alapvető hibát, mely a hőszigeteléshez kapcsolódik. Ezt a sort folytatjuk most is, ebben a cikkben ugyanis újabb 3 hibát mutatunk be a témakörhöz kapcsolódva.

Loading...

Nincs megfelelően előkészítve a felület

Akármilyen típusú hőszigetelő anyagról beszélünk, a fogadó felületet mindenképpen elő kell készíteni. A por- és zsírmentesítés alap, ez a legtöbb esetben szükséges, de néhány technológiánál még ennél több munkát is bele kell fektetni a folyamatba. Nem ritka, hogy síkba kell csiszolni a területet, ki kell tölteni a réseket vagy másféle átalakításokat kell elvégezni.

Ebből a szempontból a szórt purhab az egyik legkiválóbb anyag, hiszen a por- és zsírmentes felületet csak vékonyan meg kell szórni vízpermettel, majd felvinni a habot. Ez rögtön a szabad levegőre jutása után a többszörösére dagad, és kitölt minden rést és üreget, így ezekkel nem kell külön foglalkoznunk.

Mivel leköveti a felület egyenetlenségeit, ezért síkba sem kell előtte csiszolni a hordozót, kizárólag a megszilárdult purhab külső felületével kell foglalkozni. Ennél a kilógó részek egyszerűen levághatók egy éles késsel vagy ipari vágóeszközzel.

Nem a fő probléma van megoldva

A szigetelés gyűjtőfogalom, melyet egy épületnél legalább a falak, a lábazat, a padló, a nyílászárók és a padlás födémjének szigetelésére lehet felbontani. Természetesen ezeket még tovább szedhetjük apróbb részfeladatokra is.

Az elmúlt évek nyílászáró korszerűsítésre kiírt állami és európai uniós pályázatai miatt sok helyen már lecserélték a régi nyílászárókat korszerűbbre, pedig ezeken az energiaveszteség mértéke mindössze 20%. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de például a falakon keresztül 40%-os veszteségről beszélhetünk, így dupla annyi fűtés megy rajtuk keresztül kárba.

Ha van lehetőség, akkor meg kell oldani ennek a hőszigetelését, de nem szabad megfeledkezni az épület többi részéről sem.

A purhabbal például kiválóan le lehet szigetelni a padlás különféle részeit, ahol akár lépésálló kivitelben, akár a szarufák közét kitöltve, érezhető összeg marad meg a rezsiszámlákból. De ez az anyag még ennél is többet tud, hiszen a legtöbb vízszintes, függőleges vagy ferde felületre felhordható.

Kiválóan burkolható, emiatt a könnyűszerkezetes házaknál komoly szerepet játszik az épület főbb alkotóelemeiben is.

Önálló munkavégzés

Bár az ipari minőségű és méretű gépekhez magánember ritkán fér hozzá, azért ezeket is be lehet szerezni a piacról. Ezek kezeléséhez azonban szakértelem kell, ahogy a szigetelés megtervezéséhez és kialakításához is.

Szigetelést önállóan csak akkor készítsünk, ha teljesen tisztában vagyunk a hőtani tudnivalókkal, a felhasznált anyagok tulajdonságaival és az aktuálisan hatályos szabályokkal. A purhab szórásánál például ügyelni kell a kiadósságára, mivel nagyon könnyű feleslegesen sokat felszórni belőle, ezzel pedig a drága anyag jó része kárba veszhet.

Szálas szigeteléseknél pedig ügyelni kell a munkavédelemre, a megfelelő burkolásra vagy a felhasználást korlátozó dolgokra. Ezekkel sokszor csak évekkel később szembesülünk, amikor a félresikerült kivitelezés nem csak kárba megy, de akár még további költséges javítási feladatokat is okoz.