A purhab már az 1940-es években megjelent, amikor is a repülőgépgyártás használta a kiváló tulajdonságai miatt. Ez elmúlt harminc évben azonban minden korábbinál jobban elterjedt, hiszen az építőipar is felfedezte magának. Egészen a közelmúltig a zárt cellás purhabbal lehetett a legtöbb helyen találkozni, és az elmúlt években felzárkózott a használatban a nyitott cellás változat is.

Loading...

Ebben a bejegyzésben azonban a zárt cellás típusról gyűjtünk egybe minden tudnivalót, hogy bármikor el lehessen érni a főbb adatokat.

Miből készült a zárt cellás purhab?

A zárt cellás purhab kétkomponensű, ami azt jelenti, hogy a felhasználás helyén kell összekeverni két anyagot a létrejöttéhez. A folyamathoz hő is szükséges, amit a szakember biztosít.

Ez a habtípus nagyjából a kezdeti térfogatának negyvenszeresére tud tágulni, és egy igen sűrű habként szilárdul meg. A térfogatnövekedés a kiszórást követően azonnal megindul, ezzel egy teljesen varratmentes felület alakul ki. Ez a purhab egyik legnagyobb előnye, a többi hőszigetelő anyagot ugyanis általában táblákban helyezik fel. Ezeknél hiába használnak nagyméretű elemeket, közöttük mindenképpen rések keletkeznek. Az ilyen pontokon pedig elszökik a hő, vagy hőhidak alakulhatnak ki.

Ugyanez a varratmentesség tudja megakadályozni a kintiről érkező nedvesség beszivárgását, vagy távol tartani a különféle rovarokat. A zárt cellás purhab már 5 centiméteres vastagságtól párazárónak minősül, és tömege csak kis mértékben terheli meg az őt hordó felületet.

Felszórása előtt por- és zsír mentesíteni kell a területet, ha ezt a szakember jól megoldja, akkor a zárt cellás purhab később nem válik le, és hosszú évekig megbízhatóan szolgálja a feladatát. A mosható és tisztítható felület lehetővé teszi, hogy a lerakodó por, pollen és más részecskék eltávolítását ne kelljen a hab cseréjéhez kötni.

A zárt cellás purhab technikai jellemzői

A zárt cellás purhab kiszórásához 100-120 baros nyomás szükséges, egy-egy réteg 10-15 mm vastag lehet. Az ennél vastagabb alkalmazáshoz több rétegben kell felvinni az anyagot.

A poliuretán hab követi az alatta lévő dolog görbületét, így vízszintes felületek kialakításához egyes helyeken többször is át kell menni. A hab sűrűsége 35 kg/m3 és 55 kg/m3 között változik, a hővezetési tényezője pedig 0,023W/mK – 0,024W/mK. Nyomószilárdsága 150 kPa – 200 kPa.

A purhabbal nagyon jól lehet dolgozni, ezért nem csak a magánházaknál, hanem ipari csarnokokban, középületeknél és gazdasági épületeknél is az egyik legtöbbet használt szigetelőanyag. Naponta akár több száz négyzetméternyi felület is lefedhető vele, akár több rétegben.

Ehhez persze már megfelelő felszerelés kell, ami miatt a magáncélú felhasználása korlátozott. A purhab összetevőit távolabbra vezetve például már a csöveket is melegíteni kell, különben az anyag beleköt, és komoly problémákat okozhat.

A zárt cellás purhab a tűzvédelmi besorolása alapján önkioltó, és nem káros a környezetre. A szórása után felesleges részeket éles vágóeszközzel el lehet távolítani, és akár a kommunális hulladékba is elhelyezhetők a darabkái. Az évek során sem változtat alakján, gyerekek és háziállatok elől védeni kell, például burkolással.