Január elsején lép hatályba az az üvegkapu rendelet, ami az építőipar kivitelezési tevékenységeit átláthatóbbá kívánja tenni – úgynevezett “fehérítést” akar elérni. Hatályba lépése után a cégeknek fel kell vállalniuk, hogy folyamatosan, naponta rögzítik az adott építkezési területre belépők, foglalkoztatottak és alvállalkozók be- és kilépési adatait.

Loading...

A foglalkoztatók kötelesek lesznek ezt egy rendszerben regisztrálni, a regisztrációt pedig egyéni szükségek esetén frissíteni. Ennek az adatgyűjtésnek köszönhetően átlátható lesz, a területen hányan és kik tevékenykednek, milyen kifizetésekkel.

A bizonyos Üvegkapu célja, hogy az építőipar-belüli szerződések átláthatóbbak legyenek, a foglalkoztatás előmozdítását kívánja elérni, illetve az adatok elemzését segíti, a személyes adatoktól mentesen.

Megáll-e az építőanyag-árak emelkedése 2022-ben?

Számos tényező okozta, hogy drámaian megnövekedtek az építőanyag-árak. Mit várhatunk a következő évben? Ha építőanyag-hiány nem is, de áremelkedés valószínűleg lesz.

Nem csupán maga az építőipar, hanem a kereskedők és építészek számára megterhelő volt a 2021-es év. Tavasz óta hatalmas növekedés, majd hullámzó árak várták a vállalkozókat és az építkezni kívánókat. Esetenként 60 százalékos növekedés is történt, illetve építőanyag-hiány lépett fel, ami miatt hónapokat is kellett várni egy-egy termékre.

2021 elején talán nem is gondoltunk volna hasonló változásokra, hiszen az év remekül kezdődött, számos építési engedély lett kiadva, még a világjárvány közepén is nagyon erősnek bizonyult a kezdés. Azonban az erőforrások kifogytak, kapacitás- és munkaerőhiány lépett fel, amiért az árak őrült tempóban növekedtek.

A tapasztalatok szerint a legnagyobb keresletet a hőszigetelés, tetőfedés, burkoláshoz szükséges alapanyagoknál lehetett tapasztalni.

A faáruk árnövekedése nem csak azért jött létre, mert a családoknak több idejük lett az otthon-körüli teendőkre, hanem globális problémáról volt szó: az USA-beli geopolitika és a piac volt a legnagyobb “motiváló” erő, ami megemelte világszerte az árakat. Például az Egyesült Államokban közel hétszeresére is emelkedtek a fűrészáruk költségei, ezért kifizetődőbb volt Európából megvenni ezeket – így kontinensünkön hiány alakult ki.

2021-ben számos olyan esemény történt, ami lökést adott az építőiparnak. A szigetelőanyagok, betonacélok árát befolyásolhatják az áram- gázolaj, földgáz-árak is. Ez igazi kihívást jelent a gyártóknak, hiszen emellett még gondot kell viselni a környezetvédelemre is. Azonban ezek olyan hatalmas költségeket jelentenek, hogy kényszerítve vannak az alapanyag-árak megemelésére.

2022-re a szakemberek azt jósolják, hogy egyes termékek akár 25%-kal is drágábbak lehetnek, mint az idei év végén. Ha az előbb felsorolt energiaárak talán mérsékeltebbek lesznek, akkor sem számíthatunk árcsökkenésre. A hasonló áraknál fokozódik az energiahatékonysági igény, tehát jóval több olyan épületre lehet számítani, ami tartósabb szigeteléssel van ellátva. Ezek pedig megnövelik a keresletet.

Az építkezőknek azt javasolják, hogy időben lássanak neki a tervezésnek, vásároljanak meg minden szükséges anyagot még az idei évben, hiszen várhatóan nagy növekedésekkel állunk szemben.

Az építőiparban felmerülő munkaerőhiány miatt külföldről toboroznának diákokat

A szakemberhiány olyan károkat okozott, hogy az építőipar külföldi diákokat toborozna a hiány enyhítése érdekében. A terv célja, hogy a tanulók az országban maradjanak, és később akár bizonyítványt is kapjanak. Jövőre közel plusz 10 ezer szakemberre lenne szükség, aminek egyelőre ez az egyetlen megoldása.

Az alapanyagárak és a munkaerőhiány is egyre magasabb építőipari árakat generál, amit a beruházók és az építkezni vágyók erősen éreznek. A munkáshiány miatt 10 százalékos béremelés jött létre, és a 2022-es évre hasonló emelésre számítanak.

Jelenleg az építőipar körülbelül 40 ezer külföldi munkást foglalkoztat, azonban a jövő évre legalább még 10 ezerre lesz szükség. Az utánpótlásra Szerbiából és Ukrajnából számítanak, emiatt a szövetségek arra kérik a kormányt, hogy egyszerűsítsék a munkavállalási engedélyek megszerzésének folyamatát.

Meglepő újdonságok az építőiparban

2022 számtalan meglepetéssel vár, például az építőipari munkások körében. Bár a 21 századi modern világ egyre elfogadóbb, vagy elfogadóbbá szeretné tenni a társadalmat, még mindig meglepődünk, amikor egy női burkolót látunk – pedig ebben nem kellene, hogy legyen meglepetés, hiszen remekül boldogulnak a nők ebben a körben is.

Vállalatvezetők szerint a nők gyakran precízebbek és pontosabbak, mint férfi kollégáik, és eredményeiket ismerve a női építőipari munkások száma jelentősen növekedhet a jövőben. Mivel szakemberhiány van, és az ipar egyre inkább gépesített, sokkal könnyebben tudnak a nők munkát, mint évekkel ezelőtt.

A nők megjelenése az iparban friss világlátást hozhat és felgyorsíthatja az ipari kultúra fejlődését. Ahogy a hölgyek egyre nagyobb szerepet kapnak, szépen lassan kikopik majd a köznyelvből a gyengébbik nem kifejezés is.