• FONTOS INFORMÁCIÓK

  • FONTOS INFORMÁCIÓK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyek fontosak lehetnek ügyfeleink számára. Amennyiben további kérdése van, írjon nekünk üzenetet és kollégáink készséggel válaszolnak Önnek!

Az R-érték azt jelzi, hogy a szigetelőanyagnak mekkora az ellenállása a hőáramlással szemben. Minél nagyobb az R-érték, annál nagyobb a hőszigetelés hatékonysága.

Az R-érték függ a szigetelőanyag típusától, mint anyag, függ a vastagságától, és nem utolsó sorban a testsűrűségétől. Telepítése során válasszon vastgagabb anyagokat, otthonában növeli az R-érték mértékét és nagyobb ellenállás reményében a hő a szabadba kijutásának teljes lecsökkentésével energiát és pénzt spórol meg.

Természetesen a hatékonyság a telepítés minőségétől és a szakszerű anyagválasztáson áll vagy bukik.

R-érték (magasabb szám jobb szigetelést jelent)

Anyag R érték* Forrás
Poliuretán hab 6.64 Glacier Bay Thermal Study
Polyisocynurát hab 6.35 Glacier Bay Thermal Study
Polyuretán (merev deszka) 5.8-6.2 IFAS, University of Florida
Polisztirol (extrudált) 5.0 IFAS, University of Florida
Polisztirol (préselt) 3.9-4.4 IFAS, University of Florida
Polisztirol (expandált) 3.84 IFAS, University of Florida
Cellulóz 3.2-3.7 IFAS, University of Florida
Üvegvatta (deszkák) 3.2 IFAS, University of Florida
Üvegvatta (fúvott) 2.2 IFAS, University of Florida
Rock gyapjú (köttetlenül) 2.0 IFAS, University of Florida

* R érték 2,54 cm vastagságnál

Ha van egy épületszerkezetünk, mely lehet fal, födém, aljzat vagy bármi és a két oldalon nem egyforma a hőmérséklet, akkor minden esetben a melegebb oldal felől a hő elindul a hidegebb irányába.

Ezért nyáron bejön a meleg, télen pedig kimegy a meleg a lakásból, persze ez elég furán hangzik, de lefordítva ezt nevezzük hőátbocsátásnak.

Minden szerkezet hőszigetelő képességét egy számmal lehet kifejezni. Ez a szám megmutatja, hogy ha a szerkezet két oldalán egymástól különböző hőmérséklet van, akkor, mennyi hő jut át a magasabb hőmérséklet felől az alacsonyabb felé. Ez az érték az ‘U’ vagy ‘K’ hőátbocsátási tényező.

Egy szerkezetnek, ha 1 m2 felületét vizsgáljuk és tudjuk, hogy 1,0 az U értéke, akkor ez azt jelenti, hogy ha a szerkezet egyik oldalán 10°C a hőmérséklet, a másik oldalon 11°C, akkor a szerkezet 1 Watt hőenergiát bocsát át.

Minél kisebb egy szerkezeti elem ‘U’ értéke, annál jobb a hőszigetelése!

Amennyiben kialakításra került a légzáró réteg, de ennek ellenére továbbra is hőveszteséget tapasztalunk, ezt nevezzük konvekciós körforgásnak illetve hőmozgásnak. Ennek a negatív folyamatnak az okát, az alkalmazott hőszigetelő anyagában kell keresnünk. Ugyanis, ha légáteresztő hőszigetelő anyagot használunk (pl.: üveggyapotot, kőzetgyapot vagy egyéb cellulóz alapú hőszigetelő anyagot), azt levegő tölti ki, mely szabadon tud mozogni a hőszigetelésen belül.

Tehát ha bezárjuk egy szerkezetbe, van benne levegő, még ha – erősen elméletileg feltételezve – nem is érintkezik sem a kül-, sem a belvilággal. A belső oldali meleg levegő felfelé száll, a külső hideg pedig lefelé igyekszik; e törekvés körforgást indít el a légáteresztő hőszigetelő anyagokon belül. A konvekciós levegő-körforgás mindig ellentétes hatású a mindenkori emberi hőszigetelési szándékkal: nyáron fűti, télen hűti a szerkezetet, hőveszteséget okozva ezzel; a hőszigetelés hővezetési ellenállásának akár 50%-os romlása is kimutatható.

Ha ez a jelenség tökéletlen légzárással párosul, a hőveszteség mellé kapunk egy kis páralecsapódást is, melynek víztartalma hőhidakat okoz, szintén hőveszteséget okozva. Ezek a folyamatok felerősítik egymás negatív hatásait, ennek következtében hőszigetelésünk nemsokára nem lesz képes megfelelni feladatának.

Hőhídnak nevezzük azokat a felületeket, melyek eltérő hőmérsékletűek (hidegebbek) a környező felületektől. Közelükben a levegő is lehűl és gyorsan a telítettségi pont alá csökken a hőmérséklete. Ekkor kiadja magából a párát. Ha túl magas a páratartalom, abban az esetben ezeken a pontokon vizesednek, ajtók feletti áthidalók, az ablakok, a hideg sarkok, a hideg falak és a padló.

TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN?

Amennyiben bővebb információra van szüksége, keresse kollégáinkat bizalommal!

Írjon nekünk!