A purhab elnevezés a poliurethane (poliuretán) szóból származik, mely a polimerek része. Ebben a cikkben azt tekintjük át, hogyan alakult ki a purhab felhasználása a ma ismert formájáig, honnan indult, és hova tart a fejlődése.

Loading...

Polimer habok

A polimer habok sokféle alapanyagból készülhetnek, a legjelentősebb alapanyagnak a poliuretán (PU), polisztirol (PS), poliizocianurát (PIR), polietilén (PE), polipropilén (PP), polietilén-vinil-acetát (EVA), nitrilkaucsuk (NBR), poli-vinil-klorid (PVC) vagy egyéb poliolefinek számítanak. Emiatt a habok a lehető legváltozatosabb tulajdonságokkal rendelkeznek, lehetnek merevek vagy rugalmasak, illetve elasztomerek, ami az elasztikus viselkedésű polimerek elnevezése.

Hatalmas kereslet van rájuk, már a 2010-es évek közepén több, mint 100 milliárd dollárért értékesítették őket, a 2020-as évekre a felhasználásuk meghaladta a 25 millió tonnát évente. Mivel rugalmasan változhatók a tulajdonságaik, ezért nagyon sokféle helyen felhasználásra kerülnek, a csomagolóiparban, az autógyártásban, az elektronikai iparban, a lakberendezési eszközöknél és az az építőiparban is. A poliuretán habok fő alkalmazási területe a hő- és hangszigetelés, a polisztirol haboké az élelmiszerek csomagolása, a poli-vinil-klorid haboké pedig a közlekedési- és építőipari felhasználás.

Poliuretán habok

Az első uretánt 1849-ben Wurtz hozta létre, majd majdnem 100 évvel később, 1937-ben Otto Bayer szintetizálta a poliuretánt a poliészter-diol és a diizocianát egymáshoz keverésével. Bár a tudós a tudtán kívül létrehozott egy vadiúj polimer-osztályt, először teljesen haszontalannak hitték a találmányát.

A poliuretán egy olyan polimer, amely egy poliol OH csoportjai és egy izocianát NCO csoportjai közötti reakció miatt jön létre, az elnevezést a kialakuló uretánkötés szolgáltatta. Napjainkra a folyamatos fejlődés miatt a poliuretán termékek évi 80 milliárd dolláros piacot jelentenek, és a globális műanyagpiac mintegy 9%-át teszik ki. A felhasználási módja alapján 6%-át tömítőanyagként, 3%-át bevonatként, 6%-át elasztomerekként, 18%-át egyéb anyagként és 67%-át habként alkalmazzák. Utóbbi mennyiséget is tovább lehet bontani, ahol a 67-ből 11%-ot tesznek ki az öntött habok, 25%-ot a merev habok és 31%-ot a rugalmas habok.

A világ teljes poliuretán fogyasztásának 67%-a poliuretán hab, míg az összes polimer haboknak is az 50%-át teszi ki. Ezek a mennyiségek jól mutatják az anyag kedveltségét és elterjedtségét, amely nem kis részben könnyű kezelhetőségének is köszönhető. A purhab két komponensből áll össze, amelynek első lépése a polimerizáció, az izocianát és a poliol reakciója. A második lépés az expanzió, amikor az elegy szinte robbanásszerűen a méretének többszörösére dagad. A való életben a purhab szórásakor a két folyamatot szinte egyszerre látjuk, mivel a komponensek bekeverése után a polimerizáció és az expanzió azonnal végbemegy, és a felszór hab rögtön kiterjed.

A purhab jövője

A purhab a története során folyamatosan tovább fejlődött, és ez a folyamat még ma is tart. Mivel az alapanyagok nagy részben a kőolajra támaszkodnak, ezért fontossá vált ennek a nem megújuló összetevőnek a lecserélése. A jövő purhabjai már megújuló- és bio összetevőkből készülnek majd, világszerte olyan multik mozdultak rá a témára, mint például a Bayer, a BASF vagy a Shell. A zöld- és a bio poliolok piaca már most megközelíti az 5 milliárd dollárt évente, és az idő előre haladtával egyre több megújuló- vagy zöld forrásból származó összetevő kerül bele a purhab termékekbe. Jelenleg kiterjedt kutatások folynak a biomasszából, növényi olajokból és ipari melléktermékekből készíthető poliolokról, ezeket ráadásul tőkeerős szereplők támogatják.

Az nem kérdés, hogy a poliol összetevő hamarosan könnyen lecserélhetővé válik a nem kőolaj alapú alapanyagokra, kissé bonyolultabb azonba a helyzet a másik összetevővel, az izocianáttal kapcsolatban. Ezt sokkal kevésbé kutatták eddig, de az első lépések már ezen a területen is megtörténtek. Már sikeresen előállították aminosavakból, de folynak kísérletek olyan purhabokokal is, melyek már nem tartalmaznak izocianátot. Hogy a jövő mit hoz, az a következő évtizedekben eldől, és a poliuretán habok tovább fejlődhetnek, ahogy azt eddig is tették.

A purhab felhasználása napjainkban

Amíg a világ vezető multinacionális vállalatai a következő generációs megoldásokon dolgoznak, a purhab addig is minden nap teszi a dolgát a Föld minden pontján. A szórt purhab felhordása után azonnal élvezhetők a kedvező hatásai, a hőszigetelés varratmentessége megszünteti a hőhidakat, a nyári meleget kint, a téli fűtés hőjét pedig az épületen belül tartja. Ezzel kedvező hatás gyakorolható a rezsiszámlákra, a megtakarítás a szórást követően már azonnal érezhető.

A purhab kiváló vízszigetelő is, emiatt megszünteti a korábbi kisebb-nagyobb vízszivárgásokat, ahogy a rágcsálókat és rovarokat is kint tartja az épületből. A könnyű hozzáférhetősége és a Magyarországon is kialakult know-how pedig lehetővé teszi, hogy bárki megrendelje a purhab szórását a saját otthonában.