A purhabbal történő szigetelés egyik legfőbb előnye a kevesebb energiafogyasztás, mivel hatalmasat javul az épület hőmegtartó képessége. A hőszigetelés fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, mivel az évente energiaszámlákra elköltött forintok jelentős részét a fűtés teszi ki.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy milyen módon történhet a hő terjedése, és ezek a gyakorlatban mit is jelentenek pontosan.

Loading...

Milyen módon történhet a hő terjedése?

A hő terjedése háromféle módon történhet, hőáramlással, hővezetéssel vagy hősugárzással, illetve a gyakorlatban ezek együtt fordulnak elő. A hő természeténél fogva mindig a melegebb helyekről próbál eljutni a hidegebb felé, és ez egészen addig folytatódik, míg a hőmérsékletkülönbség ki nem egyenlítődik. Ráadásul, minél nagyobb a különbség, a hő elszivárgása annál gyorsabb és erőteljesebb.

Az épületeknél éppen ez jelenti a problémát. Mivel az emberek számára a minimum 20, de inkább 23-24 fokos belső hőmérséklet a kellemes, ezért ilyen meleget próbálunk csinálni az otthonainkban. Ezzel szemben már az ősz végén lehűl az idő, előbb tizenvalahány fokokra, majd még tovább, télen pedig a mínusz tíz fok vagy annál hidegebb sem ritka.

A benti meleg elszivárgása a fentieknek megfelelően addig történne, míg a kinti hideg és az épülete melege között ki nem egyenlítődne a különbség. Ez a gyakorlatban lehetetlen, előbb hűlne le az épület, mintsem lenne meleg kint, a hőszigetelés minősége ezért annyira fontos.

A hőáramlás a folyadékokra és gázokra (légnemű anyagokra) jellemző, ahol az apró, melegebb részecskék a hidegebbek felé áramlanak. Gyors mozgásukkal az útban lévő hidegebbeket felmelegítik, és beindul azok mozgása. Így működik a főzés, amikor a fazékban alul lévő meleg folyadék felszáll az edény tetejére. De hasonló elvet követ a legtöbb fűtési mód is, ahol a fűtőtest közelében lévő levegő felmelegedve eljut a helyiség többi részébe is.

A hővezetés a szilárd testekre jellemző, ahol a kis részecskék jóval kötött állapotban találhatók meg. Ezek felmelegedve erőteljesebben rezegnek, majd mozgásuk felgyorsul, a szomszédokba ütközve pedig átadják belső energiájuk egy részét, amivel azok is felmelegszenek. Gyakorlati példa bármilyen fémtárgy, melyet egyik végén melegítünk vagy meleg közegbe helyezünk, és a meleg hamarosan a másik végén is megjelenik. Egyes anyagok jól vezetik a hőt, mások viszont nem, ezek a hőszigetelők.

A hősugárzásnak nincs szüksége közvetítőre. Minden testnek van hősugárzása, a Nap melege is így jut el hozzánk, de a Föld is nagy mennyiségű hőt ad le ilyen módon éjszaka. Az emberek is sugároznak ki hőt, és az épületek is, ezeket hőkamerákkal nagyon jól nyomon lehet követni.

Mit lehet tenni a hővesztés ellen?

A hőveszteség csökkentésére a fenti módokon történő hőterjedést kell megakadályozni az épületnél. Itt jön képbe a purhab, mely szigetelőanyagként nem engedi elszökni a benti meleget. A legkisebb részekbe is eljutva hatékonyan képes csökkenteni az energiaszámlákat, köztük a fűtési költségeket is.