Magyarországon is igen kedveltek a különféle baromfihúsból készült termékek, és a kereslet kielégítésében fontos a hazai tenyésztés szerepe. A különféle baromfiistállókban sokféle egyedet nevelnek folyamatosan, a szigorú állategészségügyi szabályok betartása viszont komoly költségek elé állítják a telepek tulajdonosait.

Loading...

A szárnyasoknak helyet adó épületeknél az egyik legfontosabb költségelem a szellőzés és a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ez nem csak a téli időszakot jelenti, hanem a nyári meleg elleni hathatós védelmet is. Emiatt fontos szerepe van az istállók szigetelésének, legyen szó használt épület átalakításáról vagy vadi új beruházásról.

Meglévő épület istállóvá alakítása

Baromfiistállónak bármilyen más állat tartására használt épület, de akár magtárak vagy ipari létesítmények is átalakíthatók. Ennek feltétele, hogy a kész istálló megfeleljen az előírásoknak, melyeknél az egyik legfontosabb kitétel az állatok számának megfelelő itató- és etetőeszközök felszerelése. Ezeket függesztve kell beépíteni, lehetővé téve az fel-le történő mozgatásukat is.

A szellőzést az épület végein felszerelt ventilátorokkal, légbeömlőkkel, ablakokkal és az épületen belüli gépesítéssel kell megoldani. Ezeket el kell látni olyan eszközökkel, melyek lehetővé teszik az automatikus nyitásukat és zárásukat, még akkor is, ha a korábbi kialakításuk ezeket a kiegészítőket nem tartalmazták. A szellőzésnél az is előírás, hogy a létesítés előtt fel kell mérni a lakott területek közelségét és az uralkodó szélirányt, hogy az elhasználódott levegő ne az emberek irányába legyen kifújva.

A kétszárnyú kapuknak elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy azokon keresztül megoldható legyen a géppel történő be- és kihaladás. Ez a napi rendszerességű tevékenység a felelős az alom be-, illetve a trágya kiszállításáért, és az állatok ketreccel történő szállításáért. Ezek mellett még ki kell alakítani egy szervizhelyiséget is, ahol helyet kapnak az állatok gyógyszerezéséért felelős gépek és a vízellátásért felelős eszközök.

Új istálló felállítása

Az új baromfiistálló felépítésekor ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelni, mint a már meglévő épület átalakításakor. Annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy ilyenkor már a tervezés során is 100%-ban figyelembe lehet venni az előírásokat, így nincs szükség kényszer megoldásokra és átalakításokra.

Mind a két használati esetben fontos a megfelelő szigetelés kialakítása, mellyel nagyon sok energia takarítható meg. A baromfiistállók szigetelésére is kiválóan használható a purhab, melyet szórófejekkel visznek fel, és a levegővel érintkezve többszörösére dagad, kitöltve a részeket, varratmentes felületet létrehozva.

Az épületek tetőzetén, oldalain vagy akár a padlás födémjén felhasználva, már a felvitelét követően érezteti a hatását. A létesítmény szigetelése sokkal jobbá válik, megszűnnek a hőhidak és az esetleges szivárgások, melyeken bejutva az esővíz problémák sokaságát okozhatja.

A purhab nem számít veszélyes anyagnak, és sok más alternatívával szemben nagyon gyorsan szórható még az akkora felületeken is, mint egy baromfiistálló. Ez a modern szigetelőanyag a fentiekben említett előnyei miatt olyan kedvelt nem csak az állattartásban, de az ipari és az otthoni felhasználásban is.