Ebben a hónapban is körbe néztünk az építőipari újdonságok között, és összeszedtük a legfontosabb történéseket. A téma hosszúsága miatt két részes bejegyzésben tesszük közzé a híreket.

Loading...

Folytatódik az építőipari anyagok drágulása

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint 2022-ben is magas lesz az építési kereslet, hisz jelenleg kb. 370.000 főt foglalkoztat az építőipar és megközelítőleg 120.000 vállalkozás van jelen, utóbbiak nagy része mikró és kisméretű cégek.

Annak ellenére, hogy az építkezési anyagok ára 15% és 160% között emelkedett tavaly, az ágazat 2021 végére 5,1 milliárd forint értékű építésszerelési munkákat vár.

Ami nagyobb fejtörést okoz az ágazat és vállalkozók számára, az a mérnöki és szakmunkaerő hiánya, amelyet nagyobb hatékonysággal és megemelt anyagi elismeréssel igyekszik stimulálni a piac. Ám a bérek átlagban így is csak bruttó 350.000 forintot jelentenek havonta, megemelt fizetésnek inkább csak a mérnökök örvendhetnek, hiszen a fizetésük elérheti a 900.000 forintot is.

A szakmunkaerő pótlása elég nehéz feladatnak bizonyul jelenleg, mert országszerte kevés az, aki ilyen szakmában vállal munkát és megfelelő tudással és felkészültséggel rendelkezik ezek kivitelezéséhez. Az ÉVOSZ szerint ehhez párosul a modern építészeti eszközök és a technológia hiánya is.

Mire várhatunk 2022-ben?

  • Ebben az évben is növekedni fog a piac termelése, de mérsékeltebben, csak 5-6%-kal, kivéve olyan ágazatokat, mint a vasút és út infrastruktúra építése, ahol stagnálás vagy csökkenés lesz.
  • Ezen év a logisztikai beruházások és a lakásépítési/felújítási projekteknek lesz kedvező, hisz alacsonyabb lesz az állami vagy önkormányzati megrendelések száma a politikai választások miatt.
  • Megközelítőleg 25000 új lakás épülhet és 10-szer ennyi (250000) kerülhet felújítás alá.
  • Az alkalmazottak száma stagnálhat, a járványhelyzet, az építőanyagok drágulása és a szakmunkaerő hiánya miatt. A szükséglet pótlására vendégmunkások segítségével próbálkoznak, de itt is a szakképzett munkaerőre kell figyelni. Jó hírt jelenthet az, hogy a nyugati országok felé kivándorló munkások száma nem változik majd a tavalyi adatokhoz viszonyítva.
  • Az energiaárak magas emelkedése miatt egyes építőanyagok ára is jócskán emelkedett és még tovább is nőhet. Az év első hónapjaiban 10 és 15% közötti drágulásra számítanak a szakértők.
  • A minimálbérek emelése is tervben van, a vállalkozások 10-15%-a emelné a fizetéseket a munkaerőhiány pótlása miatt.
  • Az ellátási láncok még mindig akadozva indulnak be, főleg a keleti irányból érkező építőanyagok esetében, a helyzet 2022 második felében javulhat valamennyit.
  • Július 1-től törvénybe lép az az előírás, miszerint csak magasabb energiatakarékosággal rendelkező lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, ezért maga az építkezés is egyre több elem újra hasznosítására fog koncentrálni.

Tömeges nyugati munkavállalók hazatérésére lehet számitani – milyen hatással lesz ez az építőiparra?

Az EU legnagyobb gazdaságában, Németországban nehéz pillanatokon megy keresztül az építőipar. A visszaesés fő oka az ellátási láncokban felmerült, globális problémák. Mivel a fejlesztők és az építő cégek közötti szerződések egy bizonyos áron köttettek meg, a koronavírus okozta késleltetés és munkaviszonyok változása jócskán megnövelte a végső árakat, így a profit szinte teljesen eltűnt. A helyzeten az sem segít, hogy a nagyobb befektetést jelentő kereskedelmi ingatlanok piaca eléggé bizonytalan a lakásépítéséhez képest.

A németországi építőipari krízis jól jöhet a fejlődő Magyarországi építőiparnak, hisz sok magyar dolgozik német földön ebben az ágazatban. A munkások hazajövetele sokkal csökkenthetné a munkaerőhiányt, lassíthatná a bérek növelését a szakemberek okozta hiány miatt, de akár az építkezések drágulása is lassabb tempóban történhetne.

Olcsó húsnak híg a leve

A Mapei Kft. legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a legtöbb esetben egy képzetlen és olcsó mester munkája mindig egy másik szakember beavatkozását teszi szükségessé. A felmérésben részt vevő, ténylegesen képzett 223 építőipari munkás azt állította, hogy a mások által elvégzett szakszerűtlen munkák 94%-ban ismét be kell avatkozni a hibák kijavításáért.

A kutatás szerint a legköltségesebb problémák a bontással járnak, hiszen itt a szakember munkadíja mellett az anyagokat ismét meg kell vásárolni, és az elemeket is újjá kell építeni, ami gyakran megduplázhatja a végső számlát.

A kifizetendő számlák tekintetében a második legnagyobb gond a szakszerűtlen kivitelezés, ami a nem hozzáértő munka eredménye, vagy magának a félbehagyott munkáé. Végül, de nem utolsó sorban, a nem igazi szakemberek által nem megfelelő vagy a túl alacsony minőségű anyagokkal való kivitelezés is gondokat okoz, például felváló burkolatot vagy kopogó falakat.

Ilyen helyzetek azért gyakoriak még manapság is, mert a kóklerek olcsóbban vállalnak munkát, mint a piaci ár, elvéve ezáltal az igazi mesterektől a munkalehetőséget. Ez időveszteséget, frusztrációt és jóval nagyobb kiadásokat eredményez.