Már többször is foglalkoztunk a blogunkban a hőszigeteléssel kapcsolatos témakörökkel és fogalmakkal, de még mindig maradt számos olyan szakszó, melyről nem volt szó. Ebben a hosszabb cikkben minden olyan terminus technicus-t összefoglalunk ábécé sorrendben, mely fontos lehet a területen.

Loading...

Btu

A Btu (British thermal unit) brit mértékegység, nem része az SI nemzetközi szabványrendszernek, főleg az importált termékeknél lehet vele találkozni. 1 Btu kb. 1 kJ-nak felel meg.

EPS

Az EPS az expandált polisztirolt jelenti, a polisztirolgyöngyöket forró gőzzel kezelik, mire azok megdagadnak. Ezután préseléssel különböző vastagságú lapokat alakítanak ki belőle, az építőiparban főleg homlokzati szigetelésre használják. A terhelést és a folyamatos nedvességet nem bírja.

Hőátbocsátási tényező

A hőátbocsátási tényezőt U betűvel jelölik, emiatt gyakran hívják U-számnak is. Azt a hőmennyiséget jelöli, ami az adott anyag 1 négyzetméteres felületén 1 másodperc alatt átjut, amikor a külső és a belső hőmérséklet között 1 fok az eltérés. Kiszámítása: U = 1 / R, mértékegysége W/m2*K. A hőátbocsátási tényező a hőellenállás (R) reciproka.

Hőellenállás

A hőellenállást az R betűvel jelölik, emiatt gyakran hívják R-értéknek. Azt mutatja meg, hogy az adott anyag mekkora ellenállást mutat a rajta átáramló hővel szemben. Értéke függ az anyag vastagságától (d) és hővezetési tényezőjétől (λ). Kiszámítása: R = d / λ , mértékegysége m2*K/W. A hőellenállás a hőátbocsátási tényező (U) reciproka. Minél nagyobb R értékkel rendelkezik egy anyag, annál jobb hőszigetelőnek számít.

Hőenergia

A hőenergia vagy hőmennyiség alap mértékegysége az SI nemzetközi szabályrendszer szerint a Joule (J), de ez olyan kis mennyiség, hogy a gyakorlatban inkább az ezerszerese, a kiloJoule (kJ) a használatos.

Nem SI szabvány, de máig sokszor használt mértékegység a kcal (kilokalória) is. 1 kcal azt a hőenergiát vagy energiamennyiséget jelenti, ami 1 kg víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő megemeléséhez szükséges. 1 kcal egyenlő 4,18 kJ-lal.

Hőhíd

A hőhíd olyan felület a falakon, a padlón vagy födémen, ahol elszökik a hő. Kialakulásának oka rendszerint a nem megfelelő hőszigetelés, az olyan részeken, ahol valamilyen oknál fogva hiányos a szigetelés, hőhíd jelenik meg. Amennyiben a helyiségben nagyobb a páratartalom, akkor az ilyen helyeken kicsapódik a vízpára és penész, gomba alakulhat ki.

Hővezetési tényező

A hővezetési tényezőt a görög λ jellel jelölik, emiatt gyakran hívják lambda-értéknek vagy lambda-számnak is. Az mutatja meg, hogy az adott anyag 1 méter vastag, 1 négyzetméteres felületén 1 másodperc alatt mekkora hőmennyiség jut át, ha a külső és belső hőmérséklet között 1 fok az eltérés. A mértékegysége W/m*K. Az építkezéseknél felhasznált anyagoknál a kisebb lambda-értékkel rendelkező számít jobb hőszigetelőnek.

A leggyakoribb anyagok hővezetési tényezője: zártcellás purhab 0,023 W/m*K, nyitottcellás purhab 0,034 W/m*K, ásványgyapot 0,042-0,044 W/m*K, üveggyapot 0,058 W/m*K, kőszivacslap 0,174-0,350 W/m*K.

Hőterjedés

A hő a terjedése során a melegebb részek irányából próbál eljutni a hidegebbek felé. Típusai a hőáramlás (légnemű anyagok), hővezetés (szilárd anyagok) vagy hősugárzás (minden test). A valóságban a három típusú hőterjedési mód együtt fordul elő.

Páradiffúzió

A páradiffúzió olyan természetes folyamat, amikor az épületen kívül és belül található terekben eltérő a hőmérséklet és a páratartalom, és ezek kiegyenlítődése történik gőz formában. Az anyagi részecskék áramlása a melegebb terület felől halad a hidegebb felé. Az anyagok páradiffúzióval szembeni ellenállását egy arányszámmal jelölik, amit a μ jellel jelölnek. Az arányszám azt jelzi, hogy az adott anyag páradiffúziós ellenállása hogyan egyezik meg 1 m levegő ellenállásával.

Polimer habok

A polimer habok poliuretánból (PU), polisztirolból (PS), poliizocianurátból (PIR), polietilénből (PE), polipropilénből (PP), polietilén-vinil-acetátból (EVA), nitrilkaucsukból (NBR), poli-vinil-kloridból (PVC) vagy más anyagból készülhetnek. A sokféle alapanyag miatt a hab változatos megjelenésű, és fontos szerepet kap a hőszigetelés, a hangszigetelés, az élelmiszerek csomagolása vagy az építőipar területén.

Polisztirol

A polisztirol olyan polimer, melyet sztirolból állítanak össze. Habosított változatából hőszigetelő táblákat készítenek, melyet szintén széles körben használ az építőipar. Emellett a mindennapi életben is felbukkan a kémény habja, például ételszállító dobozokat vagy bukósisakokat is készítenek belőle.

Poliuretán

A poliuretán olyan polimer, mely poliolból és izocianátból áll össze. Kis részét tömítőanyagként vagy bevonatként, nagyjából kétharmadát habos formában használják fel. Utóbbinak egy jelentős része a szórt purhab, melyet a két összetevő helyszíni bekeverése után szórópisztollyal juttatnak fel a felületekre.

XPS

Az XPS az extrudált polisztirol rövidítése, az építőiparban főleg az olyan helyeken használják fel, ahol folyamatos nedvesség éri a hőszigetelést, például lábazati szigetelésnél vagy föld alatti pincerészeknél.