Folyamatosan nő a magyarok húsfogyasztása, melynek jelentős részét a sertéshús teszi ki. Míg 2004-ben csak 25,9 kilogrammot fogyasztottunk belőle fejenként, addigra ez napjainkra már elérte a 30 kilogrammot. A növekvő kereslet és az európai uniós támogatás pedig megteremtette a fedezetét a sertésnevelésnek, ahol folyamatosan épülnek az újabb sertésólak és telepek.

Loading...

Legyen szó akár egy vadi új létesítményről, vagy meglévő épület átalakításáról, a kivitelezésben fontos szerepet tölt be a szigetelés. Ennek egyik legelterjedtebb változata purhabbal történő kivitelezés, melynek előnyei a munka befejeztét követően azonnal érezhetők. Ebben a bejegyzésben a sertésólak purhab szigetelést tekintjük át.

A szigetelt épület előnyei

A sertéstelepek és ólak kialakításakor különféle előírásokat kell betartani, ezek mellett pedig a gazdálkodó társaság jól felfogott érdeke, hogy minél inkább költséghatékony módon folyjon a munka. A sertésólak szigetelése egy olyan egybefüggő, varratmentes réteget hoz létre, mely jelentős megtakarítást hozhat a rezsiköltségekben.

A purhab hőszigetelőként viselkedik, és mivel folytonosan kerül kiszórásra, ezért nem alakulnak ki hőhidak. Ezeken nem jelenik meg nedvesedés, ami a penész és gombafertőzések melegágyát jelenti.

Könnyebbé válik a belső hőmérséklet szabályozása, mivel a poliuretán hab véd a téli nagy hidegek, illetve a nyári rekkenő hőség ellen is. Az állatok jobban érzik magukat, ami kihathat az egészségükre és más élettani folyamataikra.

A purhab varratmentessége és keménysége megkönnyíti a tisztítást. Mivel nem porózus, ezért nem tudnak beszivárogni mögé az apró élősködők, a gomba, a szennyeződések vagy a penész. A felülete akár vízsugárral is kezelhető, ezáltal a törvényileg előírt higiéniás feltételek megteremthetők. Az egybefüggő réteg természetesen a korábbi szivárgások útját is elzárja, így védhető az épület az eső és más csapadékok ellen.

Purhab szigetelés megrendelése

A purhab szigetelés az új és régi épületeken is elvégezhető, a megrendelést követően a kivitelezés más technológiákhoz képest nagyon gyorsan megtörténik. Az ipari minőségű és méretű eszközök megkönnyítik, hogy még a hatalmas felületekre is gazdaságosan lehessen kiszórni a habot. A purhab a felhordását követően azonnal elkezd megkeményedni, és rövid időn belül felveszi végleges formáját.

A szigetelés tartós és B2-es önkioltó tűzvédelmi besorolással rendelkezik. A purhab hővezetési együtthatója is rendkívül kedvező, 0,023 W=mK, emiatt olyan kedvelt anyag nem csak a sertésólak szigetelésénél, hanem az ipari- és lakossági felhasználás során.

Természetesen nem csak a sertéstelepek újonnan vagy utólag elvégzett munkálataihoz alkalmas ez a technológia, hiszen nagyon jól bizonyít a baromfiistállók vagy a gabonatárolók, magtárak szigetelése során is. A purhab felhasználásával elért előnyök pedig gondoskodnak arról, hogy a beruházás költségei minél hamarabb megtérüljenek.