A szigetelés igen fontos szerepet játszik a különféle típusú épületek állapotának megőrzésében, beleértve az ipari csarnokokat, raktárakat, valamint a nagyobb méretű létesítményeket.

A megoldás fő célja, hogy megvédje az épületet a külső környezeti és időjárási hatásoktól, javítsa a belső környezetet, csökkentve ezzel az épület energiafelhasználását.

Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy mikor és miért van szükség a csarnokszigetelés kivitelezésére. Eláruljuk továbbá, hogyan valósítható meg mindez.

Mikor van szükség csarnokszigetelésre?

Az első és legfontosabb talán a hőmérséklet szabályozása. A szigetelés ugyanis segít megőrizni a belső hőmérsékletet, ami különösen fontos a téli és a nyári időszakban. Az ipari épületekben és raktárakban, ahol érzékeny árukat tárolnak, szinte minden esetben stabil hőmérsékletre van szükség, ami máshogy nem megvalósítható.

A másik fontos cél az energiahatékonyság, hiszen a megfelelő szigetelés nagyban csökkentheti az energiafelhasználást, hiszen ilyenkor kevesebb fűtésre és hűtésre van szükség ahhoz, hogy megfelelő klímát lehessen fenntartani. Ez már rövid távon is költségmegtakarítást eredményezhet.

Azokban a csarnokokban, ahol fontos a zajszűrés, szintén fontos szerepe lehet a szigetelésnek. Ezekben az épületekben ugyanis szükség van a zajos tevékenységek zajszintjének csökkentésére. Ez főleg gyártási és ipari környezetben lehet kulcsfontosságú, ahol a gépek gyakran annyira hangosak, hogy még az ott dolgozók is nehezen viselik.

Végül, de nem utolsó sorban a csarnok szigetelésével könnyebben szabályozhatjuk a páratartalmat. A minőségi anyagok használata ugyanis segít megakadályozni a páratartalom túlzott ingadozását, ami az elektronikai berendezések és egyéb raktározott áruk esetében lehet fontos szempont.

Milyen előnyei vannak a csarnok szigetelésének?

A már említett hő- és zajszigetelés mellett kiváló megoldás vízszigetelésre is. A vízálló anyagok használata ugyanis segíthet megelőzni a nedvesség behatolását az épületbe, megőrizve ezzel annak szerkezeti integritását. Emellett fontos szerepe van még a penész kialakulásának megakadályozásában is.

Ami pedig a légtömörséget illeti, megakadályozhatjuk a felesleges hőveszteséget, a hideg levegő beáramlását az épületbe, így növelve az épület energiahatékonyságát és csökkentve a rezsiköltségeket.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő szigetelés tűzálló, így magától biztosan nem gyullad be, de egy esetleges tűz esetén is védelmet biztosít. Ilyen a továbbiakban említett purhab, amely B2-es önkioltó minősítést kapott.

Milyen megoldások léteznek?

Amennyiben csarnok szigetelésben gondolkodunk, abban az esetben szóba jöhet a purhabos munkavégzés, ami nemcsak magas minőségű, de gyors és lépésálló. Egy jó szakember pillanatok alatt végez a munkával, aminek köszönhetően egy víz- és hőszigetelő réteget kapunk, ami pára- és penészálló, valamint jól terhelhető.

A szórt poliuretán hab tulajdonképpen az egyik legkedveltebb szigetelőanyag, ami előnyös tulajdonságainak köszönhető. Mivel a felület nagyságából adódóan itt más szigetelési forma nem igazán alkalmazható, valamint költséges is lenne, így a csarnokok esetén a purhabos szigetelés a tökéletes megoldás. Legyen szó régi vagy új épületről, bármelyik esetben alkalmazható.

Ezzel a technológiával egyszerre oldhatjuk meg az épület hő- és vízszigetelését. Megszüntethetjük a páralecsapódás mértékét, valamint eltűnnek a tetőszerkezet illesztési és rögzítési pontjain keletkező beázások. A létrehozott szigetelés egy olyan egybefüggő felületet hoz létre, amely minden létező rést eltüntet, valamint kiküszöböli a korábbi hibákat, illetve meg is szünteti azokat.

A szigetelés végeredménye az optimális belső hőmérséklet, a beázások megszüntetése, a szerkezet stabilitásának garantálása, aminek köszönhetően az épület élettartama jelentősen megnőhet. A purhab nagyon könnyű anyag, így nem terheli feleslegesen a szerkezetet, inkább támogatja, mint rombolja azt.

Az említett dolgokra egyelőre kizárólag a szórt poliuretán hab képes, így az anyagot semmi mással nem lehet helyettesíteni. Csak több anyag együttes használatával érhetnénk el hasonló eredményeket, ami nemcsak drágább megoldás, de valószínűleg még így sem hozna annyira hatékony eredményt.