Sokan kezdik el mérlegelni, hogy vajon milyen megoldásokkal tudnák lejjebb vinni az energiafelhasználásunkat. Mivel az árak folyamatosan mennek felfelé és a helyzet a jövőben sem valószínű, hogy jobb lesz, így gyakorlatilag muszáj lépéseket tennünk.

Az biztos, hogy mindenki megérzi a változást, így egyre többen fognak jelentős beruházásokba, azonban nem elég szigetelni és átalakítani, ha a szokásainkon nem változtatunk.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy milyen megoldásokkal tudunk csökkenteni a rezsin.

Nem csak az árak miatt kell változtatni

Az energiahatékonyság kérdése nemcsak azért került előtérbe, mert a kormány nemrég tulajdonképpen kivezette a rezsicsökkentést. A klímaválság a nyakunkon, folyamatosan napirenden van, hogy mit és hogyan kellene csinálnunk annak érdekében, hogy a bolygó élhetőbb maradjon. Számos ajánlás elérhető, amikkel az emberek és maguk a háztartások is javíthatnak az energiahatékonyságuk, csökkenthetik a karbon lábnyomukat, annak érdekében, hogy elérjük a klímacélt. Bármiben gondolkodunk, mindegyik jótékony hatással lehet a saját rezsiszámlánkra.

Mit tehetünk, ha nincs pénzünk felújításra?

Nulla forint beruházással tulajdonképpen csak a szokásaink megváltoztatásával tudunk javítani a helyzeten. Ez azonban akkor is érvényes, ha felújítunk, hiszen hiába a jobb szigetelés, ha folyamatosan 25 fokon van a fűtés. Ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, tényleg semmilyen eszközre nincs szükség, főleg nem pénzre. Mivel egy átlagos magyar háztartása rezsijének nagyjából háromnegyedét a fűtés teszi ki, így ezen a területen tudunk a legtöbbet tenni.

Az első fontos dolog tehát, hogy télen nem kell 25 fokon tartani a lakás belső terét, hiszen általánosan 20-21 fokot ajánlanak, amivel éves szinten több tízezer forintot lehet spórolni. Egyszerűen tekerjük lejjebb a konvektort vagy a fűtőpanel szabályozóját, állítsuk alacsonyabbra a termosztátot és máris 7-15%-os energia megtakarítást érhetünk el.

Ehhez hozzátartozik, hogy nem szabad azzal rontani a radiátor hatékonyságát, hogy függönyt lógatunk elé, esetleg kanapét teszünk oda, hiszen így gátoljuk a meleg levegő áramlását. Ezek a dolgok akár 15%-kal is ronthatják a hőleadást. Nem árt továbbá szellőztetni, azt is helyesen. Ne hagyjuk egész napra bukón az ablakot. Helyette jobb megoldás 5-10 percre teljesen kinyitni az ablakot, így szintén csökkenthető az energiafogyasztás.

Mit tehetünk akkor, ha van pénzünk felújításra?

Két dolog is szóba jöhet. Az egyik a fűtés korszerűsítése, a másik a szigetelés. Emellett jó megoldás az ablakcsere, mind a három egyben azonban hatalmas pénzösszeget jelenthet. Gondoljuk át tehát, hogy mit tartunk ideálisnak, melyik területen lenne érdemes elkölteni a megtakarításainkat.

A régi és korszerűtlen otthonok esetében a legjobb a szigetelés, hiszen így télen bent, nyáron pedig kint tarthatjuk a meleget. Emellett sokszor esztétikai szempontból is előnyös, hiszen így az ingatlan kívülről is szebben fog festeni. Szóba jöhet csak a padlás szigetelése, de ha már belevágunk, akkor mindenképpen érdemes a falakat is szigeteléssel bevonni.

A padlás és födém esetében szóba jöhet a purhabos szigetelés, amely igen innovatív és tartós megoldás, nem véletlen, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy ezt a módszert választják. Amellett, hogy nem zsugorodik össze, hőálló, minden hézagot kitölt, így hatékony, nem utolsó sorban kedvező az ára.

A szakemberek a régebbi családi házak esetében, ahol nincsen beépítve a tetőtér, általában a padlásfödém szigetelését javasolják, lehetőleg a már említett purhabos megoldással. Ez általában pár százezres tételt jelent, amivel akár már rövidebb távon is rengeteg energiát spórolhatunk meg.

Ha viszont bőven van miből beruháznunk, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a kombinált nyílászárócserén, a már említett fűtéskorszerűsítésen, esetleg a megújuló energia hasznosításán, például napelemekkel. Ez tényleg komoly összegeket emészthet fel, azonban már rövid távon is eredményre vezethet, hiszen jóval kisebb lesz a ház rezsije.