Nagy a pörgés az építőiparban, és folyamatosan érkeznek az újabb hírek a szegmensből. Közülük jó néhány a szigetelésekkel kapcsolatos, ezeket összegyűjtöttük, mert számos érdekességet lehet találni közöttük.

Loading...

Nagyot drágultak az idén a szigetelőanyagok

Komoly drágulás érzékelhető az építőanyagok piacán, melyből a szigetelőanyagok sem maradtak ki. Sőt, ezek az anyagok azok, melyek ára a legjobban elszállt, köszönhetően több, egymást erősítő folyamatnak.

Magyarországon már évek óta futnak a családtámogatási programok, melyek a gyermeket vállaló családoknak több millió forintos vissza nem térítendő támogatást is jelenthetnek. Emiatt nőtt az építési kedv, az ingatlanok, az építőanyagok ára és a munkaerő költsége pedig kilőtt.

Ebbe a helyzetbe érkezett meg a koronavírus okozta pandémia, mely egyáltalán nem csökkentette itthon az építkezési kedvet. Visszazuhant viszont az utazási kedv, amely miatt az üzemanyagok ára a mélybe esett. Ez azért fontos a szigetelőanyagok szempontjából, mert a visszafogott termeléssel működő olajfinomítók kevesebb alapanyagot tudtak termelni a műanyagipar számára is.

A kevesebb alapanyag gondot okozott a polisztirol gyártásában, ami az egyik leggyakrabban használt összetevő számos szigetelőanyagnál. Ezekhez a hatásokhoz társultak a gyárleállások, a kontinensek közötti szállítás jelentős drágulása, de még olyan balesetek is, mint például az Ever Given szállítóhajó megrekedése a Suezi-csatornán, mely napokra eltorlaszolta a vízi átjárót.

A polisztirol ára 2019. januárja és 2020. februárja között nagyjából változatlan volt, majd a pandémia elején egy kissé még vissza is esett. A 2020-as év végétől viszont hatalmas vágtába kezdett, egy év alatt megduplázva az alapanyag árát. Mivel ez az összetevő jócskán többet kerül, így az építkezők elkezdtek alternatívák után kutatni, és olyan szigetelőanyagokból is bevásároltak, melyek korábban arányaiban jóval drágábbak voltak, de most már elenyészővé vált az árkülönbség. A kereslet viszont ezek árát is felhajtotta.

Jelenleg Magyarországon erős hiány mutatkozik mindenféle szigetelőanyagokból, a kőzetgyapot esetében akár 3 hónapot is kell várni, míg az üveggyapotnál sok helyen már csak jövőre vesznek fel rendeléseket.

Felújították a kaposvári kórház szigetelését

Három milliárd forintból újították fel a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti épületét, melynek különlegessége, hogy egy védettség álló ingatlant kellett teljesen rendbe rakni. Ez komoly együttműködést igényelt a beruházásért felelős BMSK, a kivitelezők és a kórház vezetősége, illetve műszaki osztálya között.

A mintegy 3500 négyzetmétert érintő munkálatok során komoly hőszigetelést kapott a homlokzat. Ennek során a szakemberek megőrizték a domborműveket és a szobrokat, és a megfelelő technológia felhasználásával végezték el a folyamatokat. Az épület energetikai tulajdonságait tovább javította az összes homlokzati nyílászáró cseréje is.

A szigetelésen kívül jutott még pénz a régi rakodórámpa áthelyezésére, mely korábban a földszintre vezetett, mostantól viszont az alagsorba lehet eljutni a segítségével. Végül pedig egy tereprendezés során díszparkot is létrehoztak. Ezzel az egész beruházás nem csak az épület energetikai tulajdonságait korszerűsítette, de egyben szebbé és jobban használhatóvá tette a környezetét is.

Rossz szigetelési megoldást választottak Siófokon

Komoly problémák jelentkeztek a siófoki Galerius Fürdőben, melyet emiatt ideiglenesen be is kellett zárni. A pandémia miatt még csak 2 hónapja újra nyitott fürdő egyedi szereppel rendelkezik az egész balatoni régióban, mivel sehol sincs rajta kívül fedett létesítmény. Emiatt rossz időben is sokan látogatják, ráadásul a balatoni szezontól függetlenül, egész évben nyitva van.

A siófoki polgármester tette közzé a település hivatalos Facebook oldalán a bezárás okait, mely a korábbi felújítás hiányosságaiban keresendők. Akkor ugyanis a kivitelezés során olyan szigetelőanyagot választottak, melyet a tető és az álmennyezet között helyeztek el, és nem bírta az állandó nedvességet és párát. Ez eddig nem derült ki, mivel a szigetelést takaróréteg alá helyezték, de mostanra annyira elrohadt, hogy teljesen le kell cserélni.

A hiba megoldásához kívülről meg kell bontani az egész tetőszerkezetet, eltávolítani a rossz szigetelőanyagot, majd valamilyen modern, vízálló hőszigetelővel pótolni. Ez nem csak amiatt problémás, mert több tízmillió forintos extra költséget ró a városra, hanem addig várhatóan zárva marad a fürdő is.

Arról nincs hír, hogy mi volt az eredeti anyag, mely mára elrohadt, és egyelőre sem az új kivitelezőről, sem a felhasználni kívánt szigetelőanyagról sem lehet többet tudni. Korábban már írtunk arról, hogy a szórt purhab milyen jól teljesít nedves környezetben is, hiszen könnyen felvihető a felületekre, eltömíti a réseket és kiküszöböli a hőhidakat.

Emellett vízzáró rétegként viselkedik, a kinti nedvességet nem engedi be az épületbe, a belül keletkező nedvességtől pedig megvédi a szerkezeti elemeket. Mivel egy erős vízsugár segítségével könnyen le is takarítható, ezért számos ipari- és magánlétesítményben választják a szigetelés megoldására.