A purhabot széles körben használják lakossági, ipari, építőipari, szerelési projektekben. Számtalan dologra alkalmas, legtöbbször azonban a födémet, a padlót, az üzemeket, a padlást, valamint a raktárokat és a csarnokokat szigetelik vele.

Miután kiváló hőmegtartással rendelkezik, így nem véletlen, hogy hő- és hangszigetelésre egyaránt alkalmas. Hozzájárul az épület energiahatékonyságához, valamint a komfortos otthon kialakításához. A szigetelőanyaggal való munkát azonban csak szakember végezheti el szabályosan és tartósan.

De vajon mit érdemes átgondolni, ha purhabos szigetelésben gondolkodunk? Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a választ.

Milyen esetekben érdemes használni?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mikor jöhet szóba a purhab, mint szigetelő anyag. Ahogy a bevezetőben említettük, leggyakrabban az épületek hő- és hangszigetelésére használják, hiszen kiválóan elzárja a réseket és a repedéseket. Hatékonyan csökkentheti a hőveszteséget, emellett a zaj sem hatol be úgy az otthonunkba. Energiát takaríthatunk meg vele, javíthatjuk a beltéri kényelmet és komfortot.

A purhab kiválóan alkalmas a repedések és a hőhidak megszüntetésére, tömítésére. Mivel az anyag folyékony formában kerül felvitelre, így bárhol alkalmazható. Idővel megduzzad, megszilárdul, kitöltve ezzel az összes apró hézagot. Ez segít megelőzni a huzatot, a vízszivárgást, valamint a por behatolását az otthonunkba.

Mivel kiváló ragasztó, így ha például anyagokat kell rögzíteni egy olyan helyre, ahol más nehezen kötne meg, arra is alkalmas lehet. Kitölti a kisebb hézagokat, miközben jól tapad egy amúgy nehezen összeragasztható felületen. Ilyen a fa és a műanyag, ahol gyakran okoz gondot a szigetelés tartóssága. Mivel rugalmas anyagról van szó, ami könnyen alakítható és formázható, így speciális alakzatokban, sarkokban is remek szolgálatot nyújthat.

Nem beszélve arról, hogy a purhab hő- és tűzálló tulajdonságokkal rendelkezhet, így gyakran kerül elő a tűzbiztonsági rendszerekben, ahol fontos megelőzni a tűz terjedését. A purhab erős és stabil szerkezetet képes létrehozni, ennek köszönhetően alkalmas lehet a csövek, a vezetékek és egyéb berendezések rögzítésére. Az anyagot minden esetben a cső köré kell felvinni, ezzel megerősítve és stabilizálva a szerelvényeket, amik így tűzállóak is lesznek.

Mit mérlegeljünk?

Az első és legfontosabb, hogy tudni kell, a purhabnak nem lesz sima és egyenletes a felülete. Amire számítani lehet, hogy sík részt nem kapunk, hiszen a hab dagadását nem lehet befolyásolni. A födémek és más helyeken, ahol a szigetelés fújása magunk alá történik, ott valamivel egyenletesebb lehet az eredmény, a ferde síkokra való fújás során azonban számítani kell arra, hogy utána még lesz vele egy kis munka.

A zárt cellás purhabnál 1 cm eltéréseket tapasztalhatunk, így egy 8 cm-es vastagság esetén minimum 7, maximum 9 között lesz a szigetelés vastagsága. A nyitott esetében már 2 cm eltéréssel kell számolni.

A másik lényeges dolog, hogy bár a purhab szigetelés remek tapadási képességekkel rendelkezik, szinte bármin megtapad, fontos, hogy a felület sose legyen vizes, poros, olajos, hiszen itt még ez az anyag sem képes maximális hatékonyságot nyújtani. A kifújás és a megszilárdulás után már egyik sem lehet gond, tehát porosodhat, érheti víz vagy olaj.

A purhab ellenállása

Bár szinte mindent bír, sajnos a legnagyobb ellensége az UV sugárzás, így külső felületeken önmagában, úgy, hogy semmi sem védi, nem alkalmazható. Amikor ide kerülnek, mint például lapostetőszigetelés esetén, akkor nem árt UV-védő festékkel bevonni, így megóvjuk a napsugarak ellen. Jóval tartósabb lesz, megőrzi az állagát és a tapadási képességét.

Zárt helyen való alkalmazása

Az olyan helyekre, mint például a deszkázat alatti terület, sajnos nem alkalmazható, hiszen a pisztoly szórási távolsága 50 cm, valamint a résben az anyag nem is terülne el egységesen, ami végül hőhidat okozna. A padlás szobában a gipszkarton mögé nem kerülhet, hiszen minden esetben fontos, hogy lássuk a felületet, amit befújunk vele. Csak így lehet egyenletes a szigetelés.